Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 8. 2021,
17.21

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

20

Natisni članek

vojna talibani Afganistan

Nedelja, 8. 8. 2021, 17.21

2 leti, 8 mesecev

Ključna afganistanska mesta padajo v roke talibanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

20

Afganistan | Afganistanska vojska je neuspešna v boju proti talibanom, a vendarle napoveduje, da bo osvojena mesta osvobodila. | Foto Reuters

Afganistanska vojska je neuspešna v boju proti talibanom, a vendarle napoveduje, da bo osvojena mesta osvobodila.

Foto: Reuters

Talibani so osvojili ključno afganistansko mesto Kunduz, pozneje pa so v spopadih z afganistansko vojsko osvojili še mesti Sar-e-Pul na severu in Talokan na severovzhodu države. Skupaj so tako zavzeli pet prestolnic pokrajin.

"Po hudih spopadih so mudžahedini osvojili prestolnico province Kunduz," so sporočili talibani.

"Kunduz je padel; talibani so zavzeli vse ključne položaje v mestu," poročajo tuji mediji. Eden od prebivalcev je medtem dejal, da je v mestu "popoln kaos". "Talibani so dosegli glavni trg. Letalske sile ga bombardirajo," je povedal.

Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da poskušajo vladne sile znova zavzeti ključne položaje v Kunduzu. Z nekaterih območij, tudi iz poslopij nacionalnega radia in televizije, so pregnali talibane, so navedli.

Ministrstvo za obrambo
Novice Afganistanski sodelavci slovenske vojake prosijo za azil

"Mudžahedini so zavzeli tudi mesto Sar-e-Pul, vladna poslopja in vse položaje v njem," so talibani sporočili pozneje. To je potrdil tudi lokalni politik v prestolnici istoimenske pokrajine na severu države.

Nekaj ur zatem pa so zavzeli še mesto Talokan, prestolnico pokrajine Takhar na severovzhodu države. "Danes popoldne smo se umaknili iz mesta, potem ko vlada ni poslala pomoči," je za AFP povedal varnostni vir. "Mesto je na žalost povsem v talibanskih rokah," je dodal.

Talibanski uporniki so od petka osvojili še dve drugi prestolnici pokrajin, in sicer Zarandž v Nimrozu ter Šebergan v pokrajini Džavzdžan, skupaj torej že pet. Vendar pa je mesto Kunduz, ki leži 50 kilometrov južno od meje s Tadžikistanom, najpomembnejše doslej.

Tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva je medtem sporočil, da so v Šebergan in Sar-e-Pul poslali okrepitve. "Mesta, ki jih želijo talibani zavzeti, bodo kmalu njihova pokopališča," je dejal.

Talibani tako po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. Na jugu bi lahko kmalu zavzeli Laškar Gah, pod vse večjim pritiskom je tudi Herat na zahodu.

migranti meja Belorusija - Litva
Novice Izredne razmere na meji z Litvo, Lukašenko v Evropo pošilja Afganistance, Sirce in Iračane #video

Varnostne razmere v Afganistanu se hitro slabšajo. Od začetka umika ameriških in Natovih enot v začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. ZDA naj bi svoje sile iz Afganistana skoraj v celoti umaknile do konca avgusta.

ZDA in Velika Britanija so ob tem zaradi zaostrovanja razmer vse svoje državljane, ki so v Afganistanu, pozvale, naj se čim prej vrnejo v domovino. Da se razmere v Afganistanu zelo hitro poslabšujejo, pa so menili tudi na nemškem zunanjem ministrstvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne spreglejte