Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

COVID-19 virus ukrepi Velika Britanija Koronavirus

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 12.30

2 leti, 11 mesecev

Kljub širjenju indijske različice virusa na Otoku veljajo milejši ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Velika Britanija | V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske lahko v lokalih in restavracijah znova strežejo v notranjosti. | Foto AP

V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske lahko v lokalih in restavracijah znova strežejo v notranjosti.

Foto: AP

Po skoraj celotni Veliki Britaniji so danes naredili velik korak k normalnosti. Kljub skrbem zaradi širjenja bolj nalezljive indijske različice novega koronavirusa so še nekoliko razrahljali epidemiološke ukrepe. 

17:48

Prijavijo se lahko najstniki

16:21

V Singapurju zapirajo šole

13:11

Italija

12:19

Avstrija

  • 21:34

    Nemčija spreminja

    V Nemčiji nameravajo 7. junija odpraviti prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19, so se danes dogovorili nemški zdravstveni minister Jens Spahn in ministri za zdravje nemških zveznih dežel. A to po Spahnovih besedah še ne pomeni, da se bodo lahko vsi, ki bodo želeli, cepili junija.

  • 17:48

    Prijavijo se lahko najstniki

    Na Poljskem se lahko od danes na cepljenje proti covidu-19 prijavijo tudi 16- in 17-letniki, a je zanimanje med njimi precej manjše kot med drugimi prebivalci. Doslej se jih je od okoli 500.000, ki so prejeli poziv k cepljenju, prijavilo nekaj več več kot 40.000.

    "Trenutno je zanimanje nizko," je glede cepljenja mladostnikov povedal Michal Dworczyk, ki je v poljski vladi pristojen za cepljenje proti covidu-19. Dodal je, da nameravajo to okrepiti s kampanjo za promocijo cepljenja, v kateri sodelujejo poljski športniki in igralci. Zagnali so jo v petek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • 16:21

    V Singapurju zapirajo šole

    Singapur in Tajvan, ki sta bila doslej med pandemijo covida-19 manj prizadeta, sta zaradi povečanja lokalnih okužb z novim koronavirusom napovedala oziroma uvedla zaprtje šol. V Singapurju so se za to odločili zaradi porasta okužb z indijsko različico virusa pri otrocih. Preložili so tudi vzpostavitev potovalnega mehurčka s Hongkongom.

  • 13:11

    Italija

    Celotna Italija z izjemo Doline Aoste je danes v rumenem območju z zmernim tveganjem za okužbe z novim koronavirusom. V državi so v nedeljo potrdili 5700 novih okužb, prvič od oktobra pa je umrlo manj kot sto bolnikov s covidom-19. Pristojna skupina bo danes odločala o dodatnem rahljanju omejitev.

    Med drugim bi lahko za eno ali dve uri premaknili veljavo prepovedi gibanja ponoči, ki sedaj velja od 22. ure. To prepoved bi lahko tudi odpravili, vlada pa bi lahko določila tudi datum odpiranja telovadnic in notranjih bazenov ter porok. 

    Dolina Aoste je edina dežela, ki je v oranžnem območju zaradi srednjega tveganja okužb. Tu so omejitve strožje. Med drugim lahko restavracije in bari prodajajo hrano in pijače le za z seboj oziroma za dostavo na dom, medtem ko lahko v rumenih območjih goste postrežejo za mizami na terasah.

  • 12:19

    Avstrija

    V Avstriji je vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo že tri milijone ljudi. Do junija bodo cepljeni vsi, ki bodo to želeli, zatrjujejo oblasti na Dunaju. V Avstriji se sicer nadaljuje postopno odpiranje javnega življenja. Med drugim so se danes v šolske klopi vrnili vsi dijaki, saj pouk znova poteka v živo za vse vseh pet dni v tednu.

    Doslej so se morali starejši dijaki pri pouku v živo izmenjevati, zdaj pa je temu konec in v času do poletnih počitnic bodo po dolgem času znova vsi skupaj v šolskih klopeh.

    Še naprej medtem ostajajo v veljavi pravila, kot so vzdrževanje varne razdalje, razkuževanje rok in nošnja zaščitnih mask. Poleg tega morajo vsi, ki želijo sodelovati pri pouku, redno opravljati teste na okužbo z novim koronavirusom ali predložiti potrdilo o cepljenju. Trenutno redno testiranje zavrača okoli 8000 oziroma 0,8 odstotka vseh učencev oz. njihovih staršev.

    Novost je, da lahko šole tako učencem, starejšim od 10 let, kot učiteljem odslej izdajajo potrdila o negativnem izvidu testiranja, ki jih lahko ti nato predložijo na drugih področjih življenja, za vstop na bazen ali v gostinski lokal.

    Krivulja okuženih z novim koronavirusom se stalno znižuje, krivulja cepljenih pa vzpenja, so izpostavil v uradu avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza

    V Avstriji se to sredo odpirata ključna sektorja gastronomije in turizma, kar je Kurz danes označil kot "štartno točko za naš boj nazaj k normalnosti". V Avstriji so medtem po današnjih podatkih ministrstva za zdravje v minulih 24 urah zabeležili le 476 novih okužb, kar je najmanj v zadnjih osmih mesecih

     

V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske lahko v lokalih in restavracijah znova strežejo v notranjosti. Po več mesecih bodo znova odprli kinodvorane, muzeje in športne dvorane. Na Severnem Irskem bodo ukrepe omilili 24. maja. 

Posamezniki in družine se bodo ob omejitvah lahko srečevali na domovih, znova se bodo sprostila tudi potovanja, zaenkrat sicer le v države na britanskem zelenem seznamu in ob pogoju vzajemnosti. Za potnike iz teh držav bo obvezna predložitev negativnega izvida PCR-testa in ponovno testiranje v dveh dneh po prihodu na Otok.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice V Sloveniji prvi primer indijske različice koronavirusa

Število okužb z indijsko različico narašča

Britanski premier Boris Johnson je v nedeljo izpostavil, da so znova dosegli nov mejnik pri sproščanju ukrepov, a da morajo biti pri tem zelo pazljivi. Dodal je, da pozorno spremljajo širjenje indijske različice novega koronavirusa in da hitro ukrepajo, kjer naraščajo okužbe. Čeprav so današnje sproščanje ukrepov uveljavili, je Johnson minuli teden opozoril, da bi lahko bila popolna odprava omejitev, predvidena za 21. junij, ogrožena zaradi indijske različice virusa.

Johnson je v nedeljo tudi povedal, da britanski javni zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom.

V Veliki Britaniji, ki je med pandemijo ena najbolj prizadetih držav, je covid-19 zahteval več kot 127 tisoč življenj. Poteka pa tudi uspešna kampanja cepljenja, saj je bilo doslej v celoti cepljenih že več kot 20 milijonov prebivalcev.

Minuli teden je število primerov okužb z indijsko različico na Otoku naraslo s 520 na 1.313, največ pa so jih zabeležili na severu države v mestih Bolton in Blackburn.

Protesti Avstrija
Novice Slovaki ukinjajo izredne razmere, Avstrijci policijsko uro
italija
Novice V Italijo od nedelje brez obvezne karantene
Ne spreglejte