SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajsko prebivalstvo se je po 70 letih prvič zmanjšalo

0,11

termometer

Kitajska
Upad števila prebivalcev za 1,27 milijona je sicer kapljica v morje spričo dejstva, da Kitajska šteje skupaj 1,39 milijarde ljudi. Foto: Reuters

Število prebivalcev Kitajske, ki veljajo za najštevilčnejše na svetu, se je lani prvič v najmanj 70 letih zmanjšalo, in to kljub opustitvi politike enega otroka, so danes navedli strokovnjaki. Peking bo uradne številke o tem šele objavil, a poznavalci že ocenjujejo, da se je kitajska populacija lani skrčila za 1,27 milijona ljudi.

Ta podatek je navedel raziskovalec na univerzi Wisconsin-Madison v ZDA Yi Fuxian. Kot je povedal, je število rojstev na Kitajskem lani upadlo za 2,5 milijona, medtem ko so oblasti, ki so leta 2018 spričo staranja prebivalstva vsem državljanom dovolile imeti dva otroka, pričakovale 790.000 rojstev več.

Skupaj naj bi se lani rodilo 10,31 milijona otrok. Hkrati je lani na 11,58 milijona poraslo število umrlih, je še razkril Yi, ki se opira na lokalne statistične podatke.

Xi Jinping Novice Xi: Tajvan je del Kitajske, ta je pripravljena tudi na uporabo sile

Število prebivalcev je upadlo kljub politiki enega otroka

Upad števila prebivalcev za 1,27 milijona je sicer kapljica v morje spričo dejstva, da Kitajska šteje skupaj 1,39 milijarde ljudi. A kljub temu se je to zgodilo prvič od ustanovitve ljudske republike leta 1949.

Prepoznavanje obrazov, prepoznavanje obraza, umetna inteligenca Digisvet Najprej na Kitajskem, zdaj še v Evropi: na ulice sporna tehnologija

Odprava krute politike enega otroka, ki so jo na Kitajskem uvedli v 70. letih minulega stoletja, očitno družin, ki se spopadajo s stroški bivanja, izobraževanja in zdravstva ni prepričala, da bi imele dva otroka. Veliko parov spričo te problematike raje ostaja pri enem otroku ali se celo odloči ostati brez naraščaja.

Yi je še komentiral, da je trend krčenja prebivalstva morda nepovraten, saj se število žensk v rodni dobi manjša. Ekonomist Ren Zeping pa je spričo predstavljenih številk ocenil, da je Kitajska sredi demografske krize.

Huawei Novice Afera Huawei: Kitajska vača udarec policija sirena luči Novice Na Kitajskem z avtobusom zapeljal v množico, več mrtvih Luna Novice Kitajska izstrelila sondo na temno stran Lune

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin