Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2020,
7.32

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

14

Natisni članek

Kalifornija ZDA Koronavirus Italija

Četrtek, 5. 3. 2020, 7.32

4 leta, 2 meseca

Vojašnica za slovensko mejo pripravljena na sprejem bolnikov s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

14

Vojašnica na italijanski strani mejnega prehoda Lazaret je pripravljena na sprejem bolnikov z novim koronavirusom iz Furlanije - Julijske krajine (FJK). Kot poroča tržaški dnevnik Il Piccolo, so ključe objekta z 41 ležišči pristojnim zdravstvenim oblastem predali v sredo. Kdaj naj bi tam sprejeli bolnike, ni znano.

Vojašnica pri Lazaretu je eden od treh objektov, ki so v FJK predvideni za karanteno okuženih z novim koronavirusom. Druga dva objekta sta v Tricesimu in v kraju Pasian del Prato blizu Vidma. Županja Milj Laura Marzi je pojasnila, da so se za vojašnico pri Lazaretu odločili, ker gre za objekt, ki je razmeroma izoliran in trenutno ni v uporabi, je bil pa že primeren za bivanje in je tako potreboval le nekaj prilagoditev, poroča STA.

Novice V Sloveniji potrdili šesto okužbo s koronavirusom #foto #video

V Italiji za preprečitev širjenja epidemije zaprli šole in univerze

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai so v FJK po najnovejših podatkih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 23 ljudeh. Zaradi epidemije so v tej italijanski deželi do 3. aprila odpovedali vse javne in zasebne dogodke, na katerih ni dovolj prostora, da bi sodelujoči lahko spoštovali varnostno razdaljo enega metra. Šole vseh stopenj in univerze ostajajo zaprte do 15. marca, odpovedali so tudi vse šolske in izobraževalne izlete in potovanja.

Zaradi koronavirusa so v skladu z odločitvijo italijanske vlade do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej Italiji. | Foto: Reuters Zaradi koronavirusa so v skladu z odločitvijo italijanske vlade do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej Italiji. Foto: Reuters

Zaradi koronavirusa so v skladu z odločitvijo italijanske vlade do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej Italiji. Ukrep zadeva skoraj deset milijonov šolarjev in študentov. Največ žrtev zunaj Kitajske, kjer je izbruhnil, je novi koronavirus zahteval prav v Italiji, in sicer 148. Okuženih je 3.858 ljudi. Italijanska vlada je danes predstavila 7,5 milijarde evrov vreden načrt za boj proti bolezni in njenim posledicam.

Kalifornija zaradi koronavirusa razglasila izredne razmere

Novi koronavirus težave povzroča tudi čez lužo. V ameriški zvezni državi Kalifornija so zaradi širjenja okužb v sredo razglasili izredne razmere, zabeležili pa so tudi prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. V Kaliforniji je namreč v sredo umrl 71-letnik, ki naj bi se okužil februarja na križarjenju z ladjo Grand Princess med San Franciscom in Mehiko.

Ladja je bila spet na poti, a so ji pristojni odredili vrnitev v San Francisco. Trenutno stoji pred obalo Kalifornije, vsem potnikom pa so priporočili, naj ostanejo v svojih kabinah. Deset potnikov in članov posadke naj bi razvilo simptome bolezni. Po vrnitvi v ZDA bodo ladjo pričakali zdravstveni delavci ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC), piše STA.

Avstralci panično kupujejo toaletni papir

V Avstraliji sta do zdaj po okužbi z novim koronavirusom umrla dva starejša človeka, več kot 50 je okuženih. Vlada v Canberri je sprejela nujne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, a to Avstralcev očitno ni pomirilo. Na družbenih medijih so objavljeni številne fotografije in posnetki, na katerih je mogoče videti kupce s po več deset zavoji toaletnega papirja in prazne police v trgovinah.

Da bi ohranili raven zalog v trgovinah, sta največji trgovski verigi v državi Coles in Woolworths začasno omejili prodajo toaletnega papirja na največ štiri zavoje na kupca. V tovarni toaletnega papirja v kraju Millicent, ki je v lasti družbe Kimberley Clark, so povečali proizvodnjo, tako da je zdaj neprekinjena, 24-urna. Dodatno paniko je povzročila nesreča tovornjaka v Brisbanu, ki je prevažal zvitke toaletnega papirja.

V trgovini v kraju Tamworth severno od Sydneyja je zaradi toaletnega papirja izbruhnil pretep, v katerem je moški napadel kupca in uslužbenca. Posredovati so morali policisti, pretepača so umirili z električnim paralizatorjem.

Časnik NT News, ki izhaja v Darwinu, je ob histeriji zaradi toaletnega papirja izšel z več praznimi stranmi, te lahko bralci uporabijo v "najhujšem primeru". "Natisnili smo osem posebnih strani s priročnimi zarezami za uporabo v nujnih primerih," so zapisali na naslovnici časopisa.

Potrdili 53 okužb

Ladjo sicer upravlja družba Carnival, ki ima v lasti tudi križarko Diamond Princess. Ta je bila pretekli mesec zaradi okužb s koronavirusom dalj časa v karanteni na Japonskem. Ob naznanitvi prvega smrtnega primera je kalifornijski guverner Gavin Newsom razglasil izredne razmere v zvezni državi. Kot je pojasnil, bo to državi pomagalo pri pripravah na morebitno obsežnejše širjenje virusa.

Po mnenju kalifornijskega guvernerja Newsoma bo razglasitev izrednih razmer pripomogla k boljši pripravljenosti na širjenje koronavirusa. | Foto: Reuters Po mnenju kalifornijskega guvernerja Newsoma bo razglasitev izrednih razmer pripomogla k boljši pripravljenosti na širjenje koronavirusa. Foto: Reuters

V Kaliforniji so do zdaj potrdili 53 okužb, nazadnje v sredo šest novih. Med njimi so tri osebe, ki so se vrnile iz severne Italije. V Los Angelesu se je okužil tudi zdravstveni delavec, ki je izvajal testiranja za virus na glavnem letališču LAX. Delal je z zaščitno opremo in ni jasno, kako se je okužil.

V državi New York so okrog tisoč ljudi iz okrožja Westchester severno od mesta poslali v domačo karanteno, potem ko sta se z virusom okužili dve družini v mestu New Rochelle. Okužbo naj bi odvetnik, ki dela na Manhattnu, med drugim prenesel na ženo, otroka in soseda, ki ga je peljal v bolnišnico, poroča STA.

Število smrtnih žrtev koronavirusa narašča tudi v Iranu

Število okuženih z novim koronavirusom in število smrtnih žrtev, ki jih je ta zahteval, se povečujeta tudi v Iranu. Število mrtvih je preseglo sto, število okuženih pa 3.500. O novih primerih okužb poročajo tudi iz drugih držav v regiji, o prvem primeru pa tudi iz Južne Afrike. Z novim koronavirusom se je okužil 38-letnik, ki je bil nedavno v Italiji. (STA)

Izredne razmere razglasili tudi v Washingtonu in na Floridi

V newyorški metropolitanski operi so uvedli karanteno za igralce in druge delavce, ki bodo prišli v New York iz držav in z območij, ki so v izbruhu koronavirusa najbolj prizadeta. To so Kitajska, Iran, Južna Koreja, Japonska, Italija in Hongkong.

V ZDA so zabeležili že 153 potrjenih okužb. Preostalih deset smrtnih primerov so našteli v zvezni državi Washington, žarišči izbruha virusa pa sta tudi v Nebraski in Teksasu. V Washingtonu in na Floridi so izredne razmere v prizadevanjih za preprečitev širjenja koronavirusa razglasili že pretekli konec tedna.

V Južni Koreji skoraj 6.000 primerov novega koronavirusa

Število primerov novega koronavirusa v Južni Koreji, ta je največje žarišče izbruha zunaj Kitajske, je doseglo skoraj šest tisoč, so danes sporočile oblasti, ki so prepovedale izvoz zaščitnih mask. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je danes sporočil, da so v državi našteli 145 novih okužb. Zaradi novega virusa je do zdaj umrlo 35 ljudi, piše STA.

Koronavirus tudi v BiH, v Švici zahteval prvo smrtno žrtev

Novi koronavirus je decembra izbruhnil na Kitajskem in po svetu do zdaj okužil 94 tisoč ljudi, več kot 3.220 pa jih je umrlo, navaja STA. Zaradi bolezni covid-19 so prvo smrtno žrtev zabeležili v Švici, prva primera okužbe pa so odkrili tudi v BiH. Okužila sta se moški, ki dela v Italiji, in njegov sin, ki skupaj z materjo živi v Banjaluki.

Moški, ki je imel povišano telesno temperaturo, se je ob vrnitvi v BiH sam oglasil pri zdravniku, da bi se testiral na novi koronavirus. Trenutno je v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, počuti pa se dobro, je sporočil minister Republike Srbske za zdravje Alen Šeranić. Nato so testirali bolnikove družinske člane, pri čemer je bil sin pozitiven. Ta ni v bolnišnici, je pa pod nadzorom. Šola, ki jo obiskuje, bo ostala zaprta, dokler ne bodo opravili dezinfekcije, je navedel minister.

Novi koronavirus je decembra izbruhnil na Kitajskem in po svetu do zdaj okužil 94 tisoč ljudi, več kot 3.220 pa jih je umrlo. | Foto: Getty Images Novi koronavirus je decembra izbruhnil na Kitajskem in po svetu do zdaj okužil 94 tisoč ljudi, več kot 3.220 pa jih je umrlo. Foto: Getty Images

V Švici je za boleznijo covid-19 umrla 74-letna ženska iz kantona Vaud na zahodu države. V bolnišnici je bila od torka, umrla pa je ponoči. Po poročanju švicarskih medijev je v državi okuženih 58 ljudi. Število obolelih se povečuje tudi v Avstriji, kjer se je po zadnjih podatkih do zdaj okužilo 37 ljudi.  Prva človeka, ki sta bila v Avstriji pozitivna na novi koronavirus, sta medtem že ozdravela.

Iz Nemčije ob tem poročajo, da se je do zdaj z virusom okužilo 349 ljudi, kar je 109 primerov več kot v sredo. V Franciji so našteli 285 primerov okužb, štirje ljudje pa so umrli, piše STA.

Ne spreglejte