Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protest Egipt nasilje ZDA

Torek, 16. 7. 2013, 7.17

8 let

Kljub protestom zaprisegla nova egiptovska vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Egiptu je dva tedna po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija prisegla začasna vlada pod vodstvom premiera Hazema al Beblavija.

V hitri slovesnosti je poleg 35 ministrov in treh svojih namestnikov zaprisegel tudi premier Hazem al Beblavi, ki je novi egiptovski kabinet sestavil iz tehnokratov in liberalcev. Vlada, v kateri ni noben minister povezan s katero od islamističnih strank, naj bi državo vodila do izvedbe volitev. Po poročanju Al Jazeere naj bi bilo med člani novega egiptovskega kabineta precej znanih imen, med njimi je veliko takšnih, ki so imeli podoben položaj med predsednikovanjem Mohameda Mursija. "Videti je kot vlada strokovnjakov, vlada tehnokratov, kar je natančno to, kar je zahtevala opozicija," piše spletna stran Al Jazeera.

Prisega nove vlade predstavlja enega od korakov v obdobju politične tranzicije, kot jo je predvidelo začasno predsedstvo. Poleg tega naj bi v roku šestih mesecev država dobila novo ustavo, izvedli bi parlamentarne volitve in na koncu še predsedniške. Te naj bi potekale v začetku prihodnjega leta.

Muslimanska bratovščina vlade ne priznava Beblavi sicer ni izključil možnosti, da bi v vladi sodelovala tudi Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, a je ta tovrstno sodelovanje zavrnila, češ da "ne sklepajo dogovorov s pučisti". Po prisegi vlade je bratovščina že sporočila, da te ne priznava. "Ne priznavamo niti legitimnosti niti oblasti te vlade," je za AFP dejal tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad.

Začasno predsedstvo sicer po eni strani poziva vse politične akterje, naj sodelujejo pri prizadevanjih za "narodno spravo", hkrati pa je sprožila številne postopke proti visokim predstavnikom Muslimanske bratovščine.

Krvavi spopadi med Mursijevimi nasprotniki in podporniki Več sto islamistov, ki podpirajo strmoglavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, se je v Kairu spopadlo s policisti. Več sto protestnikov je zaprlo glavni most čez reko Nil v središču prestolnice, varnostne sile so odgovorile s solzivcem, protestniki pa s kamenjem. Po poročanju britanskega BBC je v zadnjem valu protestov v prestolnici življenje izgubilo sedem oseb.

Burns vojsko pozval, naj se izogiba politično motiviranim aretacijam Do spopadov je prišlo nekaj ur za tem, ko je namestnik ameriškega državnega sekretarja Bill Burns v Kairu strani pozval k začetku dialoga in končanju nasilja.

Burns, ki je prvi visoki ameriški predstavnik, ki se mudi v Egiptu, potem ko je 3. julija vojska odstavila izvoljenega predsednika Mursija, je omenjeno dejal po pogovoru s predstavniki začasnih oblasti. Sestal se je s poveljnikom vojske Abdelom Fatahom Al Sisijem, predsednikom Adlijem Mansurjem, ki ga je nastavila vojska, ter z začasnim premierem Hazemom al Beblavijem, ki bo predstavil novo vlado.

Burns ni hotel komentirati prijetja Mursija, ki ga oblasti zadržujejo na neznanem kraju. Vojsko je pozval samo, naj se izogiba politično motiviranim aretacijam.

ZDA sicer še vedno nočejo uradno priznati, da je bil Mursi žrtev vojaškega udara, saj bi to pomenilo, da bi moral Washington zamrzniti 1,5 milijarde dolarjev vreden paket predvsem vojaške pomoči Egiptu.

Na protestih se je zbralo več tisoč Mursijevih podpornikov Protestov, na katerih pozivajo k vrnitvi Mursija, se je sicer v ponedeljek zvečer v Kairu udeležilo več tisoč ljudi. Mursijeva Muslimanska bratovščina namreč vztraja pri njegovi vrnitvi na oblast in je napovedala, da bo to vztrajno zahtevala na mirnih protestih. Zavrača pa sodelovanje v začasnih oblasteh.

Ponedeljkovi spopadi so bili sicer prvi, odkar je bilo pred tednom dni ubitih več kot 50 Mursijevih pristašev na protestih pred sedežem elitne enote vojske.

Trenutne oblasti zaostrujejo odnose z Muslimansko bratovščino Do obiska Burnsa sicer prihaja v času, ko začasne oblasti zaostrujejo odnose z Muslimansko bratovščino. V nedeljo je državni tožilec Hišam Barakat odredil zamrznitev premoženja za 14 vodilnih islamistov v državi, vključno s prvim možem Muslimanske bratovščine Mohamedom Badiejem. Ukrep se nanaša na preiskavo štirih incidentov s smrtnimi žrtvami, odkar je bil strmoglavljen Mursi.

Burns naj bi srečal tudi z verskimi voditelji in voditelji civilne družbe, vendar pa so srečanje z njim zavrnili tako konservativna salafistična stranka Al Nur kot gibanje Tamarod, ki je organiziralo proteste, ki so vodili do strmoglavljenja Mursija. Njihov predstavnik je dejal, da zato, ker ZDA od samega začetka niso bile na strani egiptovskega naroda. Srečal se ni niti s predstavniki Muslimanske bratovščine.

Ne spreglejte