Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
10.44

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

kmečki punt evropske subvencije kmetje protest Bruselj

Četrtek, 1. 2. 2024, 10.44

2 meseca, 3 tedne

Jezni kmetje v Bruslju brez milosti nad evropske institucije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

V Bruslju, kjer poteka izredno zasedanje voditeljev članic EU, so kmetje iz protesta proti visokim stroškom in strogim evropskim predpisom že navsezgodaj s traktorji blokirali promet. Po poročanju belgijskih medijev so z več sto traktorji zasedli evropsko četrt. Jezni kmetje so metali jajca v stavbo Evropskega parlamenta, zažigali pnevmatike in zanetili več manjših požarov.

Kmetje so davi s približno 1300 traktorji in kmetijskimi stroji blokirali ulice Bruslja, tudi v evropski četrti, kjer je sedež osrednjih institucij EU in kjer danes poteka izredno zasedanje voditeljev, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob.

Sodeč po objavah na družbenih medijih so protestniki na trgu pred Evropskim parlamentom na več mestih zažgali odpadke in lesene palete, zaradi česar se je po trgu razširil črn dim, uničili pa naj bi tudi spomenik. Poleg tega so po tleh raztresli gnoj in na policijo metali jajca, pivovske steklenice in petarde, poročajo belgijski mediji.

Belgijski premier Alexander De Croo je v odzivu na proteste kmetov v Belgiji kot tudi širom Evrope danes dejal, da so skrbi kmetov "deloma legitimne" in da bi o tem vprašanju morali razpravljati tudi v okviru Sveta EU, v katerem so zastopane države članice in ki mu v tem polletju predseduje Belgija.

Kot je dejal, so se kmetje v preteklih letih zelo potrudili in se prilagodili novim standardom ter da jih je treba vključiti v razpravo.

Protest kmetje Francija
Novice Kmetje v Franciji in drugod po Evropi ne popuščajo

Belgijski kmetje so se pridružili protestnemu gibanju kmetov v Franciji, Nemčiji in Italiji, ki blokirajo ceste, s svojimi akcijami pa želijo med drugim opozoriti na visoke stroške, uvoz cenejših izdelkov iz drugih držav in stroge okoljske predpise EU, pri čemer zahtevajo ugodnejšo obdavčitev in poenostavitev regulacije.

Težave evropskega kmetijskega sektorja in protesti kmetov po Evropi sicer uradno niso na dnevnem redu današnjega izrednega vrha EU. Vendar pa bi lahko voditelji v okviru razprave spregovorili tudi o tej pereči problematiki.

Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters Protest kmetov v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protest kmetje
Novice Kaos po Evropi: zažigajo pnevmatike, stresajo gnoj in škropijo gnojnico #video
francoski kmetje, protest
Novice Štiridesetkilometrske kolone. Francoski kmetje stopnjujejo pritisk.
Protest kmetov v Berlinu
Novice Bruselj z več ukrepi naproti evropskim kmetom
Ne spreglejte