Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2019,
9.52

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

6

Natisni članek

Donald Trump Boris Johnson ZDA Velika Britanija brexit

Petek, 1. 11. 2019, 9.52

4 leta, 5 mesecev

Trump kritiziral Johnsonov dogovor o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek kritiziral dogovor o britanskem izstopu iz Evropske unije, ki ga je sredi oktobra z Brusljem sklenil britanski premier Boris Johnson. Poudaril je, da zaradi tega dogovora ZDA in Združeno kraljestvo ne bosta mogla skleniti trgovinskega sporazuma. Britanska vlada je dogovor branila.

Michel Barnier
Novice Članice EU še brez dogovora o dolžini preložitve brexita

"Mi želimo trgovati z Združenim kraljestvom in oni želijo trgovati z nami," je v pogovoru za britanski radio LBC povedal Donald Trump. Vendar pa "zaradi določenih vidikov tega dogovora o brexitu to ni mogoče", je poudaril ameriški predsednik, ki se je pogovarjal z zagovornikom brexita Nigelom Farageom.

"Brexit zagotavlja ponoven nadzor"

Trump, ki podpira britanski izstop iz EU, ni pojasnil, kakšne težave bi lahko zaradi dogovora nastale pri sklepanju trgovinskega sporazuma z Londonom. Na Downing Streetu so v odzivu branili sporazum. Tiskovni predstavnik britanske vlade je poudaril, da dogovor o brexitu Londonu "zagotavlja ponoven nadzor nad našimi zakoni, trgovino, mejami in denarjem".

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters "V skladu s tem novim dogovorom bo celotno Združeno kraljestvo zapustilo carinsko unijo EU, kar pomeni, da lahko sklepamo svoje prostotrgovinske sporazume z državami po svetu, od katerih bodo imeli korist vsi deli Združenega kraljestva," je povedal predstavnik britanske vlade.

Trump napadel Corbyna

Trump je ob tem napadel vodjo britanskih opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, Nigela Faragea pa pozval, naj se na predčasnih volitvah, ki bodo na Otoku 12. decembra, poveže z Borisom Johnsonom. "Corbyn bi bil tako slab za vašo državo," je dejal Trump. "Vaju z Borisom bi rad videl skupaj. To bi bila velika stvar," je še povedal ameriški predsednik.

Corbyn je v odzivu Twitterju zapisal, da se "poskuša Trump vmešavati v britanske volitve, da bi bil njegov prijatelj Boris Johnson spet izvoljen". Farage je nato Johnsona danes res pozval k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit, pri čemer je kot pogoj postavil, da opusti izstopni dogovor, ki ga je sklenil z Brusljem. V Johnsonovi konservativni stranki so sodelovanje že zavrnili.

Britanci bodo 12. decembra volili nov parlament

Johnson je sredi oktobra z EU sklenil nov dogovor o brexitu, ki pa mu ga ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Zato je predlagal predčasne volitve 12. decembra, ki jih je ta teden potrdil celoten parlament. V četrtek pa je Zakon o razpisu volitev podpisala še britanska kraljica Elizabeta II., tako da je ta začel veljati.

Jabolka
Novice Zaradi brexita zgnilo že za 16 milijonov jabolk
Ne spreglejte