Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
14.19

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izrael zakon Palestina prepoved

Sreda, 12. 6. 2013, 14.19

8 let, 2 meseca

Izraelska prepoved uničuje zakone izraelskih Arabcev in Palestincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko si Palestinci iščejo ženo, ne gledajo samo na videz, poklic in bodočo družino, temveč tudi na to, ali bodo lahko po poroki sploh živeli skupaj.

Težava nastane, ker se večina izraelskih Arabcev, ki sicer etnično pripadajo Palestincem, želi poročiti s Palestinci, ki živijo na Zahodnem bregu ali v Gazi. Odnosi med Izraelci in Palestinci pa niso najboljši, tega pa niti ljubezen ne more premostiti. Zadnje desetletje je Izrael prepovedal Palestincem, da bi se pridružili svoji boljši polovici na ozemlju judovske države, pri čemer navajajo varnostne razloge. Trdijo namreč, da bi lahko palestinski skrajneži dovoljenja za vstop v Izrael izkoriščali za napad na Izrael.

Uradnih številk o tem, koliko Palestincev nelegalno živi v Izraelu, ni Ta prepoved pa je končala že marsikatero romanco. Uradne statistike o tem, koliko Palestincev živi v Izraelu, ni, vendar pa obstajajo neuradna poročila, ki trdijo, da je kar nekaj Palestincev, ki s svojimi partnerji živijo nelegalno v Izraelu. Izraelske oblasti pa še nikoli niso razkrile, koliko od teh so jih izsledili in deportirali.

Sahar Kabaha, 33-letna Palestinka, nelegalno živi v izraelskem mestu Barta. Čeprav so vsi njeni štirje otroci izraelski državljani, pa se jih boji peljati k zdravniku, saj bi jo lahko aretirali. "Vse, kar si želim, je, da bi bila s svojimi otroki. Nimajo nikogar, ki bi lahko skrbel za njih," je za Associated Press povedala Palestinka.

Prepoved diskriminira tako izraelske Arabce kot Palestince Kritiki trdijo, da je prepoved diskriminatorna do izraelskih Arabcev, saj izraelski Judje, ki se poročajo na Zahodnem bregu, nimajo takšnih omejitev. Hkrati pa so s to prepovedjo diskriminirani tudi Palestinci, saj imajo tuji partnerji Izraelcev pravico do izraelskega državljanstva. Izrael namreč vidi Palestince in Arabce kot grožnjo izraelski nacionalni varnosti, je razkrila odvetnica Savsan Zaher, ki dela za organizacijo Adalah, ki se bori proti prepovedi.

Po izraelskih podatkih naj bi pred uveljavitvijo prepovedi 130 tisoč Palestincev dobilo izraelsko državljanstvo, med njimi jih je bilo pet pozneje obtoženih ogrožanja nacionalne varnosti. Leta 2002 je v samomorilskem napadu Palestinec v Izraelu ubil 15 ljudi, v drugem primeru pa je nek Palestinec na avtobusu prevažal samomorilskega napadalca, ki je ubil sedem ljudi.

Prepoved v veljavi od leta 2003 Izraelsko notranje ministrstvo je prepoved uveljavilo leta 2003, pri tem pa dejalo, da je le začasno sredstvo v boju proti nasilnim Palestincem, ki želijo napasti Izrael. Vendar pa prepovedi nikoli niso odpravili, temveč jo palestinski parlament vsako leto znova obnovi. Tudi vrhovno sodišče je prepoved znova potrdilo tako leta 2006 kot leta 2012, vendar pa so omejitve sčasoma postale manj stroge.

Tako lahko na primer Palestinci nad 35 let in Palestinke nad 25 let zaprosijo za začasna dovoljenja, s katerimi lahko živijo in delajo v Izraelu, kljub temu pa ne smejo voziti v Izraelu, nimajo nikakršnih pravic glede zdravstvenega zavarovanja, hkrati pa ne smejo zaprositi za državljanstvo. Pri tem pa je Palestincem, ki živijo v Gazi, prepovedano živeti v Izraelu. Notranje ministrstvo je po poročanju Associated Pressa razkrilo, da ima približno osem tisoč Palestincev začasno dovoljenje, pri tem pa ni razkrilo, koliko drugih se je za dovoljenje prijavilo in koliko jih živi nelegalno v Izraelu.

Kritiki: Ni osnove za prepoved Kritiki prepovedi še trdijo, da se je nasilje prenehalo že pred leti, možnost, da bi palestinski partnerji izraelskih Arabcev izvajali samomorilske napade, pa je izredno majhna. Ob tem so še prepričani, da je pravi razlog za prepoved ta, da želijo preprečiti Palestincem, da bi dobili državljanstvo v državi, v kateri so obsedeni z zaščito svoje judovske manjšine. "Varnostni argument in besedna zveza začasni ukrep je le zavajanje, ki je namenjeno uveljavitvi diskriminatorne zakonodaje na podlagi demografskih razlogov," je za izraelski časopis Haaretz zapisal Amos Shocken. Tiskovni predstavnik vlade Mark Regev je pred kratkim še vedno vztrajal, da je edini razlog za obstoj prepovedi ogrožanje nacionalne varnosti. "Preveč je nevarno," je po poročanju Associated Pressa dejal Regev.

Le peščica izraelskih Arabcev pa se želi pridružiti svojim partnerjem na palestinskem ozemlju, saj je stopnja nezaposlenosti visoka, hkrati pa tudi izraelski zakoni svojim državljanom prepovedujejo, da bi živeli v Palestini, zato pa vse več Palestincev nelegalno živi v Izraelu. Takšen zakon je naporen, zaradi tega pa se marsikatera zveza ne obnese, pravijo prebivalci mesta Barta, ki meji na Zahodni breg.

Zakoni so obsojeni na daljavo Kako lahko zakon trpi, pa je razkril jeruzalemski taksist, ki se je poročil s Palestinsko iz Gaze. Ta je v Jeruzalem prišla z dovoljenjem za hčerino zdravljenje, kjer je spoznala taksista. Poročila sta se, preden se je vrnila v Gazo, njun zakon pa rešujejo nočni pogovori prek Skypa. Druga zgodba je drugačna, saj Izraelka s svojim 32-letnim možem živi na Zahodnem bregu, z družino si želi v Izrael, vendar je njen mož premlad, da bi lahko zaprosil za dovoljenje. Poleg tega pa izraelske oblasti ne smejo izvedeti, da ona živi v Palestini, saj bi s tem izgubila vse obveznosti.

Palestinka Nujund Kabaha, sicer mati treh otrok, se je že pred več kot desetimi leti poročila z izraelskim Arabcem, vendar je dovoljenje za življenje v rojstnem mestu Barta prejela šele pred dvema letoma. Ko je rodila svojega tretjega otroka, jo je po njenih besedah varnostnik v bolnišnici želel odstraniti s porodniškega oddelka, ker ni imela dovoljenja za življenje v Izraelu. Izraelska Arabka Rim Badran se je poročila s Palestincem, ki je delal v restavraciji njenega strica. Prvih osem let njunega zakona je njen mož v Izraelu živel brez dovoljenj, zato je redko zapustil njun dom, saj se je bal aretacije. Dovoljenje za življenje v Izraelu pa je prejel šele pred štirimi leti, ko je dopolnil 35 let. "Zaznamovan je za vse življenje. Še danes živi v strahu," je za Associated Press povedala Badranova.

Ne spreglejte