Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Sergej Lavrov John Kerry konferenca

Torek, 28. 5. 2013, 8.42

8 let

Lavrov o Siriji: Morajo se dogovoriti o prihodnosti države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pripravo mirovne konference o Siriji, ki jo Rusija načrtuje skupaj z ZDA, označil za zahtevno.

"To je zelo velika naloga, a mislim, da so možnosti za uspeh večje, če se za takšno iniciativo zavzameta ZDA in Rusija," je dejal Lavrov. Ameriški državni sekretar John Kerry in Lavrov sta se o mirovni konferenci pogovarjala v Parizu. Kot je pojasnil Kerry, sta se z ruskim kolegom pogovarjala tudi o udeležencih konference, ki naj bi jo izvedli v Ženevi. "Gre za še trajajoče pogovore," je pojasnil ameriški državni sekretar.

Datum konference še ni določen "To bo odvisno od udeležencev in odločitev, ki jih bomo morali sprejeti skupaj z našimi prijatelji in zavezniki ter Združenimi narodi," je dodal Kerry. Moskva in Washington sta se o organizaciji mirovne konference o Siriji dogovorila v začetku maja. Na njej naj bi bili prisotni tako zastopniki sirske opozicije kot tudi režima predsednika Bašarja al Asada, Rusija pa želi vključiti tudi Iran in Savdsko Arabijo.

Lavrov je po pogovorih s Kerryjem pojasnjeval, da bi za zdaj lahko veljalo, da so kot udeleženke sprejete države, ki so sodelovale v podobni mirovni iniciativi, imenovani Ženeva 1. junija lani. "Verjamemo, da bi ta krog lahko razširili na ključne zunanje igralce, ki tako ali drugače vplivajo na situacijo v Siriji," je še dodal.

Stranema ne bi smeli postavljati rokov Ruski zunanji minister je posvaril tudi, da sprtima stranema ne bi smeli postavljati rokov. "Strinjamo se, da ne bi smeli postavljati umetnega roka, do katerega bi morala konferenca prinesti rezultate, in da zunanji igralci ne smejo zamenjati sirskih strani," je še povedal. "Morajo pa jih spodbuditi, da se dogovorijo o prihodnosti države in o tem, kako v prakso prevesti dogovor ženevskega komunikeja, vključno z ustanovitvijo prehodnega vladajočega telesa na osnovi dogovora med vlado in opozicijo, ki bo zasnoval reforme, primerne za vse Sirce," je poudaril Lavrov.

ZDA in Rusija pa se menda strinjata tudi o tem, da se je nujno treba izogniti korakom, ki bi lahko ogrozili konferenco. "S temi koraki mislimo hitro glasovanje o resoluciji Generalne skupščine ZN, ki enostransko krivi vlado za vse grehe, ne da bi omenjala grozote teroristov in kršitve mednarodnega humanitarnega prava s strani opozicijskih sil," je pojasnil Lavrov.

Ne spreglejte