Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
6.51

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

9

Natisni članek

Velika Britanija volitve brexit Boris Johnson

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 6.51

4 leta, 5 mesecev

Poslanci zavrnili Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

9

Boris Johnson | Britanski premier Boris Johnson se zavzema, da bi na Otoku predčasne parlamentarne volitve izvedli 12. decembra. | Foto Reuters

Britanski premier Boris Johnson se zavzema, da bi na Otoku predčasne parlamentarne volitve izvedli 12. decembra.

Foto: Reuters

Po tem, ko so se veleposlaniki 27 članic EU v Bruslju dogovorili, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za prožno podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto, so britanski poslanci so zavrnili predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih parlamentarnih volitev 12. decembra.

Prožna preložitev pomeni, da lahko Združeno kraljestvo iz EU izstopi tudi pred 31. januarjem, če britanski parlament ločitveni sporazum potrdi prej. Glede na to, ali bi v Westminstru sporazum potrdili novembra, decembra ali januarja, bi torej ločitveni sporazum začel veljati 1. decembra, 1. januarja ali 1. februarja, piše v besedilu, ki so ga potrdili veleposlaniki.

Države članice ob potrditvi prožne preložitve poudarjajo, da tega dodatnega obdobja ni mogoče izkoristiti za ponovno odpiranje ločitvenega sporazuma ali začetek pogajanj o prihodnjih odnosih ter da mora biti vsaka enostranska zaveza ali izjava Združenega kraljestva skladna z ločitvenim sporazumom.

brexit
Novice Johnson predlaga parlamentarne volitve 12. decembra

Velika Britanija mora predlagati kandidata za komisarja

Izpostavljajo tudi dolžnost Velike Britanije, da kot članica EU predlaga kandidata za evropskega komisarja. Če bo torej Združeno kraljestvo v času začetka dela nove Evropske komisije, ki se trenutno pričakuje 1. decembra, še vedno del EU, bodo morali predlagati komisarskega kandidata.

Ker je britanski premier Boris Johnson javno izjavil, da komisarskega kandidata ne bo predlagal, vidijo v Bruslju to zahtevo kot nekakšno dodatno jamstvo, da britanska stran ne bo po nepotrebnem zavlačevala z brexitom. Izogniti se želijo tudi kakršnim koli zapletom v povezavi z novo komisijo zaradi brexita.

Johnson je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku sprejel trimesečno preložitev brexita, o kateri se je dopoldne uskladilo 27 članic EU. Zdaj se bo začel pisni postopek za uradno sprejetje preložitve.

Za sprožitev pisnega postopka za uradno sprejetje odločitve o prožni preložitvi brexita je po neuradnih informacijah potrebno soglasje Združenega kraljestva, ki ga v EU pričakujejo do torka. Pisni postopek naj bi trajal do 24 ur. Če bo šlo vse gladko, gre torej uradno odločitev o vnovični preložitvi brexita pričakovati v torek.

V Bruslju težav z britanskim soglasjem ne pričakujejo, saj se je Unija minuli konec tedna tesno usklajevala z britanskim premierjem. Današnji dogovor tako po navedbah virov pri EU vsebuje "za vsakogar nekaj", tako da so z njim zadovoljne vse države članice EU pa tudi Velika Britanija.

Boris Johnson
Novice Članice EU se strinjajo s preložitvijo brexita, Johnson razmišlja o volitvah

Poslanci zavrnili Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev

Britanski poslanci so sicer danes zavrnili predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih parlamentarnih volitev 12. decembra. Za je sicer glasovalo 299 poslancev, proti pa 70, a je predlog za potrditev potreboval dvotretjinsko večino v 650-članski poslanski zbornici. To pomeni 434 glasov poslancev.

Britanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Čas je, da imajo volivci priložnost, da se izrečejo o tem dogovoru (o brexitu) in zamenjajo slabo delujoč parlament z novim parlamentom, ki bo dokončal brexit, tako da bo država šla lahko naprej," je poudaril Johnson po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Johnson ima že nov predlog

Premier je po zavrnitvi današnjega predloga napovedal vložitev posebnega zakonodajnega predloga za razpis volitev 12. decembra, ki pa bi za potrditev potreboval zgolj navadno večino.

Pri tem bi jo lahko podprli manjši opozicijski stranki Liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka, ki sta napovedali podoben predlog zakona za razpis volitev 9. decembra. Ti dve stranki in vladajoči konservativci, ki bi imeli skupaj dovolj glasov, sicer še niso usklajeni. Ne strinjajo se predvsem glede datuma.

Vodja glavne opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn pa je po današnjem glasovanju poudaril, da bodo natančno preučili zakon o razpisu volitev. "Veselimo se jasne, dokončne odločitve, da je brexit brez dogovora povsem umaknjen z mize," je poudaril.

Ne spreglejte