SiolNET. Novice Svet
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Laburisti podpirajo Johnsonov poziv k predčasnim volitvam

0,27

termometer

Jeremy Corbyn
Vodja laburistov Jeremy Corbyn je napovedal radikalno kampanjo, kakršne država še ni videla. Foto: Reuters

Britanska glavna opozicijska laburistična stranka bo podprla poziv premierja Borisa Johnsona k decembrskim predčasnim volitvam, je sporočil vodja laburistov Jeremy Corbyn. Datum je treba še določiti, bodo pa volitve verjetno med 9. in 12. decembrom.

"Stalno sem govoril, da smo pripravljeni na volitve in da je naša podpora odvisna od umika brexita brez dogovora z mize," je svoji laburistični vladi v senci povedal vodja laburistov Jeremy Corbyn. "Zdaj smo od EU slišali, da je bilo potrjeno podaljšanje člena 50 na 31. januar, torej za tri mesece, naš pogoj za umik brexita brez dogovora z mize pa je bil tako izpolnjen," je poudaril Corbyn.

Boris Johnson Novice Poslanci zavrnili Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev

Corbyn napovedal radikalno kampanjo, kakršne država še ni videla

Napovedal je, da bodo laburisti zdaj sprožili "najbolj ambiciozno in radikalno kampanjo za resnično spremembo, kakršne država še ni videla", ni pa jasno povedal, ali bodo podprli predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 12. decembra, o katerem bodo danes razpravljali britanski poslanci. Za razpis volitev je v 650-članski poslanski zbornici potrebna navadna večina. Če bodo laburisti predlog podprli, bo ta v parlamentu sprejet.

Britanska poslanska zbornica je v ponedeljek zavrnila predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 12. decembra. Britanska poslanska zbornica je v ponedeljek zavrnila predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 12. decembra. Foto: Reuters

Laburisti, liberalci in Škotska nacionalna stranka (SNP), ki v britanskem parlamentu sestavljajo opozicijo, naj bi bili sicer bolj naklonjeni volitvam bližje 9. decembru. Liberalci in SNP se zavzemata za volitve na ta datum. Vlada je pripravljena po navedbah vladnega vira v zameno za podporo opozicije pripravljena sprejeti volitve 11. decembra.

Jabolka Novice Zaradi brexita zgnilo že za 16 milijonov jabolk

Poslanska zbornica zavrnila Johnsonov predlog za razpis volitev

Britanska poslanska zbornica je sicer v ponedeljek zavrnila premierjev predlog za razpis predčasnih volitev 12. decembra, ki je za potrditev potreboval dvotretjinsko večino. Johnson je nato napovedal, da bo v parlament vložil poseben zakonodajni predlog za razpis volitev na isti datum, ki potrebuje zgolj navadno večino.

Države članice EU so se v ponedeljek dogovorile, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto. Prožno preložitev voditelji 27 držav EU v pisnem postopku potrjujejo še uradno. Prožna preložitev pomeni, da lahko država iz Unije izstopi tudi pred 31. januarjem, če bo ločitveni sporazum ratificiran prej, in sicer 1. decembra, 1. januarja ali 1. februarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin