Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 8. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Gvatemala Mehika Jukatan Ivan Šprajc Jaime Awe Belize arheološka najdba arheologi arheolog Maji

Torek, 9. 8. 2016, 20.05

6 let, 6 mesecev

Kaj nam bo novega o Majih povedalo najnovejše odkritje v Belizeju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Foto: Jamie Awe/ScienceAlert.com

V grobu, ki se je v arheološkem najdišču Xunantunich na zahodu Belizeja očem javnosti skrival 1300 let, so med drugim našli telo, zaklad in hieroglifske panele z zgodbami o takratni mogočni "dinastiji kač".

Več kot stoletje predanega arheološkega dela na majevskih ruševinah v srednjeameriški državi Belize je bilo potrebno za to izjemno najdbo, ki med drugim zajema namige o dinastiji, ki je pokorila večino svojih sosedov pred približno trinajstimi stoletji.

Dinastija kač, ki je v enem obdobju bila tako močna, da je imela kar dve prestolnici, je svoj vzdevek dobila po motivih s kačami, ki se povezujejo z njimi.

Nekdanje ceremonialno središče močne kulture

Ruševine mesta Xunantunich (izgovori se "Šunantuníč", pomeni pa kamena ženska v enem od majevskih jezikov) na reki Mopan na zahodu države Belize so vse, kar je ostalo od nekdanjega ceremonialnega in upravnega središča iz konca obdobja majevske prevlade, nekje v sedmem ali osmem stoletju našega štetja.

Ta izjemno veliki grob, ki meri 4,5 metra v dolžino in 2,4 metra v širino, so našli na globini med petimi in sedmimi metri, kjer ga je zemlja uspešno skrivala vsa ta leta.

Znotraj groba so našli ostanke moškega, ki je umrl nekje v dvajsetih letih svojega življenja. O njegovi identiteti in razlogih smrti še ne morejo govoriti, a prve analize nakazujejo, da je imel zelo razvite mišice, je medijem pojasnil arheolog Jaime Awe iz mednarodne skupine belizejskih in ameriških znanstvenikov.

V grobu so našli tudi številne druge predmete, med drugim kosti jaguarja in jelena, 36 keramičnih posod, 13 rezil iz obsidiana in t. i. ekscentrične (obredne) artefakte, oblikovane v obliko živali, listov in drugih simbolov.

 

Slovenska odkritja majevske kulture na Jukatanu

"Gre za pomembno odkritje, verjetno najpomembnejše te vrste v Belizeju," je za Siol.net pojasnil predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti Ivan Šprajc, ki je vse svoje raziskovalno in poklicno življenje posvetil prav preučevanju ostankov majevske kulture, predvsem na mehiškem polotoku Jukatan blizu mej z Gvatemalo in Belizejem.

Šprajc in njegovi kolegi so odkrili vrsto prej neznanih majevskih mest (predstavitev enega od njegovih odkritij), a kot nam je pojasnil Šprajc, njihove raziskave niso primerljive s tem odkritjem arheologov iz univerze v ameriški zvezni državi Arizoni in belizejskega arheološkega instituta: "Mi pri svojih raziskavah nismo kopali, temveč smo iskali med težko prehodnim rastjem."

Ne spreglejte