SiolNET. Novice Svet
3,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Neformalni vrh v Berlinu: v ospredju odnosi Srbije in Kosova

Vučić nezadovoljen zaradi udeležbe Slovenije in Hrvaške v Berlinu

3,76

termometer

serbia kosovo
Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred današnjim vrhom o Zahodnem Balkanu v Berlinu poudarila, da je rešitev odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu v interesu celotne Evrope. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je poudaril, da je namen današnjega srečanja med drugim obnovitev dialoga med Srbijo in Kosovom. Srbski predsednik bi na srečanju medtem namesto premierjev Slovenije in Hrvaške raje videl premierje Madžarske, Romunije in Bolgarije.

Merklova je poudarila, da se Nemčija in Francija zavedata, da sta obvezani evropski perspektivi Zahodnega Balkana. To srečanje se ne bo ukvarjalo s pristopnim procesom k Evropski uniji, ampak z analizo razmer v regiji. "Danes bomo začeli razpravo, ne pa sprejemali odločitev," je povedala.

"Nimamo namena Srbiji in Kosovu določiti rešitve"

Macron pa je izpostavil, da sta prioriteti današnjega srečanja obnovitev dialoga med Srbijo in Kosovom in delovanje za mir. "Nimamo namena Srbiji in Kosovu določiti rešitve," je izpostavil. Po njegovih besedah je treba preučiti vse možnosti, ki bi znova omogočile dialog med Beogradom in Prištino. Nemška kanclerka se je zavzela za to, da morajo biti z rešitvijo zadovoljni vsi vpleteni.

Kosovski predsednik Hashim Thaci Kosovski predsednik Hashim Thaci Foto: Reuters

Vrha se udeležuje tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini, ki se je pred začetkom na dvostranskih srečanjih sestala z voditelji Srbije, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije, BiH in Albanije. Kot so zapisali v njenem uradu, so na teh srečanjih razpravljali o razmerah v regiji.

Ponovno so poudarili tudi pomen in zavezanost regionalnemu sodelovanju, dobrososedskim odnosom in spravi, kjer je prespanski sporazum o spremembi imena Makedonije zgodovinski primer. Poleg tega so govorili o napredku in perspektivi teh držav na poti v EU, so zapisali.

Vučić: Nekateri iščejo senzacije, da bi ustvarili spor

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju z Mogherinijevo izrazil pričakovanje, da bodo na vrhu izmenjali stališča o Kosovu. "Pričakujem, da se bomo pogovarjali resno in odgovorno," je povedal. Ocenil je, da nekateri iščejo "senzacije, da bi ustvarili spor". "Mi ne želimo spora, ampak varovanje stabilnosti, trajni mir in začetek reševanja problemov, ki vse to preprečujejo," je povedal.

Ponovil je, da je treba do rešitve za Kosovo priti s kompromisom in da je Srbija proti spreminjanju meja. Dodal je, da bodo pogovore s Prištino nadaljevali, ko bo Kosovo ukinilo carine na blago iz Srbije in BiH. A ne glede na to, kaj se bo zgodilo na današnjem vrhu, se bo "treba pogovarjati z Albanci". "Vsak problem je treba reševati s pogovori, ni drugega načina," je poudaril.

Vučić nezadovoljen zaradi udeležbe Slovenije in Hrvaške na srečanju v Berlinu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bi na današnjem srečanju namesto premierjev Slovenije in Hrvaške, Marjana Šarca in Andreja Plenkovića, raje videl premierje Madžarske, Romunije in Bolgarije.

Vučić je v nedeljskem pogovoru za srbsko televizijo Pink ocenil, da se bodo v nemški prestolnici največ pogovarjali o odnosih med Beogradom in Prištino, ter kritiziral izbiro udeležencev. Menil je, da bo samo Srbija v Berlinu nasprotovala neodvisnosti Kosova.

Vučiću se zdi "čudno", da sta na srečanje povabljena Šarec in Plenković, ter se vprašal, zakaj niso bili povabljeni tudi predsedniki vlad Romunije, Madžarske in Bolgarije, Viorica Dancila, Viktor Orban in Bojko Borisov. Pojasnil je, da bi Srbiji bolj ustrezala udeležba njenih severnih in vzhodnih sosedov, ker imajo drugačna stališča o Kosovu kot Slovenija in Hrvaška.

Hrvaški premier je danes pred odhodom v Berlin novinarjem v Zagrebu povedal, da se Slovenija in Hrvaška udeležujeta srečanja v Berlinu, ker "največ delata, ko gre za vprašanje jugovzhodne Evrope". "Hrvaška in Slovenija sta povabljeni, ker gre za državi, ki kontinuirano delata, rekel bi, da Hrvaška celo več kot vse druge, ter izpostavljata to temo na ravni Evropskega sveta," je izjavil Plenković po udeležbi na svečani seji hrvaške akademije znanosti in umetnosti (Hazu).

Kosovski predsednik Hashim Thaci, ki se je prav tako sestal z Mogherinijevo, pa je dejal, da bo Kosovo še zaostrilo ukrepe, če bo Beograd nadaljeval agresivno politiko proti njemu. Carine je označil za "zakonito pravico".

"Za nas, naše sosede in samo EU je sporazum med Kosovom in Srbijo življenjskega pomena za skupen napredek. Po sporazumu med Severno Makedonijo in Grčijo bi ta sporazum prinesel še več miru in stabilnosti v regijo," je poudaril.

Priština ima po njegovih besedah pri doseganju miroljubnega, končnega in vseobsegajočega sporazuma s Srbijo podporo Washingtona, EU in celega sveta. Ocenil je, da EU v tem procesu ni enotna. Dialog in sporazum pa nista mogoča brez ZDA.

Poudaril je, da od današnjega srečanja ne pričakuje čudeža. Kot ključno je izpostavil, da Srbija prizna Kosovo kot neodvisno državo.

Šarec: V naši soseščini potrebujemo mir in stabilnost

Vrha v Berlinu se udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Pred srečanjem je v intervjuju za nemško medijsko mrežo RND ocenil, da je Balkan že od nekdaj zapleten, a da je za Slovenijo pomembno, da ostaja EU v regiji aktivna in se zavzema za širitveni proces. "V naši soseščini potrebujemo mir in stabilnost," je dodal.

Protesti v Beogradu Novice Na protivladnih protestih v Beogradu zaradi velikonočnih praznikov manj ljudi

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin