Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2021,
8.52

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

24

Natisni članek

odstop vlada Avstrija Sebastian Kurz

Nedelja, 10. 10. 2021, 8.52

2 leti, 6 mesecev

Po odstopu Kurza, Avstrija z novim kanclerjem že v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

24

Alexander Schallenberg | Kurz še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu, vodenje vlade pa bo prevzel zunanji minister Alexander Scahallenberg (na fotografiji)..  | Foto Reuters

Kurz še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu, vodenje vlade pa bo prevzel zunanji minister Alexander Scahallenberg (na fotografiji)..

Foto: Reuters

Po odstopu Sebastiana Kurza s položaja avstrijskega kanclerja bodo Zeleni nadaljevali delo v koaliciji z njegovo ljudsko stranko (ÖVP), je v soboto zvečer napovedal vodja Zelenih in podkancler Werner Kogler. Kot je dodal, je bil v luči policijskih preiskav odstop trenutnega kanclerja pravilen in pomemben korak za prihodnje sodelovanje v vladi. Avstrija pa bo že v ponedeljek dobila novega kanclerja.

Kurz je odločitev, da odstopa, sporočil v soboto. Pred tem so v državi stekle preiskave zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Kurz osumljen podkupovanja

Med letoma 2016 in 2018 naj bi naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje. Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača.

Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, naredil prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. "Moja država je zame pomembnejša, kot sem pomemben sam sebi," je dejal.

Odločitev Kurza za odstop po besedah Koglerja pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. Zeleni so namreč grozili z odhodom iz koalicije z ÖVP, če ne bi Kurza na kanclerskem položaju zamenjal nekdo drug.

Sebastian Kurz
Novice Avstrijski kancler Sebastian Kurz je odstopil

Nadomestil ga bo zunanji minister

Kurz sicer še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu. Po sobotnem odstopu Sebastiana Kurza bo Avstrija že v ponedeljek dobila novega kanclerja. Predsednik Alexander Van der Bellen bo na položaj zaprisegel dosedanjega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki ga je kot svojega naslednika že v soboto napovedal Kurz.

Sebastian Kurz
Novice Kurz ne vidi razloga za odstop

Schallenberg, ki bo zasedel kanclerski položaj, se je danes na pogovorih sestal s predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom. Na poti na srečanje v predsedniško palačo v Hofburgu je novinarjem dejal, da "je pred nami naloga in čas, poln izzivov". Predlog za njegovo imenovanje za kanclerja pa da je bil zanj presenečenje.

Več bo Schallenberg, ki še opravlja naloge zunanjega ministra, povedal v ponedeljek, ko bo prisegel na položaj. Dopoldne se je stran od oči medijev sestal tudi s Koglerjem, ki ga popoldne prav tako pričakujejo na pogovorih v Hofburgu. Zvečer naj bi za javnost spregovoril tudi Van der Bellen.

Formalno mora najprej Kurz Van der Bellnu predložiti svoj odstop, šele nato lahko predsednik imenuje novega kanclerja. V Hofburgu danes Kurza ne pričakujejo, lahko pa ta svoj odstop predloži tudi pisno.

Sebastian Kurz
Novice Kurzu se po preiskavah maje kanclerski stolček
Ne spreglejte