Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja

Sreda, 3. 7. 2013, 21.54

8 let

Kim Džong Un mačeho izrinil z vseh strankarskih položajev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kim Ok, ženo nekdanjega severnokorejskega voditelja Kima Džonga Ila, je njen pastor Kim Džong Un odstranil z vseh strankarskih položajev, ker naj bi vedela veliko preveč skrivnosti.

Kim Ok je bila sicer četrta žena pokojnega diktatorja Kima Džinga Una, skupaj z njenim očetom Kimom Hyom pa sta še vedno delovala v okviru vladajoče delavske stranke Koreje. Pred kratkim pa sta bila oba odstranjena s svojih položajev, je poročal radio Free Asia iz Južne Koreje, ki ga vodijo prebežniki iz Severne Koreje.

Nekatere so prisilno upokojili Free Asia je poročal, da je Kim Džong Un odstranil Kim Ok, zato da je lahko okrepil svojo moč v Pjongjangu. "Krožijo govorice, da je režim izrinil vse podpornike nekdanjega režima v pokoj," je za Radio Free Asia povedal neimenovani vir. Kim Ok pa bi bila lahko del tega trenda.

Profesor na tokijski univerzi Waseda Toshimitsu Shigemura je za Telegraph povedal, da je Kim Ok predstavljala grožnjo svojemu pastorku, saj je vedela za vse notranje skrivnosti režima. "Do zdaj je Kim Džong Un z njo ravnal dobro, vendar zdaj je zanj postala ovira," je povedal. "Vedela je za podrobnosti procesa, prek katerega je Kim Džong Un postal voditelj in ne njegov starejši brat," je še dodal.

Kje je Kim Ok? "Če Kim Ok ni spletkarila proti njemu, potem so jo morda odstranili iz Pjongjanga ali pa so jo dali v hišni pripor," je za Telegraph še povedal profesor Shigemura. "Če pa je aktivno delovala proti njemu ali pa se je pridružila opoziciji, potem so jo lahko poslali v delovno taborišče," je dejal in dodal: "Nevarno je, če izjaviš karkoli proti legitimnosti Kim Džong Una."

Kim Ok je diplomirala na univerzi za glasbo in ples v Pjongjangu, je pianistka, ki je bila Kim Džong Ilova osebna tajnica. Po smrti Ilove tretje žene je Kim Ok prevzela vlogo prve dame, vpliv pa pridobila potem, ko je Kima Džonga Ila zadela kap.

Ne spreglejte