SiolNET. Novice Svet
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Množični shod: "Čas je, da Škotska postane neodvisna država"

2,13

termometer

Shod za neodvisnost Škotske
Na zborovanju v Glasgowu se je danes zbralo okoli 20 tisoč ljudi, ki so zahtevali neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. Foto: Reuters

Na zborovanju v Glasgowu se je danes zbralo okoli 20 tisoč ljudi, ki so zahtevali neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. Udeležence shoda je nagovorila škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je poudarila, da je neodvisna Škotska na dosegu roke. Zbrane je pozvala k množični udeležbi na volitvah in dodala, naj glasujejo za njeno Škotsko nacionalno stranko (SNP).

"Parlamentarne volitve 12. decembra bodo najpomembnejše za Škotsko v našem življenju. V igri je prihodnost naše države," je dejala škotska premierka in vodja SNP Nicola Sturgeon, ki se zavzema za neodvisnost Škotske. Poudarila je, da se morajo volitev na Škotskem udeležiti v velikem številu, češ da je neodvisnost na dosegu roke.

Donald Trump Novice Trump kritiziral Johnsonov dogovor o brexitu

Sturgeonova: Čas je, da Škotska postane neodvisna država

"Čas je, da Škotska izbere svojo prihodnost. Čas je, da Škotska postane neodvisna država," je dejala Sturgeonova, ki je bila glavna govorka na današnjem zborovanju. To je bil njen prvi govor na kateremkoli zborovanju za neodvisnost Škotske od leta 2014, ko se je na referendumu proti neodvisnosti izreklo 55 odstotkov volivcev.

"Čas je, da Škotska izbere svojo prihodnost. Čas je, da Škotska postane neodvisna država," je dejala škotska premierka Nicola Sturgeon. "Čas je, da Škotska izbere svojo prihodnost. Čas je, da Škotska postane neodvisna država," je dejala škotska premierka Nicola Sturgeon. Foto: Reuters

Leta 2106 je nato na referendumu o brexitu kar 62 odstotkov škotskih volivcev podprlo obstanek Velike Britanije v Evropski uniji. Omenjeni rezultat je stranko SNP spodbudil k pozivom za nov referendum o neodvisnosti.

Pred današnjim nastopom je Sturgeonova napovedala, da bo še pred božičem uradno prosila britanskega premierja, kdorkoli to že bo, da škotskemu parlamentu dovoli pripravo novega referenduma o neodvisnosti, ki ga želijo izvesti leta 2020. Prav tako je poudarila, da so decembrske volitve priložnost za Škotsko, da se izogne brexitu in da vzame prihodnost v svoje roke.

Protesti na Škotskem Novice Na protestu za neodvisnost Škotske več deset tisoč ljudi

V Londonu novemu referendumu niso naklonjeni

Nedaleč od zborovanja se je zbralo več deset ljudi, ki nasprotujejo neodvisnosti Škotske. Pripravi novega referenduma nasprotujejo konservativci in liberalni demokrati, vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je danes dejal, da nov referendum "ni zaželen ali potreben" in da bi škotska neodvisnost pomenila velikanki razkorak med tem, kar Škotska pobere z davki, in tem, kar potrebujejo njeni prebivalci. Corbyn meni, da bi laburistična britanska vlada lahko spodbudila gospodarstvo Škotske tako, da bi se revščina zmanjšala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin