SiolNET. Novice Slovenija
4,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji prvi primer indijske različice koronavirusa

4,23

termometer

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Foto: Getty Images

V Sloveniji imamo glede na podatke portala GISAID potrjen primer indijske različice novega koronavirusa.

V Sloveniji so potrdili primer indijske različice novega koronavirusa, je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa. Potrdili so jo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani v vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila, je razvidno s portala.

Ema: Odobrena cepiva najverjetneje ščitijo tudi pred indijsko različico koronavirusa
Na Evropski agenciji za zdravila (Ema) menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. "Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito," je danes povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri. Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.
Indija, koronavirus Novice Slabe odločitve, zamude in omahovanje. "Katastrofo bolezni covid-19 bi lahko preprečili."

Informacije še niso potrdili vsi

Laboratoriji, ki opravljajo sekvenciranje genomov novega koronavirusa, te podatke vnesejo na portal GISAID. Gre za svetovno znanstveno pobudo in primarni vir, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa.

Predstojnik inštituta Miroslav Petrovec za STA še ni potrdil te informacije. Prav tako z njo niso seznanjeni v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Zaskrbljeni tudi v WHO

V četrtek bodo sicer predvidoma na novinarski konferenci o novem koronavirusu predstavili stanje glede različic v Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.617.

indija Novice Nezadržno se širi po svetu: indijska različica že v 44 državah #video Testiranje na covid-19 Novice Toliko novih okužb smo potrdili v ponedeljek #video Jelko Kacin Novice Kacin: Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin