Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
14.43

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

rast prebivalstvo Kitajska Indija

Torek, 18. 4. 2023, 14.43

1 leto

Kitajska ni več najbolj naseljena država na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
New Delhi, India | Tudi stopnja rodnosti v Indiji vztrajno upada s skoraj šestih otrok v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na dva otroka, kolikor jih imajo ženske v povprečju danes. | Foto Guliverimage

Tudi stopnja rodnosti v Indiji vztrajno upada s skoraj šestih otrok v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na dva otroka, kolikor jih imajo ženske v povprečju danes.

Foto: Guliverimage

V petek je glede na projekcijo Združenih narodov Indija prehitela Kitajsko po številu prebivalcev. Vsaka od njiju naj bi imela več kot 1,4257 milijarde prebivalcev, le da naj bi jih imela v petek Indija za približno 35 tisoč več, s čimer je prevzela primat, ki ga je imela Kitajska vsaj od leta 1950, ko so Združeni narodi začeli objavljati podatke o prebivalstvu.

Seveda gre pri številu prebivalstva za statistične ocene, a že lani so strokovnjaki napovedali, da bo Indija Kitajsko prehitela v letošnjem letu.

Kitajska je desetletja med svojim prebivalstvom uveljavljala politiko enega otroka, da bi nadzorovala število ljudi. Politika se je končala leta 2016, vendar nova politika ni povzročila baby booma ali velikega povečanja rodnosti. Leta 2021 je število prebivalstva doseglo vrh pri 1,42 milijarde, zdaj pa postopoma upada in je število umrlih večje od števila novorojenih. 

Po drugi strani pa se je prebivalstvo Indije močno povečalo zaradi mlajšega prebivalstva, višje rodnosti in zmanjšanja umrljivosti dojenčkov. Od leta 1950 se je prebivalstvo Indije več kot početverilo, takrat je namreč južnoazijsko podcelino naseljevalo 350 milijonov ljudi. 

Kitajska je korenito zmanjšala rodnost

Kljub trenutnemu naraščanju pa se stopnja rasti prebivalstva v Indiji umirja. Za obnavljanje populacije iz generacije v generacijo brez priseljevanja je splošno sprejeto, da mora imeti vsak par v povprečju 2,1 otroka, pri čemer 0,1 nadomesti otroke, ki umrejo, preden dosežejo polnoletnost.

Na vrhuncu rasti leta 1963 so imele kitajske ženske v povprečju 7,5 otroka. Danes je to število upadlo na 1,2 otroka. Tudi stopnja rodnosti v Indiji vztrajno upada s skoraj šestih otrok v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na dva otroka, kolikor jih imajo ženske v povprečju danes.

Daleč za njima na tretjem mestu "capljajo" ZDA s približno 336,5 milijona prebivalcev.

hrvaška hrvati
Novice Uradno: v desetih letih na Hrvaškem za deset odstotkov manj prebivalcev
Bangladeška gneča
Novice Na Zemlji živi že osem milijard ljudi #video
Novice Vasi, ki so "čez noč" postale velemesta #foto
Ne spreglejte