SiolNET. Novice Svet
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Johnson izrazil obžalovanje zaradi ponovne preložitve brexita

0,67

termometer

Boris Johnson
Britanski premier Boris Johnson se je opravičil, ker mu do 31. oktobra ni uspelo uresničiti izstopa Združenega kraljestva iz EU. Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson se je danes opravičil, ker mu do 31. oktobra ni uspelo uresničiti izstopa Združenega kraljestva iz EU. Na vprašanje novinarja Sky News, ali bi se članstvu konservativne stranke opravičil, ker ni držal besede, je namreč odgovoril pritrdilno in izrazil globoko obžalovanje.

Ko je Boris Johnson julija prišel na oblast, je obljubil, da bo brexit ne glede na vse izpeljal 31. oktobra. Dodal je še, da bi raje obležal mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev. Vendar pa je moral besedo požreti in zaprositi za podaljšanje roka do 31. januarja, saj mu dogovora o brexitu ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Zato je tudi predlagal predčasne volitve, ki bodo 12. decembra.

Donald Trump Novice Trump kritiziral Johnsonov dogovor o brexitu

Johnson ne želi oporekati Trumpu

Konservativni voditelj je ob tem tudi uperil puščico v ameriškega predsednika Donalda Trumpa, sicer njegovega prijatelja in zaveznika. Slednji je namreč v četrtek kritiziral dogovor o britanskem izstopu iz EU. Poudaril je, da zaradi tega dogovora ZDA in Združeno kraljestvo ne bosta mogla skleniti trgovinskega sporazuma.

Kot je danes dejal Johnson, ne želi oporekati Trumpu, vendar pa je po njegovem mnenju ameriški predsednik v tem pogledu očitno v zmoti. Ponovil je prepričanje, da gre za odličen dogovor. Johnson je tudi zavrnil poziv vodje britanske populistične stranke Brexit Nigela Faragea in ameriškega predsednika Trumpa k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit.

Jeremy Corbyn Novice Laburisti podpirajo Johnsonov poziv k predčasnim volitvam

Farage ne bo kandidiral na volitvah

Nigel Farage je sicer danes sporočil, da ne bo kandidiral na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Kot je dejal, se je namesto tega odločil, da bo sodeloval v kampanji proti izstopnemu dogovoru, ki ga je z EU sklenil premier Johnson.

Nigel Farage ne bo kandidiral na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Nigel Farage ne bo kandidiral na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Foto: Reuters Farage je pojasnil, da je veliko razmišljal o tem, kako bi najbolje služil ciljem brexita, in se odločil, da bo potoval po državi in podprl kandidate njegove stranke Brexit.

"Veliko sem razmišljal o tem, kako naj najbolje služim cilju brexita," je povedal. "Ali naj skušam osvojiti sedež in priti v parlament ali pa bolje služim zadevi, če potujem po Veliki Britaniji in podprem 600 kandidatov. Odločil sem se, da je zadnja smer prava," je dejal 55-letni nekdanji trgovec, ki zatrjuje, da preostanka življenja ne želi preživeti v politiki.

Evroskeptik Farage, ki je poslanec v Evropskem parlamentu od leta 1999, je do zdaj sedemkrat kandidiral na britanskih volitvah, vendar mu nikoli ni uspelo, da bi bil izvoljen v britanski parlament. 

Shod za neodvisnost Škotske Novice Množični shod: "Čas je, da Škotska postane neodvisna država"

Johnson proti drugemu referendumu o neodvisnosti Škotske

Johnson je danes tudi izključil možnost drugega pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti Škotske. Kot je dejal, je bilo to vprašanje leta 2014 rešeno na glasovanju, ki poteka "enkrat v generaciji".

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki poziva k drugemu referendumu, je blokado izvedbe drugega referenduma s strani Londona opisala kot "nevzdržno". Napovedala je, da bo še pred božičem uradno prosila britanskega premierja, kdorkoli to bo, da škotskemu parlamentu dovoli pripravo novega referenduma o neodvisnosti, ki ga želijo izvesti prihodnje leto.

Škotski volivci so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar je brexit to vprašanje spet postavil na agendo. Kot poudarja Sturgeonova, so se po referendumu o članstvu Združenega kraljestva v EU leta 2016 pomembno in bistveno spremenile okoliščine, ki po njenem mnenju omogočajo še en referendum o neodvisnosti Škotske.

Na referendumu o brexitu je 62 odstotkov škotskih volivcev glasovalo, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji, kar je njeno stranko spodbudilo k pozivom za nov referendum o neodvisnosti.

Boris Johnson Novice Poslanci zavrnili Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin