Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež OZN spolna zloraba

Sreda, 10. 7. 2013, 17.55

8 let

Kaj hoče papež od duhovnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če potegnemo črto pod številne izjave papeža Frančiška, lahko vidimo, da ga pri duhovnikih marsikaj moti. A dejanja nekaterih duhovnikov motijo tudi komisijo za otrokove pravice Združenih narodov.

Na vatikanskem radiu, ki oddaja v mnogo jezikih, tudi v slovenščini, so povzeli, kaj je papež Frančišek v prvem četrtletju pontifikata povedal glede vloge katoliških duhovnikov."Vztrajno govori, da duhovniki ne morejo biti nič drugega kot skromni pastirji v svoji čredi," so poročali danes.

OZN sprašuje Vatikan Le nekaj ur prej pa se je o duhovnikih razpisal tudi britanski Guardian, ki opisuje pritisk ženevskega odbora OZN za pravice otrok (CRC) na Vatikan, da bi razkril dosjeje o spolnih zlorabah otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Vatikan je namreč zoper mnogo duhovnikov sprožil postopke pred svojim cerkvenim sodiščem, to ima še bolj strogo zakonodajo o spolni nedotakljivosti mladoletnih kot večina zahodnih držav.

Odbor je Svetemu sedežu, država ni članica OZN-a, ampak le njegova opazovalka, že predal seznam vprašanj, povezanih s spolnim nasiljem duhovnikov.

"Koliko otrok je dobilo odškodnino?" "Ob priznanju Svetega sedeža o obsežnem spolnem nasilju nad otroki, ki so ga v številnih državah zagrešili duhovniki, redovniki in redovnice, vas prosimo za natančne podatke o vseh zlorabah in opozorilih na zlorabe, ki jih ima Sveti sedež," navaja dokument urada OHCHR. V njem zahtevajo tudi podatke o duhovnikih, ki so bili zaradi obtožb prestavljeni v druge župnije in o tem niso smeli govoriti v javnosti. Zanima jih tudi, koliko otrok je dobilo odškodnino ali pomoč psihologa. Ta korak je tudi posledica lobiranja mednarodnih skupin žrtev pri komisiji.

Predstavnica britanske skupine Keith Porteous Wood je tako izjavila, da bomo novega papeža ocenjevali glede na njegovo sposobnost počistiti z zlorabami otrok in pranjem denarja v vatikanski banki: "Ne more se izgovarjati na nadzorne organe, ker oboje traja že predolgo." Papež Frančišek pa je že na začetku pontifikata povedal, da je od podrejenih zahteval "odločno ukrepanje v primerih spolnih zlorab".

Odbor CRC-ja, ki je sestavljen iz neodvisnih poznavalcev in bedi nad upoštevanjem mednarodne konvencije o pravicah otrok, bo o tej temi razpravljal na seji v začetku prihodnjega leta. Odločitev o tem ni povezana le z zaupnostjo notranjih dokumentov Cerkve, ampak tudi z odškodninami, ki jih zahtevajo žrtve. Odškodninskih tožb je največ v ZDA, prikrivanje resnice in izmikanje izplačilom odškodnin pa očitajo tudi predsedniku škofovske konference ZDA, newyorškemu kardinalu Timothyju Dolanu.

Papež hoče pastirje V teh okvirih so papeževe besede o tem, kakšen bi moral biti duhovnik, vse bolj pomembne. "To vas prosim, bodite pastirji s čutom za ovce," je v tvitu zapisal konec marca, ko se na krizmeni maši na veliki četrtek zjutraj srečajo duhovniki v svojih stolnih cerkvah. "Ste pastirji, ne funkcionarji. Ste posredniki, ne božji namestniki," pa je povedal mesec pozneje na posvečenju novomašnikov in jim za zgled postavil "dobrega pastirja, ki ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel".

Pred tremi tedni je povedal znano evangeljsko misel Kristusa, ki pravi, da se pastir, ki je izgubil eno ovco, odpravi ponjo, medtem ko ga drugih 99 ovc čaka. "Ampak nam ne manjka ena ovca, manjka nam jih 99! Moramo iti ven, moramo iti k njim," je razvil svojo misel in med ljudmi po vsem svetu izzval tudi precej smeha. Veliko lažje je ostati doma in to "eno samo ovčico božati in česati", ampak "mi duhovniki in vi kristjani moramo biti pastirji, ne pa frizerji".

Spolno aktivni duhovniki Radio Vatikan še meni, da papeža še najbolj vznemirjajo duhovniki, ki so podobni menedžerjem. A glede na nekaj drugih izjav in mnenj poznavalcev ga še bolj kot menedžerji motijo duhovniki, ki so v gejevskem lobiju ali so vpleteni v spolno nasilje nad otroki. Njegove prihodnje poteze na tem področju je treba gledati v luči njegovih besed, o gejevskem lobiju je rekel: "Bomo videli, kaj lahko storimo." Poteze lahko na eni strani pričakujemo v vatikanski kuriji, na drugi pa po posameznih škofijah, kjer se vatikanska politika spreminja s pomočjo nuncijev (vatikanskih veleposlanikov).

Ne spreglejte