Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Petek,
6. 7. 2018,
8.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

3

Natisni članek

medved Barje

Petek, 6. 7. 2018, 8.45

5 let, 9 mesecev

Na Ljubljanskem barju opazili medvedko z mladičem #foto

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

3

V okolici Ljubljanskega barja pri Notranjih Goricah so te dni opazili medvedko z mladičem in njuno potepanje ujeli v fotoobjektiv. "Medved človeku ni nevaren, vedno se bo umaknil," poudarja lovski čuvaj Andrej Lukanovič.

Lovski čuvaj in tajnik Lovske družine Brezovica Andrej Lukanovič pojasnjuje, da pojav medvedov na tem območju ni nič nenavadnega: "Predvsem v tem času se medvedi iz Krimskega pogorja spustijo proti barju, ker je na tem območju precej hrane. Tudi koruza začenja postajati mlečna, kar medvedom seveda odgovarja."

Na tem območju je trentuno več medvedjih družin

Da je sprehajalec srečal medvedko z mladičem, ni nič čudnega, še dodaja Lukanovič, pri Notranjih Goricah so namreč trenutno medvedka z enim mladičem, medvedka z dvema mladičema, zadnje dni pa se pojavlja tudi malo večji samec.

Uroš Rotnik
Novice Osumljenih pet pri iskanju največje skrivnosti TEŠ6 #video

"Medved človeku ni nevaren, vedno se bo umaknil"

Lovski čuvaj je poudaril, da medved človeku ni nevaren, saj se bo vedno umaknil. V zadnjih letih niso zabeležili nobene nesreče ali incidenta ob srečanju z medvedom.

medved barje | Foto: Andrej Lukanovič Foto: Andrej Lukanovič

"Težava so sprehajalci s psi. Psi se se namreč zaganjajo v medveda ali mladiča, mama pa seveda želi ubraniti tako mladiča kot sebe," pojasnjuje Lukanovič. "Če bi imeli vsi sprehajalci pse na vrvici, teh težav ne bi bilo," je še dodal. 

"Očitno so se medvedi in Barjanci nekako navadili drug na drugega"

Gospod, ki je opazil medveda in fotografije objavil na družbenem omrežju Facebook je pozneje govoril tudi z domačini, ki so mu povedali, da je medvedka prisotna že nekaj časa. "Poleg te medvedke pa je zelo blizu tudi stalno prisoten še manjši od 80- do 90-kilogramski medved," je še zapisal.

Dodal je, da "ni bilo zaznati panike, kar je kar v redu". "Očitno so se medvedi in Barjanci nekako navadili drug na drugega, čestitam."

"Tole ni bilo moje prvo srečanje, tudi ne najbližje, je pa bilo najlepše," je opazovalec še zapisal v komentar na Facebooku. Medvedko z mladičem je opazil na tej lokaciji. 

Medvedjim mladičem se nikar ne približujte

Podobno srečanje je imela aprila tudi druga uporabnica družbenega omrežja Facebook, ki je na Nanosu opazila medvedjega mladiča. Kot je zapisala, so se ob tem malo prestrašili, a mame medvedke takrat ni bilo v bližini. Približevanje mladiču je lahko zelo nevarno, saj je mama medvedka, ki je bila verjetno v bližini, zaščitniška in zato zelo napadalna. 

Medved se ob srečanju s človekom običajno prej umakne, če pa kosmatinec vendarle začne napadati, je Zavod za gozdove pripravil nekaj nasvetov, kako je treba ravnati:

pse je vedno treba imeti na povodcih, v spomladanskem času je sprehajanje s psi v gozdu odsvetovano,

- med hojo po gozdu bodimo glasnejši in s tem medvedu že na daleč sporočimo, da prihajamo,

- če medveda opazimo od daleč, se mirno umaknimo v smeri prihoda; če medved prihaja v našo smer in nas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorimo nase in praviloma se bo umaknil,

- če medveda srečamo v neposredni bližini, se potrudimo, da ostanemo čim bolj mirni, ne delajmo hitrih gibov in ne kričimo, saj bi medveda prestrašili; obstanimo in se nato počasi ritensko umaknimo,

- če se medved zapodi proti nam, obstanimo ali se ulezimo na tla; skoraj vedno se bo medved ustavil, še preden bi prišel do nas, saj gre običajno za lažni napad; za zaščito v primeru napada medveda je učinkovito tudi obrambno razpršilo proti medvedom,

nikoli ne tecimo, saj to poveča možnost napada; izjema je, kadar se lahko umaknemo na varno v nekaj korakih,

ne zadržujmo se v bližini trupel poginjenih divjih ali domačih živali ali neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov,

- poskrbimo, da v okolici svojega domovanja ni dostopnih organskih virov hrane za medvede,

ne približujmo se medvedjim mladičem, tudi če so videti zapuščeni; če jih opazimo, se takoj umaknimo,

- med oktobrom in majem ne hodimo v bližino medvedjih brlogov in nikoli vanje,

- nikoli namerno ne ponujajmo medvedom hrane,

agresivno človekovo reagiranje ob srečanju z medvedom, kot je obmetavanje s kamenjem in drugimi predmeti, lahko v nekaterih primerih medveda odžene, a se navadno medved v takih položajih počuti še bolj ogroženega, kar možnost napada močno poveča,

- medved, ki se dvigne oziroma postavi na zadnje noge, ne izkazuje agresivnosti, ampak želi dobiti le boljši pregled nad okolico. Pomaga, če spregovorimo z mirnim glasom, saj bo medved tako hitreje spoznal, da ima opraviti s človekom, in se nam bo umaknil.
Ne spreglejte