Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
10.32

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

virus Koronavirus ZDA

Petek, 29. 1. 2021, 10.32

3 leta, 2 meseca

EMA: Cepivo Pfizerja ni povezano s smrtnimi primeri po cepljenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Sepivo Pfizer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cepivo proti novemu koronavirusu, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, ni povezano s prijavljenimi smrtnimi primeri po cepljenju. Prav tako do zdaj niso ugotovili novih stranskih učinkov, ki niso bili že znani in navedeni, je danes v prvem poročilu o varnosti cepiva po njegovi uvedbi v EU sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

14:16

Izvoz kitajskih mask

14:14

Orban in kitajsko cepivo

14:07

Južnoafriški sev v ZDA

14:04

Na Hrvaškem potrdili 561 okužb

10:41

Učinkovitost cepiva Novavax

10:40

Bolivija prejela rusko cepivo

10:38

VB uvaja prepoved potovanj

  • 21:50

    Francija zaostruje na meji

    Francija bo v prizadevanjih za ustavitev širjenja novega koronavirusa v nedeljo zaprla meje za države, ki niso članice EU, je danes zvečer sporočil premier Jean Castex. Ocenil je, da se še lahko izognejo zaprtju. Za nedeljo je napovedal zaprtje neživilskih trgovskih centrov, pa tudi okrepitev nadzora spoštovanja nočne policijske ure.

  • 21:49

    Češka zapira mejo

    Češka bo v boju proti visokemu številu okužb z novim koronavirusom od sobote tujcem vstop v državo dovolila le še v izjemnih primerih, je sporočilo češko zunanje ministrstvo. Med izjeme med drugim sodijo službena potovanja ali študij, neodložljivi družinski obiski ter udeležba na pogrebu.

  • 21:45

    Francija v nedeljo zapira meje

    Francija bo v prizadevanjih za ustavitev širjenja novega koronavirusa v nedeljo zaprla meje za države, ki niso članice EU, je danes zvečer sporočil premier Jean Castex. Ocenil je, da se še lahko izognejo zaprtju. Za nedeljo je napovedal zaprtje neživilskih trgovskih centrov, pa tudi okrepitev nadzora spoštovanja nočne policijske ure.

    Za vse prihode iz članic EU bo potreben negativen PCR test. Obvezen ne bo samo za čezmejne delavce. Ta zahteva sicer od minule nedelje že velja v letalskem in pomorskem prometu, od nedelje pa bo veljala tudi za kopenski promet.

    V televizijskem nagovoru je Castex še sporočil, da bodo tudi potovanja v francoska prekomorska območja od nedelje mogoča samo zaradi nujnih razlogov.

  • 19:47

    Madžari naročili pri Kitajcih

    Madžarska je danes kot prva članica EU odobrila cepivo proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm in kmalu zatem z njim že sklenila pogodbo o dobavi petih milijonov odmerkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Prejšnji teden je Madžarska postala tudi prva članica unije, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V.

    Kmalu po sporočilu o odobritvi kitajskega cepiva je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto prek Facebooka naznanil tudi podpis pogodbe, ki predvideva dobavo petih milijonov odmerkov. Cepivo naj bi Madžarska prejela v štirih etapah v obdobju štirih mesecev.

    Skorajšnji podpis pogodbe je pred tem danes napovedal premier Viktor Orban. "Kitajci ta virus poznajo najdlje, zato verjetno o njem vedo največ," je dejal in dodal, da Madžarska spremlja, kako množično cepljenje s kitajskim cepivom poteka v sosednji Srbiji.

  • 17:17

    Rezultati raziskav cepiva

    Cepivo ameriške skupine Johnson & Johnson proti covidu-19, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, je 28 dni po cepljenju povprečno 66-odstotno učinkovito, so danes sporočili iz podjetja po tretji fazi kličnih preizkusov, v kateri je sodelovalo skoraj 44 tisoč ljudi iz več držav.

    Učinkovitost se je sicer razlikovala glede na geografska območja. Zaščita pred zmernimi in hujšimi oblikami covida-19 je bila v ZDA 72-odstotna, v Latinski Ameriki 66-odstotna, v Južni Afriki, kjer je razširjena bolj nalezljiva južnoafriška različica virusa, pa 57-odstotna, so sporočili iz skupine.

    Proti hujšim oblikam covida-19 pa cepivo v povprečju nudi 85-odstotno zaščito, so zapisali v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

  • 16:36

    Redko sodelovanje farmacevtov

     Švicarski farmacevtski velikan Novartis je danes sporočil, da je podpisal začetni sporazum o pomoči pri proizvodnji cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriška farmacevtska družba Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech.

    Gre za redek primer sodelovanja v farmacevtski industriji, v kateri sicer vlada ostra konkurenca. Ta teden je tudi francoska farmacevtska družba Sanofi napovedala, da bo tekmecema Pfizerju in BioNTechu pomagala pri proizvodnji 125 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

  • 14:16

    Izvoz kitajskih mask

    Kitajska je lani izvozila več kot 220 milijard zaščitnih mask, je danes sporočilo kitajsko ministrstvo za trgovino. To znese skoraj 40 mask na Zemljana, če odštejemo Kitajce.

    Lani se je zaradi pandemije covid-19 močno povečalo povpraševanje po zaščitni medicinski opremi. Potem ko se je kitajsko gospodarstvo zaradi virusa v prvih mesecih lanskega leta praktično ustavilo, je azijska sila izkoristila priložnost in zaščitna oprema je postala pomemben del kitajskega izvoza.

    Namestnik kitajskega ministra za trgovino Qian Keming je danes sporočil, da je Kitajska poleg mask izvozila 2,3 milijarde kosov zaščitne opreme in milijardo kosov opreme za testiranje, s čimer je po njegovih besedah pomembno prispevala k svetovnemu boju proti pandemiji.

    Izvoz mask je bil po podatkih kitajske carine vreden 340 milijard juanov (43,5 milijarde evrov). "Obseg je enakovreden zagotovitvi skoraj 40 mask vsaki osebi na svetu zunaj Kitajske," je pred kratkim povedal tiskovni predstavnik kitajske carinske službe Li Kuiwen.

    Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila prva država, ki se je po uvedbi strogih ukrepov za zajezitev virusa postavila nazaj na noge. Azijska sila bo po pričakovanjih edino večje svetovno gospodarstvo, ki je lani doseglo gospodarsko rast, piše STA.

  • 14:14

    Orban in kitajsko cepivo

    Madžarska pričakuje, da bo s kitajskim proizvajalcem cepiva proti novemu koronavirusu Sinopharm v kratkem podpisala dogovor o dobavi tega cepiva, je danes dejal premier Viktor Orban in dodal, da se bo z njim cepil tudi sam. Madžarska je medtem danes kot prva članica EU odobrila Sinopharmovo cepivo.

    "Danes ali jutri bomo podpisali pogodbo o dobavi iz Kitajske," je napovedal Orban. "Kitajci ta virus poznajo najdlje, zato verjetno o njem vedo največ," je dejal madžarski premier in dodal, da Madžarska spremlja, kako množično cepljenje s kitajskim cepivom poteka v sosednji Srbiji. V začetku tega meseca je Srbija postala prva evropska država, ki je začela program množičnega cepljenja s kitajskim cepivom, potem ko je iz Kitajske prejela milijon odmerkov.

    "Počakal bom na vrsto, in ko bo čas, bom izbral kitajsko cepivo," je dejal Orban, ki je glasen kritik dolgotrajnih postopkov dobave cepiva v EU iz skupnega naročila. Budimpešta bo naročila 500 tisoč odmerkov cepiva podjetja Sinopharm, je v četrtek sporočil vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas. Madžarska želi čim prej doseči cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalcev, ki ga je postavila Evropska komisija, zato bo zaradi dolgotrajnih postopkov skupne nabave v EU potrebovala tudi cepiva iz drugih virov, kot so cepivo AstraZenece, rusko cepivo sputnik V ter cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, je dejal.

    Madžarski regulator je medtem kitajsko cepivo podjetja Sinopharm danes odobril. "Nacionalni inštitut za farmacijo in prehrano je danes odobril cepivo Sinopharm," je sporočila predsednica zdravniške zbornice Cecilia Muller. Prejšnji teden je Madžarska postala prva članica EU, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V. Sporočila je, da se je dogovorila za nakup dveh milijonov odmerkov.

    Da bi pospešili postopek odobritve, vladni odlok, objavljen v četrtek, dovoljuje zunanjemu ministru, da izda dovoljenje za katerokoli cepivo, s katerim so v svetu že cepili več kot milijon ljudi. Rusko in kitajsko cepivo še nista dobila dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU, o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi Ema odločila danes.

    Pripravljenost Madžarov za cepljenje je sicer med najnižjimi v EU, vendar pa naklonjenost cepljenju v zadnjih mesecih narašča. V raziskavi, ki jo je danes objavila javnomnenjska agencija Publicus, je šest od desetih Madžarov dejalo, da bi se želeli cepiti. Novembra lani so tako odgovorili štirje od desetih Madžarov, navaja STA.

  • 14:07

    Južnoafriški sev v ZDA

    V ameriški zvezni državi Južni Karolini so v četrtek potrdili dva primera okužbe s tako imenovano južnoafriško različico koronavirusa, ki se hitreje širi in je bolj odporna proti cepivu. Pred tem so v ZDA že potrdili tudi britansko in brazilsko različico koronavirusa.

    Primera v Južni Karolini nista povezana med seboj, zdravstvene oblasti pa poročajo, da nobeden od okuženih že dolgo časa ni nikamor potoval. Guverner Južne Karoline Henry McMaster je že jeseni odpravil večino ukrepov proti širitvi pandemije, v četrtek pa je sporočil, da ni razloga za paniko in da ukrepov ne namerava uvajati za nazaj, piše STA.

    Čeprav se je v ZDA do sinoči okužilo že 25,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je 433 tisoč, od tega več kot štiri tisoč v četrtek, republikanski politiki po ZDA še naprej tiščijo glave v pesek in zavračajo nošenje mask in druge ukrepe. Republikanski kongresi zveznih držav Arizone, Michigana, Ohia, Marylanda, Kentuckyja, Indiane in Pensilvanije si prizadevajo za odvzem pooblastil guvernerjem za uvajanje ukrepov proti koronavirusu.

    Prav tako je republikanski državni kongres Wisconsina nameraval preklicati navodilo za nošenje mask v zaprtih prostorih, vendar pa so bile javne kritike ostre in so si premislili, tudi po opozorilu, da jim lahko zvezna vlada predsednika Joeja Bidna zaradi tega odvzame del zvezne pomoči.

    V Kaliforniji je demokratski guverner Gavin Newsom začel sam odpravljati nekatere omejevalne ukrepe, čeprav smrtni primeri zaradi covid-19 v tej zvezni državi še vedno naraščajo. V četrtek je v Kaliforniji umrlo 737 ljudi, skupaj pa do zdaj že 39 tisoč. V zadnjih dneh se sicer tam, tako kot drugje po ZDA, zmanjšuje število hospitalizacij in število novih okužb.

    Zvezna država Florida je poročala, da so do četrtka proti koronavirusu cepili že vse oskrbovance in zaposlene v domovih za ostarele in se zato lahko posvetijo drugim kategorijam prebivalstva. V državi New York so odkrili, da je državno ministrstvo za zdravje prijavilo 50 odstotkov manj smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19 v domovih za ostarele, kot jih je bilo dejansko. To je odkrila preiskava pravosodne ministrice te zvezne države Letitie James, poroča STA.

    Pod valom kritik se je zato znašel guverner Andrew Cuomo, ki si je v pandemiji ustvaril ugled politika, ki zna ukrepati v krizi. Cuomo je znan po izjavi, da nesposobne vlade povzročajo umiranje, in republikanski kritiki mu to zdaj vračajo z obrestmi, čeprav preiskava še ni končana in ni jasno, koliko je za napačne številke dejansko odgovoren.

    Demokratinja Jamesova, ki preganja nekdanjega predsednika Donalda Trumpa zaradi domnevnih finančnih kršitev, je dregnila v osje gnezdo demokratske partitokracije in političnega klientelizma v New Yorku s preiskavo številk, ki so se ji, glede na poročila številnih medijev, zdele sumljive. Poročila domov za ostarele so namreč navajala veliko višje številke kot Cuomovo ministrstvo za zdravje.

    Njeni preiskovalci so pogledali vzorec 62 od skupaj 600 domov za ostarele v državi in ugotovili, da je 62 domov skupaj poročalo o 1.914 smrtih, ministrstvo za zdravje pa le o 1.229. "Če ta vzorec velja tudi za vse preostale domove, potem je država zatajila skoraj 56 odstotkov smrtnih primerov," je sporočila Jamesova. Do torka je država New York poročala o skupno 8.711 smrtnih primerih zaradi bolezni covid-19 v vseh domovih za ostarele. V ZDA je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do četrtka za boleznijo covid-19 umrlo 433 tisoč ljudi, od tega največ v državi New York, in sicer 43.100, še navaja STA.

  • 14:04

    Na Hrvaškem potrdili 561 okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5020 testih potrdili 561 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 29 bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci objavil nacionalni štab civilne zaščite. Nekoliko milejše protiepidemiološke ukrepe v šolstvu in športnih dejavnosti bodo uveljavili že opolnoči.

    Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka. Pred tednom dni so ob opravljenih 4863 testih potrdili 643 okužb z novim koronavirusom. V petek, 15. januarja, pa je bilo 715 novih okužb ob opravljenih 5335 testih, je spomnil vodja hrvaškega za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je v preteklih petih dneh število novookuženih znižalo za 13 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna.

    Kot je dodal, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 179, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa znaša 1196,8. Povedal je tudi, da so doslej proti covidu-19 uporabili skoraj 80.000 odmerkov cepiva, od tega so dvakrat cepili 20.875 ljudi,

    Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 37 okužb. Iz istrske županije poročajo o šestih novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno številno novih okužb na območju Zagreba in Splita.

    Na Hrvaškem je trenutno 3117 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1286 covidnih bolnikov, od tega 121 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 15.390 oseb. V državi so doslej potrdili skoraj 231.539 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4972 bolnikov s covidom-19. Okrevalo je 223.450 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.180.851 ljudi.

    Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo napovedane nekoliko milejše protiepidemiološke ukrepe uveljavili že od polnoči, namesto od 1. februarja, kot je bilo napovedano.

    Hrvaška vlada je na četrtkovi seji napovedala pouk v šolah tudi za učence višjih razredov osnovne šole. Učenci nižjih razredov osnovne šole ter dijaki zaključnih letnikov so se v šolske klopi vrnili 18. januarja. Razrahljali bodo tudi omejitve glede športnih dejavnosti, predvsem na prostem.

    Z rahljanjem ukrepov so predvsem nezadovoljni gostinci in lastniki telovadnic, ki so pričakovali, da bodo lahko znova začeli vsaj delno obratovati s 1. februarjem. Obstoječe ukrepe so podaljšali do 15 februarja, piše STA.

     

  • 10:41

    Učinkovitost cepiva Novavax

    Cepivo proti koronavirusu ameriškega podjetja Novavax se je na testih v Veliki Britaniji pokazalo za izjemno učinkovito, vendar malce manj pri novi različici virusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Še manj učinkovito pa je pri južnoafriški različici.

    Novavax je eno od šestih podjetij, ki razvijajo cepivo proti koronavirusu s podporo ameriške vlade v okvirih tako imenovane operacije Hitrejše od svetlobe, ki bo sedaj pod vlado predsednika Josepha Bidna verjetno dobila drugo ime.

    Cepivi Pfizerja in Moderne sta že v uporabi kakor tudi cepivo AstraZenece. Za razliko od teh treh cepiv, ki v bistvu dajejo celicam v telesu navodila za ustvarjanje ključnega proteina koronavirusa, na kar se potem odzove imunski sistem, pa cepivo Novavaxa tovrstne proteine virusa vbrizga v telo in na ta način ustvari imunski odziv.

    Novavax trenutno v Veliki Britaniji izvaja tretjo fazo kliničnih testov, ki zajema 15 tisoč prostovoljcev. Uvodna analiza 62 udeležencev je ugotovila, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti originalnemu virusu in 86-odstotno učinkovito proti britanski različici virusa.

    Cepivo z imenom "NVX-CoV2373" pa se je na testih v Južni Afriki pokazalo za le 49-odstotno učinkovito, čeprav je pri tem treba upoštevati, da so sodelovali tudi prostovoljci z aidsom. Brez njih je cepivo proti južnoafriški različici 60-odstotno učinkovito.

    Cepivo Novavaxa je prvo, ki se uporablja za testiranje novih različic koronavirusa na osebah v živo. Moderna in Pfizer zagotavljata, da sta njuni cepivi učinkoviti tudi proti novim različicam koronavirusa, vendar na podlagi laboratorijskih testov.

    Prihodnji teden se pričakuje objava rezultatov tretje faze testiranja cepiva podjetja Johnson&Johnson, ki, za razliko od prej omenjenih cepiv za učinkovitost proti koronavirusu, zahteva le eno dozo, navaja STA.

  • 10:40

    Bolivija prejela rusko cepivo

    Bolivija je v četrtek prejela prvih 20 tisoč odmerkov ruskega cepiva Sputnik V proti bolezni covid-19, s tem pa se bo v tej latinskoameriški državi lahko začela kampanja množičnega cepljenja.

    Prvo pošiljko 20 tisoč odmerkov cepiva iz Rusije je na letališču El Alto pozdravil bolivijski predsednik Luis Arce. Bolivijska vlada je decembra lani z Rusijo sklenila dogovor o dobavi 5,2 milijona odmerkov cepiva Sputnik V, cepljenje v državi pa bo brezplačno in prostovoljno.

    V prestolnici La Paz načrtujejo cepljenje celotne populacije. Da bi dosegli ta cilj, so oblasti podpisale dogovor o dobavi cepiva tudi s švedsko-britanskim podjetjem AstraZeneca in oxfordsko univerzo. Bolivija se je pridružila tudi mednarodni pobudi Covax za pravično razdelitev cepiva proti covid-19 po svetu.

    V Boliviji, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev, so doslej, po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje, potrdili več kot 210 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot deset tisoč bolnikov s covid-19, navaja STA.

  • 10:38

    VB uvaja prepoved potovanj

    Združeno kraljestvo je danes uvedlo prepoved potovanj iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), saj želi preprečiti širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa. Oblasti v Londonu so tudi sporočile, da so prepovedani vsi neposredni leti med Veliko Britanijo in ZAE.

    Popolna prepoved potovanj iz ZAE velja za vse, ki na Otoku nimajo stalnega bivališča. Britanski in irski državljani ter državljani tretjih držav, ki imajo v Združenem kraljestvu pravico do bivanja, pa bodo morali ob vrnitvi deset dni preživeti v izolaciji na domu ali v hotelu.

    Prepoved bo začela veljati ob 13. uri po lokalnem času, na vladnem rdečem seznamu pa sta tudi Ruanda in Burundi, so sporočili z britanskega ministrstva za promet. "Odločitev o prepovedi potovanj s teh destinacij sledi odkritju južnoafriške različice novega koronavirusa," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva.

    V Združenih arabskih emiratih živi na tisoče Britancev, med pandemijo pa so zlasti Emirati priljubljena destinacija vplivnežev na družbenih omrežjih. Številni so v ZAE potovali pod pretvezo, da gre za službeno pot, nato pa z objavami počitniških fotografij sredi pandemije sprožili veliko razburjenja.

    Dubaj, eden od sedmih emiratov, ki sestavljajo ZAE, je lani poleti večinoma znova odprl meje za tuje turiste. Letošnjo zimo se država promovira kot odprta in sončna destinacija ter odličen pobeg, za katerega ni potrebna karantena. Vendar pa od novega leta tudi v Dubaju narašča število novih okužb z novim koronavirusom, piše STA.

Infekcijska klinika
Novice Oster odziv zdravniških organizacij na izjave nekaterih zdravnikov

Evropska agencija za zdravila (Ema) je preučila prijavljene smrtne primere po cepljenju, vključno s smrtnimi primeri pri oslabelih, starejših ljudeh. Ugotovila je, da "podatki ne kažejo povezave s cepljenjem" ter da ti primeri niso razlog za skrb glede varnosti cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, poroča STA.

 

Podatki so v skladu z znanim varnostnim profilom cepiva

Podatki o varnosti cepiva, zbrani v kampanjah cepljenja, so "v skladu z znanim varnostnim profilom cepiva", je sporočila agencija in dodala, da "niso bili ugotovljeni nobeni novi stranski učinki". Poročila o občasnih hudih alergijskih reakcijah niso drugačna od že znanih ugotovitev o neželenih stranskih učinkih, je dodala agencija.

Ema je danes objavila prvo posodobitev poročila o varnosti tega cepiva, potem ko je 21. decembra izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo in se je v članicah začelo množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu. Več držav, med drugim Norveška, Danska, Finska, Islandija in Švedska, je poročalo o smrti ljudi, ki so bili cepljeni s Pfizer/BioNTechovim cepivom, vendar pa neposredne povezave s cepivom niso bile potrjene.

Posodobitev podatkov o varnosti cepiva temelji na podatkih, zbranih po odobriti cepiva, vključuje pa tudi podatke centralizirane baze podatkov EU o domnevnih neželenih učinkih, je sporočila Ema. Kot je še dodala, bo objavljala mesečne varnostne posodobitve za vsa odobrena cepiva proti novemu koronavirusu. Ema je do zdaj odobrila dve cepivi, poleg Prizer/BioNTechovega še cepivo Moderne, danes pa je pričakovati odločitev glede cepiva, ki ga je razvilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca v sodelovanju z oxfordsko univerzo, navaja STA.

AstraZenece
Novice Še druga zelena luč: Evropa dobila tretje cepivo proti covidu-19 #video

 

Ne spreglejte