Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2019,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

3

Natisni članek

vojni zločini genocid Srbija Kosovo

Petek, 17. 5. 2019, 9.09

4 leta, 11 mesecev

Kosovski parlament sprejel resolucijo o genocidu Srbije na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

3

Kosovo | Kosovski parlament je sprejel resolucijo o genocidu, zločinih proti človečnosti in vojnih zločinih Srbije med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999. | Foto Reuters

Kosovski parlament je sprejel resolucijo o genocidu, zločinih proti človečnosti in vojnih zločinih Srbije med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999.

Foto: Reuters

Kosovski parlament je v četrtek zvečer sprejel resolucijo o genocidu, zločinih proti človečnosti in vojnih zločinih srbske države med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999. V Srbiji so poudarili, da je resolucija plod panike tistih, ki so sami obtoženi zločinov.

Resolucijo je podprlo vseh 79 prisotnih poslancev, medtem ko poslancev srbske narodnosti na seji ni bilo. Po besedah poslanca vladne stranke Nisma Bilala Sharifija so resolucijo sprejeli ob 20. obletnici zločinov na Kosovu, ko je bilo pregnanih milijon Albancev in ubitih 12 tisoč civilistov vseh narodnosti, predvsem Albancev.

"Srbske sile so leta 1999 izvršile več kot sto pobojev na Kosovu, medtem ko so na nekaterih krajih sežgale žive ljudi," je povedal omenjeni poslanec. Dodal je, da je bilo med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 več kot 20 tisoč ljudi žrtev spolnega nasilja.

Srečanje v Berlinu
Novice Thaci: Sprava v regiji bo mogoča, ko bosta Srbija in BiH priznali Kosovo

Oster odziv Srbije: Pravi zločinci poskušajo skriti lastno odgovornost za zločine

Vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je v odzivu poudaril, da gre za "propagandni pamflet, ki povsem spregleda resnico o tem, kdo je sprožil kampanjo terorja ter zločinov nad civilisti na Kosovu in Metohiji". Po njegovih besedah "poskušajo s tem pravi zločinci skriti lastno sramoto in odgovornost za storjene zločine".

Državotvorni projekt kosovskih Albancev je "dejansko zasnovan na ideji etničnih čistk in iztrebljanja vseh tistih, ki se znajdejo na poti uresničevanja sanj o veliki Albaniji, a ta sen bodo kmalu, prepričan sem, sanjali v zaporniških celicah," je še poudaril Đurić.

serbia kosovo
Novice Vučić nezadovoljen zaradi udeležbe Slovenije in Hrvaške v Berlinu
Ne spreglejte