SiolNET. Novice Svet
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kljub protestom v Pireneje prispela nova slovenska medvedka

0,79

termometer

Rjavi medved
Foto: STA

Francoske oblasti so s helikopterjem danes v francoske Pireneje prepeljale slovensko medvedko, čeprav so lokalni kmetje to poskušali preprečiti s cestnimi blokadami na protestih zaradi bojazni, da bo ogrožala njihove ovce.

Francosko okoljsko ministrstvo je povedalo, da je medvedka, ki so jo na območje spustili v kletki, odličnega zdravja. Kmalu naj bi se ji pridružila še druga.

Kljub nasprotovanju kmetov namreč vlada vztraja pri načrtu, da bo na zahodu Pirenejev izpustila dve slovenski medvedki, ki se bosta pridružili dvema tamkajšnjima medvedoma v prizadevanjih za povečanje števila te živalske vrste.

Med Francijo in Španijo trenutno lomasti okoli 40 rjavih medvedov, odkar jih je Francija začela uvažati iz Slovenije leta 1996, potem ko je bila izvorna populacija medvedov pred iztrebljenjem.

Miha Mlakar medvedji fotosafari Novice Jamski medved ni popolnoma izumrl

Okoljevarstveniki poudarjajo, da so medvedi sestavni del ohranjanja krhkega ekosistema in simbol načrtov vlade o podpori biotske raznovrstnosti, ki jo ogrožajo delovanje človeka in podnebne spremembe.

Kmetje se medtem bojijo za svojo drobnico in so vso noč vztrajali na cestnih blokadah za balami sena in traktorji v prizadevanjih, da bi preprečili prihod medvedke. Zdaj naj bi jo poskušali pregnati s povzročanjem hrupa po gozdu, da se ne bi približala njihovim ovcam in živini, je povedal eden od organizatorjev protesta.

Medved, medvedi, medvedki Novice Opazovanje medvedov v naravnem okolju vse bolj priljubljeno

Župan mesteca Sarrance Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, ki se je pridružil protestnikom, je zatrdil, da bodo medvede pregnali iz svoje občine, češ da so sprejeli zakon, ki prepoveduje medvede in volkove v občini.

Francoski minister za okolje Francois de Rugy je medtem za radio France Info obsodil nesprejemljiv odnos tistih, ki mislijo, da imajo pravico postavljati cestne blokade in mu groziti z orožjem.

medved barje xyz Novice Na Ljubljanskem barju opazili medvedko z mladičem #foto

Kot navaja AFP, vsi lokalni kmetje sicer ne nasprotujejo naseljevanju medvedov, pravijo tudi, da se ne počutijo ogrožene, saj so vedno živeli ob njih.

Vlada kmetom povrne škodo, če medved ubije živino oziroma drobnico. To pa, kot kaže, ne zmanjšuje njihove jeze. Trdijo, da so se v zadnjih dveh letih v departmaju Ariege v Pirenejih napadi medvedov podvojili na več kot 230 v letošnjem letu. Letos pa so izgubili že 372 glav živine oziroma drobnice.

Miha Mlakar medvedji fotosafari Novice V francoskih Pirenejih kmete razburjajo slovenski medvedi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin