Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kosovo obtožbe preiskava

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 9.27

8 let

Kosovo zahteva preiskavo dela Carle del Ponte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po mnenju kosovske vlade bi morali natančno proučiti delo tožilke Carle del Ponte, ki je pred sodišče zaradi vojnih zločinov spravila Haradinaja, ki je bil pred dnevi oproščen vseh obtožb.

Carla del Ponte, nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je bila tista, ki je pred sodišče pripeljala nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, ki ga je sodišče že drugič oprostilo obtožb zaradi vojnih zločinov. Zdaj pa Kosovo zahteva podrobnejšo preiskavo njenega dela, saj so sodniki razsodili, da ni zadostnih dokazov, ki bi podprli obtožbe o vojnih zločinih med vojno med gverilci kosovske osvobodilne vojske in varnostnimi silami pod poveljstvom Slobodana Miloševića.

Kosovo jo obtožuje zlorabe pooblastil V izjavi za medije je kosovska vlada obtožila Carlo del Ponte zlorabe svojih pooblastil in uničenja ugleda države, ki se je leta 2008 odcepila od Srbije. "Ta pooblastila in privilegiji so bili zlorabljeni tako, da so bile vložene popolnoma neutemeljene obtožbe," so sporočili v izjavi za medije. "Vlada poziva generalnega sekretarja tribunala, Združene narode in druge mednarodne oblasti, da začnejo s preiskavo njenih nelegalnih aktivnosti," so se zapisali.

Za zdaj predstavniki mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije še niso komentirali zahtev kosovske vlade.

Haradinaja so prvič oprostili že leta 2008 Carla del Ponte je leta 2005 vložila tožbo proti Haradinaju na podlagi obtožb za vojne zločine, prvič so ga oprostili leta 2008, drugič pa pred dnevi. Del Pontejeva trenutno sestavlja komisijo za zbiranje dokazov o vojnih zločinih v Siriji, med letoma 1999 in 2008 pa je delala kot glavna tožilka mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Pred sodiščem se je zaradi vojnih zločinov, storjenih med osvobodilno vojno, znašlo šest ljudi, pet so jih že oprostili, le eden od njih še čaka na sodbo. Haradinajeva oprostitev pa je nov udarec za tožilce mednarodnega sodišča za vojne zločine, saj so pred dvema tednoma zaradi podobnih obtožb oprostili tudi dva hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Ustrahovanje prič največja težava tožilcev Tožilci so se sicer že večkrat pritožili nad ustrahovanjem prič na Kosovu, kjer ima kosovska osvobodilna vojska poseben herojski status, prebivalci pa so ji zelo zvesti. Med bolj znanimi kosovskimi Albanci, ki so bili obtoženi vojnih zločinov, vendar za njih niso bili obsojeni, je tudi Fatimir Limaj. Čeprav ga je mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu oprostilo, pa ga čakajo tudi obtožbe misije EULEX Evropske unije na Kosovem.

Ne spreglejte