Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
7.47

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

8

Natisni članek

CNN Donald Trump ZDA

Četrtek, 8. 11. 2018, 7.47

5 let, 5 mesecev

Prepir v Beli hiši: novinar CNN razjezil Trumpa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

8

Bela hiša je v sredo zvečer odvzela akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti. Ta se je pred tem sporekel s predsednikom Donaldom Trumpom na novinarski konferenci, hotel zastaviti vprašanje in ni hotel odložiti mikrofona. Predsednik ga je medtem označil za "sovražnika ljudstva".

Na novinarski konferenci, namenjeni odzivom na volilne rezultate, je novinar Acosta vztrajal z vprašanji glede migrantov iz Srednje Amerike, ki so na poti proti meji z ZDA. Ko je hotel zastaviti še vprašanje glede preiskave povezav z Rusi, pa mu Trump ni hotel več odgovoriti. Od Acoste je zahteval, naj sede in preda mikrofon za postavljanje novinarskih vprašanj naprej.

A Acosta tega ni hotel storiti in je mirno vztrajal pri tem, da bi zastavil vprašanje, prav tako ni hotel predati mikrofona uslužbenki Bele hiše, ki mu ga je hotela dobesedno iztrgati iz rok. Vidno jezen Trump je novinarju Acosti potem sicer srepo odgovoril, da se ne boji ničesar in nobene preiskave, Acosto pa označil za "nesramnega in groznega človeka". CNN bi moralo biti sram, ker ga zaposluje.

Jeff Sessions
Novice Na zahtevo Trumpa odstopil ameriški pravosodni minister, demokrati ogorčeni

Trump nadrl tudi novinarja televizije NBC

Zatem je Trump nadrl tudi naslednjega novinarja, ki je prevzel mikrofon, Petra Alexandra s televizije NBC, ki se je postavil v bran Acosti. "Tudi nad tabo nisem navdušen, če sem pošten. Nisi najboljši," je dejal Alexandru, nato pa se še enkrat posvetil Acosti: "Ko poročaš lažnive novice, kar CNN počne na veliko, si sovražnik ljudstva."

Po koncu novinarske konference je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders sporočila, da so Acosti "do nadaljnjega" odvzeli novinarsko akreditacijo v Beli hiši. Acosta je nato tvitnil, da že ni več mogel vstopiti v Belo hišo.

Donald Trump
Novice Konec skrivanja Trumpovih osebnih financ? #video

Bela hiša, Donald Trump, CNN | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Ne bomo dopustili, da bi novinar položil roko na mlado žensko"

Sandersova je nato sporočila še, da "predsednik Trump verjame v svobodo medijev ter pričakuje in pozdravlja težka vprašanja njemu in njegovi administraciji". "Nikoli pa ne bomo dopustili, da bi novinar položil roko na mlado žensko, ki zgolj skuša opravljati svoje delo kot pripravnica v Beli hiši. Tovrstno obnašanje je popolnoma nedopustno," je povedala.

Ker so dogajanje posnele kamere, je Acosta hitro dobil podporo novinarskih kolegov, tudi že na sami novinarski konferenci, da nikakor ni položil roke na pripravnico. "Sandersova laže," so se odzvali tudi na CNN in presodili, da so Acosti novinarsko akreditacijo odvzeli "kot povračilo za postavljanje težkih vprašanj".

"Ta še ne videna odločitev je grožnja naši demokraciji in država si zasluži nekaj boljšega. Jim Acosta ima našo polno podporo," so sporočili iz televizijske mreže, ki ima že dolgo zgodovino "spopadov" s Trumpom.

Amy Klobuchar
Novice Volitve v ZDA izstrelile senatorko slovenskega rodu #video

CNN in Trump že dalj časa na bojni nogi

Predsednik to televizijo redno označuje za "sovražnika ljudstva" in "lažne novice". Uredništvo CNN v New Yorku je bilo oktobra tudi med prejemniki pošiljke z bombo, ki naj bi jo CNN ter še drugim nasprotnikom in kritikom Trumpa glede na dozdajšnja dognanja FBI poslal goreč privrženec Trumpa in republikancev Cesar Sayoc. Trump meni, da tovrstni dogodki z njegovimi besednimi napadi na medije niso povezani.

Donald Trump
Novice Demokratom uspelo: lahko bodo blokirali Trumpa #video
Ne spreglejte