Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2018,
16.34

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

medved

Torek, 28. 8. 2018, 16.34

5 let, 7 mesecev

Jamski medved ni popolnoma izumrl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Miha Mlakar medvedji fotosafari | Foto Osebni arhiv Mihe Mlakarja

Foto: Osebni arhiv Mihe Mlakarja

Slovenski raziskovalci so sodelovali v mednarodni raziskavi genoma jamskega medveda, s katero so pokazali, da izumrtje vrste ni nujno vedno popolno. Rezultati raziskave namreč kažejo, da lahko nekatere vrste na genetski ravni še več deset tisoč let sodelujejo v evolucijskih procesih, čeprav je njihov zadnji osebek že davno poginil.

V raziskovalni skupini pod vodstvom raziskovalcev univerze v Potsdamu v Nemčiji so sodelovali tudi raziskovalci biotehniške fakultete v Ljubljani. Izsledke raziskave so objavili v reviji Nature Ecology & Evolution, so sporočili z omenjene fakultete.

Mednarodna skupina raziskovalcev je preučevala genom jamskih medvedov, izumrlih bližnjih sorodnikov današnjih rjavih in severnih medvedov. Po predvidevanjih raziskovalcev so bili videti kot zelo veliki in okorni rjavi medvedi, ki so se prehranjevali pretežno z rastlinsko hrano, izumrli pa so pred približno 25 tisoč leti.

Del genoma jamskih medvedov preživel še v današnjih rjavih medvedih

Genomska raziskava štirih jamskih medvedov z različnih lokacij od Španije do Kavkaza je pokazala, da je vsaj del genoma jamskih medvedov preživel v današnjih rjavih medvedih.

Rjavi in jamski medved sta se po navedbah biotehniške fakultete očitno občasno parila in imela plodne potomce, ki so se vključili v genski sklad rjavega medveda. Tako so se nekateri geni izumrle vrste jamskega medveda dejansko ohranili do današnjega dne.

Medved
Novice Slovenci dokazali, da jamski medved ni povsem izginil

Kot je dejal soavtor članka Tomaž Skrbinšek z oddelka za biologijo na biotehniški fakulteti, bi se večina ljudi strinjala z izjavo, da je izumrtje za vedno, kar za zdaj po njegovih besedah v veliki meri tudi drži. "Čeprav se vlaga precej truda v poskuse, da bi s pomočjo biotehnologije izumrle vrste ponovno obudili, to za zdaj še ni obrodilo sadov. V tej novi raziskavi pa smo pokazali, da izumrtje vrste ni nujno vedno popolno," je dejal Skrbinšek.

Danil Medvedev
Sportal Rusu Medvedjevu naslov v Winstom-Salemu

Pri posameznem rjavem medvedu so raziskovalci sicer našli v povprečju le en do dva odstotka genoma jamskega medveda, vendar opozarjajo, da se dejanski zapis in to, kje v genomu se nahaja, med osebki in populacijami razlikuje.

Dimitrij Medvedjev
Novice Medvedjev: Ameriške sankcije bomo obravnavali kot napoved gospodarske vojne

"To pomeni, da se je na ravni celotne vrste v rjavem medvedu dejansko ohranil znaten del evolucijske dediščine izumrle vrste. Rezultati tako kažejo, da lahko nekatere vrste na genetski ravni še več deset tisoč let sodelujejo v evolucijskih procesih, čeprav je njihov zadnji osebek že davno poginil," so še zapisali na fakulteti.

veslo veslanje
Sportal Mia Medved za konec SP v Plovdivu 12., Rok Šmit 17. na 500 m
Ne spreglejte