Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
12.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koran vojska protesti

Petek, 24. 2. 2012, 12.34

7 let, 12 mesecev

Jeza Afganistancev zaradi sežiganja Koranov ne pojenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Afganistanu že četrti dan potekajo protesti proti pripadnikom mednarodnih sil Isaf.

Protesti so izbruhnili po tem, ko je prišlo na dan, da so ameriški vojaki v oporišču Bagram zažgali več islamske verske literature, tudi kopij Koranov.

Zveza Nato Afganistance prosi za potrpljenje in zagotavlja, da je preiskava incidenta v polnem teku.

K protestom pozivajo tudi nekateri islamski duhovniki Demonstracije so danes po obredni petkovi molitvi zajele Kabul in druga afganistanska mesta v severnih provincah Baglan in Kunduz, osrednjih Bamijanu in Gazniju ter v Nangarharju na vzhodu države. Ponekod so k protestom z besedami, da so si sile Isaf privoščile skrunjenje Korana, med molitvijo pozivali islamski duhovniki.

Množice protestnikov v Kabulu, ki so vzklikale "Smrt Ameriki", so varnostne službe skušale umiriti s streli v zrak, pri čemer je bil ranjen najmanj en protestnik.

Nemčija preventivno umaknila svoje vojake Zaradi mirnih protestov pred vojaškim oporiščem v Talukanu, v katerih je sodelovalo približno 300 ljudi, je Nemčija preventivno odredila umik svojih vojakov iz oporišča. Vojake, ki bi oporišče sicer v okviru odhoda nemških sil iz Afganistana morali zapustiti konec marca, so skupaj z orožjem in drugo opremo premestili v bližnje oporišče v Kunduzu.

V protestih je doslej umrlo najmanj 15 oseb Nato je Afganistance sicer pozval k miru in koncu protestov. Poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen, je zatrdil, da Nato skupaj z Afganistanom preučuje okoliščine incidenta z namenom preprečiti ponavljanje tovrstnih dogodkov.

Incident se je zgodil v torek v ameriškem vojaškem oporišču Bagram severno od Kabula, v protestih, ki so mu sledili, pa je doslej umrlo najmanj 15 oseb, med njimi dva ameriška vojaka. Gnev Afganistancev ne pojenja kljub nedavnemu opravičilu ameriškega predsednika Baracka Obame za dogodek.

Ne spreglejte