Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska usmrtitev

Petek, 1. 3. 2013, 9.36

8 let

Kitajska v živo prenašala usmrtitev morilcev kitajskih ribičev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štirje moški so bili obsojeni na smrtno kazen za umor 13 ribičev na reki Mekong, usmrtitev pa so v živo prenašali na kitajski televiziji CCTV.

Eden izmed štirih obsojenih je tudi Naw Kham, sicer iz Mjanmara, za katerega kitajske oblasti verjamejo, da je vpliven vojskovodja v zlatem trikotniku Tajske, Laosa in Mjanmara. Kham je bil še s tremi drugimi obtožen umora 13 ribičev, ki so jih oktobra 2011 našli mrtve na dveh kitajskih tovornih ladjah na tajskem delu reke Mekong.

Tujcem sodila Kitajska, saj je šlo za njene ladje Kitajski mediji še poročajo, da naj bi Kham s svojimi podrejenimi napad na dve ladji, Hua Ping in Yu Xing, načrtoval s tajskimi vojaki. Poleg Khama so bili na smrt obtoženi še Hsang Kham iz Tajske, Yi Ali, ki nima državljanstva, in Zha Xika iz Laosa, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Skupino so sicer aretirali v Mjanmaru in jo pripeljali na Kitajsko maja lani, saj je ta zahtevala sojenje na svojih tleh, ker se je napad zgodil na njenih dveh ladjah.

Novembra lani so bili spoznani za krive namernega umora, preprodaje drog in ugrabitve, Tajska pa je izvedla preiskavo o tem, kakšno vlogo je v napadu imelo devet njihovih vojakov. Kitajski mediji so poročali, da bodo štirje obsojeni usmrčeni z injekcijo, usmrtitev pa naj bi v živo prenašala kitajska televizija CCTV. Televizija pa je svojim gledalcem tudi pokazala, kako so štiri moške odpeljali iz zapora v policijski kombi, s katerim so jih odpeljali na mesto usmrtitve.

Ugrabitve ladij na reki Mekong so pogoste Napad na reki Mekong se je zgodil potem, ko se je povečalo število ugrabitev ladij na reki, za katere so oblasti krivile tolpe, ki delujejo na območju te regije. Kitajska, Mjanmar, Laos in Tajska so združile svoje moči in vzpostavile skupne patrulje na reki Mekong. Kitajski uradnik Li Zhuqun je po poročanju BBC-ja povedal, da so tolpo oslabili, vendar pa si bodo še naprej prizadevali za varnosti na reki Mekong.

Videoposnetek priprav na usmrtitev (v tujem jeziku)

Ne spreglejte