Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
12.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

38

Natisni članek

Venezuela revščina socializem Danes Danes

Sobota, 16. 2. 2019, 12.10

5 let, 2 meseca

"Ko smo živeli v socializmu, so nam Slovenci iz Venezuele pošiljali pakete pomoči." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

38

"V Venezueli kilogram sira stane več kot znaša minimalna plača. Ne morem in si niti nočem predstavljati, koliko stanejo meso ali ribe. Spomnim se, da sem kot otrok vsak dan jedel sir in meso, danes si pa tega ljudje ne morejo več privoščiti," pripoveduje Venezuelec Jorjan Rios.

Jorjan Rios je Venezuelo zapustil januarja letos. V domovini je delal kot učitelj nemščine v nemški šoli. Položaj v državi je bil po njegovih besedah v zadnjih mesecih tako kritičen, da je bilo kljub dobri službi zelo težko preživeti. "Čuti se, da je v državi družbena kriza. Ljudje so drugačni, bolj agresivni," pravi.  

Zdaj živi v Švici z ženo Slovenko. V tej državi namerava tudi ostati.

Maria Voglar
Novice Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

V Venezueli vlada veliko pomanjkanje. | Foto: Reuters V Venezueli vlada veliko pomanjkanje. Foto: Reuters

Nekateri mediji napačno poročajo o napredku v državi

Izpostavil je, da nekateri južnoameriški mediji napačno poročajo o napredku, ki naj bi ga naredila socialistična vlada v Venezueli, a sam pravi, da tega napredka ne vidi in da ga verjetno ne vidi noben Venezuelec. O tem, kar se v resnici dogaja v njegovi državi, se informira prek družabnih omrežij. "Samo peščica ljudi v Venezueli verjame uradnim informacijam," pojasnjuje.

Kot je dejal, minimalna plača v Venezueli znaša 18 tisoč bolivarjev, kilogram sira pa kar 24 tisoč bolivarjev. "Ne morem in si niti nočem predstavljati, koliko stanejo meso ali ribe. Spomnim se, da sem kot otrok vsak dan jedel sir in meso, danes si pa tega ljudje ne morejo več privoščiti," je dejal.

Jorjan Rios in Moises Castellanos pripovedujeta o katastrofalnih razmerah v domovini. | Foto: Planet TV Jorjan Rios in Moises Castellanos pripovedujeta o katastrofalnih razmerah v domovini. Foto: Planet TV

Razdeljevanje hrane za lačne Venezuelce
Novice Za Venezuelce zbrali sto milijonov dolarjev pomoči

Minimalno plačo dvignejo vsakih nekaj mesecev

Moises Castellanos je Venezuelo zapustil septembra lani in se preselil v Francijo. V Sloveniji je nedavno obiskal prijatelja. "Zaradi hiperinflacije se cene spreminjajo iz ure v uro. Vlada minimalno plačo dviguje vsake tri mesece," izpostavlja.

Tudi on bolj kot uradnim informacijam iz domovine zaupa družbenim omrežjem. "V Evropi levica podpira te uradne informacije, zato je težko vedeti, kaj je res in kaj ni," je izpostavil in kot primer navedel, da je po vladnih informacijah Venezuelo do zdaj zapustilo 80 tisoč ljudi, v resnici pa ji je več kot tri milijone.

Vse to se je po njegovih besedah začelo s prihodom Huga Chaveza na oblast, ki se je lotil zaplembe zasebnega premoženja z namenom, da bi v državi uvedel socializem.

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido
Novice Slovenci v Venezueli pozivajo vlado: Podprite Guaidoja

Ervin Železnik o pomoči Slovencem v Venezueli. Video: Planet TV

"Tudi prej so bili mnogi revni, a nihče ni bil lačen"

Ervin Železnik dobro pozna Venezuelo, saj ima tam po mamini strani številne sorodnike. Tudi njegova hči je poročena z Venezuelcem. Državo zato redno obiskuje.

"Venezuelo poznam od leta 1981. V primerjavi s takrat se je država bistveno spremenila. Imeli so dober standard, bili so najbogatejša država v Južni Ameriki," pravi in dodaja, da so se stvari s prihodom revolucionarja Huga Chaveza na oblast začele spreminjati. "Tudi prej so bili mnogi revni, a nihče ni bil lačen. In vsi so hodili v šolo," je izpostavil.

"Predvsem bi morali pomagati Slovencem, ki živijo tam. Naša politika bi morala narediti korak, da bi lahko preživeli, ker zdaj životarijo. Ko smo mi živeli v socializmu, so nam pošiljali pomoč iz Venezuele. Tudi naša družina je bila deležna denarja in paketov hrane, ki so nam jih pošiljali. Ti ljudje so zdaj pozabljeni, nimajo se na nikogar obrniti," meni Železnik.

Ne spreglejte