Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
8. 11. 2018,
16.28

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Amy Klobuchar Janez Vidmar Donald Trump ameriške volitve ZDA

Četrtek, 8. 11. 2018, 16.28

5 let, 5 mesecev

Kakšni bosta prihodnji dve leti Donalda Trumpa

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihodnji dve leti, kolikor je Donaldu Trumpu še ostalo do konca njegovega predsedniškega mandata, se bosta v ZDA bolj ali manj vrteli okoli njega. Demokrati bodo zagotovo številčno prevlado v predstavniškem domu izkoristili bolj ali manj za preiskavo zoper njega in njegove finance, medtem ko resnih zakonodajnih sprememb ni pričakovati, meni Janez Vidmar iz Chicaga.

Po torkovih volitvah, na katerih so Američani demokratom po osmih letih spet zaupali večino v predstavniškem domu, senat pa so "obdržali" republikanci, se življenje v ZDA ne bo bistveno spremenilo. Kakšnih resnih zakonodajnih sprememb ni pričakovati, saj se bosta spodnji in zgornji dom kongresa težko uskladila glede česarkoli, meni Janez Vidmar, nekdanji direktor, zdaj svetovalec ene največjih agencij za raziskave trga na svetu Ipsos USA Public Affairs.

Trump ohranil varen položaj

Trump je po Vidmarjevih besedah ohranil dokaj varen položaj, saj republikanska večina v senatu ne bo "izglasovala nobenega postopka razrešitve". 

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prav tako lahko pričakujemo nadaljevanje Trumpove retorike označevanja vsega proti njemu za "lov na čarovnice" in "lažne novice", pričakuje Vidmar, sicer častni konzul Slovenije v Chicagu.

To je jasno tudi po včerajšnji novinarski konferenci v Beli hiši, na kateri so novinarju CNN vzeli akreditacijo za Belo hišo, potem ko se je zaradi neprijetnih vprašanj, ki jih je postavil Trumpu, zapletel v prepir s predsednikom.

Bela hiša, Donald Trump, CNN
Novice Prepir v Beli hiši: novinar CNN razjezil Trumpa #video

Amy Klobuchar: Nihče ni nad zakonom

Bodo pa, kot so napovedali že v predvolilni kampanji, demokrati zagotovo sprožili preiskavo zoper njega. Na to je po včerajšnjem odstopu pravosodnega ministra spomnila tudi senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je tvitnila, da je uvedba preiskave zdaj še bolj pomembna. Po njenih besedah je Trump s tem pokazal, da ne želi, da bi Američani od njega zahtevali, da odgovarja. "Nihče ni nad zakonom," je tvitnila.

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar je po volitvah že napovedala preiskavo zoper predsednika Trumpa. | Foto: Reuters Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar je po volitvah že napovedala preiskavo zoper predsednika Trumpa. Foto: Reuters

Amy Klobuchar
Novice Volitve v ZDA izstrelile senatorko slovenskega rodu #video

Vse manj strankarskega opredeljevanja

Janez Vidmar pravi, da se je na tokratnih volitvah vse več kandidatov izogibalo strankarskim opredelitvam. | Foto: Osebni arhiv Janez Vidmar pravi, da se je na tokratnih volitvah vse več kandidatov izogibalo strankarskim opredelitvam. Foto: Osebni arhiv Vidmar je komentiral tudi predvolilno kampanjo, ki je bila po njegovih besedah precej zanimiva. Med drugim zato, ker se je pojavil trend, da kandidati vse manj izražajo svojo strankarsko pripadnost. "Oglasi so se precej manj osredotočali na strankarsko pripadnost in bolj na druge teme. To odraža, da so prebivalci precej manj strankarsko opredeljeni kot politiki. Gre za trend, ki so ga politični strokovnjaki zaznali že pred več kot 20 leti, ta pa se nadaljuje."

Pričakovati je, da se bo nadaljeval tudi trend zadnjega desetletja, in sicer nestabilnih zakonodajnih sedežev. Vidmar dodaja, da je bil volilni izid zelo tesen, zato se v prihodnosti lahko zgodi preobrat.

Po njegovem mnenju ima Trump predvsem zaradi zelo dobrega gospodarskega stanja, ki se je začelo v drugi polovici zadnjega mandata predsednika Baracka Obame, možnosti za ponovno izvolitev. "Trump lahko mirno sedi, nadaljuje močno ekonomijo in morda bo to dovolj za ponovno izvolitev," pravi Vidmar.

Donald Trump
Novice Konec skrivanja Trumpovih osebnih financ? #video
Jeff Sessions
Novice Na zahtevo Trumpa odstopil ameriški pravosodni minister, demokrati ogorčeni
Ne spreglejte