Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2020,
12.56

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

5

Natisni članek

Madžarska COVID-19 Koronavirus Sebastian Kurz Avstrija

Petek, 28. 8. 2020, 12.56

3 leta, 8 mesecev

Kurz napoveduje relativno hiter konec krize s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

5

Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izrazil optimizem, da se kriza zaradi pandemije koronavirusa počasi že končuje. "Počasi se že vidi luč na koncu tunela," je danes v svojem nagovoru o položaju v državi. Opozoril je sicer, da nas verjetno jeseni in pozimi še čaka novo težko obdobje.

13:06

V Havani policijska ura

13:05

Pravilo o dveh metrih

13:04

"Nemčijo čakajo zahtevni časi"

  • 19:10

    Macron svari pred ponovnim zapiranjem mej v Evropi

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes posvaril pred ponovnim zapiranjem mej med članicami Evropske unije zaradi covida-19. Ta ukrep, ki so ga države sprejele spomladi v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa, je bil kontraproduktiven in neučinkovit, je poudaril.

    "Ne ponavljajmo napak iz meseca marca glede tega vprašanja," je opozoril. Ob tem je pozval k evropskemu usklajevanju in skupnemu pristopu držav do lokalnih izbruhov okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa. STA

  • 18:31

    Madžarska zaradi širjenja koronavirusa znova zapira meje

    Zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, vnešenih iz tujine, bo Madžarska 1. septembra znova zaprla meje za tuje državljane, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vlada v Budimpešti.

    Na Madžarsko bodo smeli vstopiti le madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog.

    "Od 1. septembra tujim državljanom ne bo dovoljen vstop na ozemlje Madžarske," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal šef kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana, Gergely Gulyas. Mejo bodo zaprli za mesec dni, je dodal. STA

  • 13:06

    V Havani policijska ura

    Kubanska vlada se je odločila, da v Havani od 1. do 15. septembra razglasi policijsko uro, s čimer želi zajeziti širjenje novega koornavirusa. Po potrebi bodo policijsko uro, ki bo veljala od 19. ure zvečer do 5. ure zjutraj, še podaljšali, je v četrtek na državni televiziji sporočil guverner Havane Reinaldo Garcia Zapata.

    Kot je pojasnil, bodo morale biti ponoči ulice prestolnice prazne, tako brez pešcev kot brez vozil. Mladoletnim bodo prepovedali zadrževanje na ulicah in v parkih celo čez dan. Da bi zagotovili spoštovanje policijske ure, bodo okrepili prisotnost policije v mestu. Vse vstopne in izstopne točke iz Havane bodo strogo nadzorovali.

    Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Kubi doslej uspevalo ohranjati nadzor nad epidemijo, saj so od marca tam potrdili le 3806 okužb z novim koronavirusom in 92 smrti zaradi covida-19. A v zadnjem mesecu je prišlo do večjega izbruha okužb v Havani, zaradi česar so med drugim tam preložili začetek pouka.

    Že vse od marca so sicer kubanske meje zaprte, dovoljeni so le nekateri humanitarni leti. Turistom je vstop prepovedan, kar je prizadelo že tako šibko kubansko gospodarstvo. (STA)

  • 13:05

    Pravilo o dveh metrih

    Znanstveniki postavili pod vprašaj pravilo o dveh metrih medsebojne razdalje

    Obstoječa pravila, po katerih naj bi bilo za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom ključno ohranjanje dveh metrov medsebojne razdalje, so utemeljena na zastarelih znanstvenih ugotovitvah in so preveč poenostavljena, opozarja skupina britanskih in ameriških znanstvenikov.

    Širjenje virusa je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od pretočnosti zraka. Obstajajo dokazi, da lahko novi koronavirus ob kašljanju, kihanju ali kričanju po zraku potuje tudi precej več kot dva metra. Pri oblikovanju pravil o ohranjanju varne medsebojne razdalje bi morali zato upoštevati različne dejavnike, od prezračevanja do števila ljudi v prostoru in časa izpostavljenosti, v znanstveni reviji British Medical Journal poudarjajo znanstveniki z univerze v britanskem Oxfordu in ameriškega Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT).

    Namesto enega samega pravila za vse bi morali pristojni organi opredeliti niz postopnih pravil oziroma nekakšen model distanciranja za različne situacije in kombinacije dejavnikov. "To bi zagotovilo večjo varnost v okoliščinah večjega tveganja in obenem prineslo večjo svobodo v okoliščinah z manj tveganja ter potencialno omogočilo vrnitev v normalnost vsaj v nekaterih delih družbenega in gospodarskega življenja," verjamejo znanstveniki.

    V odprtih prostorih, ko ljudje nosijo zaščitne maske in so pretežno tiho ali le govorijo, je tveganje okužbe veliko nižje kot v zaprtih, slabo zračenih prostorih, kjer ljudje ne nosijo mask ter na primer pojejo ali celo kričijo.

    Avtorji v torek objavljenega članka tudi spomnijo, da se je začelo o ohranjanju dveh metrov fizične razdalje govoriti že konec 19. stoletja, ukoreninilo pa se je to pravilo z raziskavami širjenja virusnih okužb v 40. letih prejšnjega stoletja. A v desetletjih zatem je znanost močno napredovala in med drugim dokazala, da lahko virus v določenih okoliščinah po zraku potuje več kot dva metra, celo šest do osem metrov daleč. (STA)

  • 13:04

    "Nemčijo čakajo zahtevni časi"

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes opozorila, da Nemčijo v prihodnjih mesecih čakajo zahtevni časi boja v pandemiji covida-19. "V prihodnjih mesecih bo vse odvisno, ali nam bo uspelo ohraniti nizko število okužb, ko bomo več časa v zaprtih prostorih, na delovnih mestih, v šolah in doma," je dejala.

    "Nekatere zadeve bodo v prihodnjih mesecih verjetno bolj zahtevne, kot so bile poleti," je dejala. "Vsi smo uživali svobodo in relativno varnost pred aerosoli, ko smo lahko živeli zunaj," zdaj pa se bo treba prilagoditi življenju v zaprtih prostorih, je še dodala.

    Poudarila je, da bo prva prioriteta nemške vlade zaščititi šole, da bodo otroci lahko hodili k pouku. Kot je dejala, bo "naredila vse, da otroci ne bodo poraženci te pandemije". (STA)

Sebastian Kurz je menil, da je zelo verjetno, da bo kriza krajša, kot so sprva napovedovali številni strokovnjaki. Optimizem pa črpa po posvetih z zdravstvenimi strokovnjaki, raziskovalci in predstavniki farmacevtskih podjetij v zadnjih tednih, piše STA.

Ljudje se bodo verjetno že naslednje poletje vrnili v normalnost

Kurz napoveduje, da je zelo verjetno, da se bodo ljudje naslednje poletje že vrnili v normalnost, ki so je bili varjeni. To bo omogočil napredek pri odkrivanju cepiva, terapijah in testiranju, meni. Virus se je sicer že večkrat spremenil. Lahko da bo v prihodnosti postal še bolj nalezljiv, lahko pa da bo postal manj nevaren, je še razmišljal avstrijski kancler, še navaja STA.

Gospodarska rast se bo vrnila

Optimističen je tudi glede gospodarskega okrevanja. Če je kriza zaradi koronavirusa letos odnesla sedem odstotkov avstrijskega bruto domačega proizvoda, se bo prihodnje leto gospodarska rast vrnila, je prepričan Kurz. Napovedal je, da si bo vlada prizadevala preusmeriti tiste, ki so danes zaradi krize ostali brez dela, da bodo jutri delali v "panogah prihodnosti", še piše STA.

Na področju nege in oskrbe več kot 70 tisoč novih delovnih mest

To naj bi pomenilo zlasti v področje digitalizacije in nege, je nakazal. Samo na področju nege in oskrbe bodo v Avstriji do leta 2030 potrebovali več kot 70.000 novih delovnih mest. Skozi digitalno transformacijo države pa bi lahko ustvarili do 20.000 novih delovnih mest. "Te potenciale je vsekakor treba izkoristiti," je dodal kancler. Predstavil je tudi več konkretnih ukrepov, ki bi to omogočili, od prenove korporativne zakonodaje do prenove panožnih kolektivnih pogodb za izboljšanje pogojev dela od doma. Prav tako napoveduje pobudo "kupuj domače", še poroča STA.

Ne spreglejte