Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
7.53

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

9

Natisni članek

spopadi Hamas Gaza Izrael

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 7.53

2 leti, 11 mesecev

Izraelska letala znova nad poveljnike Hamasa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

9

Izraelska letala so ponoči znova izvedla množične napade na cilje na območju Gaze, od koder so proti izraelskim mestom poletele nove rakete. Izraelska vojska je sporočila, da je znova napadla hiše poveljnikov palestinskega gibanja Hamas in ubila enega od poveljnikov skupine Islamski džihad. Nedelja je bila sicer najhujša do zdaj. Po palestinskih navedbah je bilo v napadih v Gazi ubitih najmanj 42 ljudi, skupaj do zdaj že 192. 

Kljub mednarodnim pozivom k prekinitvi ognja spopadi ne ponehajo. Po navedbah izraelske vojske so ponoči napadli hiše devetih visokih predstavnikov Hamasa, v katerih naj bi bila tudi skladišča orožja.

Kasneje je izraelska vojska sporočila, da je v napadu ubila tudi visokega poveljnika druge palestinske organizacije Islamski džihad Hasema Abuja Harbida. Izrael ga krivi za več napadov na izraelske civiliste in vojake ter raketne napade na Izrael.

Po poročanju medijev so poleg tega izraelske sile v letalskem napadu na avtomobil v Gazi ubile tri Palestince. Vojska te navedbe še preverja.

Izraelske sile so ponoči znova izvajale tudi napade na Hamasov sistem podzemnih predorov, imenovan metro. 54 lovskih letal je uničilo okoli 15 kilometrov predorov, je navedla izraelska vojska. Pojasnila je, da del predorov poteka po območjih s civilnim prebivalstvom.

Izrael
Novice V Izrael prispel ameriški odposlanec, poskušal bo pomiriti obe strani

Napadi v Gazi se nadaljujejo, v nedeljo več kot 40 mrtvih

Skupaj je bilo v tednu dni spopadov v Gazi napadenih več kot 1.500 ciljev, je v nedeljo sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Zatrdil je tudi, da se bodo izraelski napadi nadaljevali s polno silo.

Pretekla nedelja je bila sicer najhujša do zdaj. Po palestinskih navedbah je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 42 ljudi, skupaj do zdaj že 192. Izraelska vojska pa je sporočila, da je Hamas, ki ga imajo v Izraelu in tudi na Zahodu za teroristično organizacijo, od prejšnjega ponedeljka na izraelske cilje izstrelil okoli 3.100 raket. Skupaj je bilo pri tem ubitih deset ljudi, več sto pa ranjenih.

Izrael
Novice Po šestih dneh nasilja se je prvič oglasil tudi Biden
Izraelski napad na stolpnico v Gazi
Novice Izraelci uničili stavbo, v kateri sta bila ameriški AP in Al Jazeera

Palestinski veleposlanik obsodil slovensko izobešanje izraelske zastave

Palestinski veleposlanik Salahem Abdel Šafi je za časnik Dnevnik izrazil ogorčenje, ker je slovenska vlada sredi spopadov na Bližnjem vzhodu v znak solidarnosti z Izraelom ob slovenski in evropski izobesila tudi izraelsko zastavo. Izkazovanje sočutja žrtvam le ene strani je rasizem, je ocenil veleposlanik, pristojen za Slovenijo.

"To je nezaslišano in zelo skrb vzbujajoče. To je razkazovanje enostranske, rekel bi celo rasistične politike. S tem se namreč izraža sočutje z žrtvami le na eni strani, žrtve na drugi strani pa se ignorira," je dejal palestinski veleposlanik v odzivu na petkovo odločitev slovenske vlade. Enako sta se sicer odločili tudi vladi na Dunaju in v Pragi.

Izraelska zastava
Novice Na poslopjih slovenske, avstrijske in češke vlade zaplapola izraelska zastava

Erdogan papeža pozval, naj pomaga končati pokol Palestincev

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v telefonskem pogovoru s papežem Frančiškom zahteval uvedbo sankcij proti Izraelu zaradi njegovega obstreljevanja območja Gaze. Kot je vztrajal, Izrael izvaja zločin proti človečnosti in mora biti sankcioniran, sicer se bo pokol nad Palestinci nadaljeval. Papeža je ob tem pozval, naj sankcije podpre.

Ob stopnjevanju izraelsko-palestinskega konflikta je k prenehanju nasilja pozval tudi Unicef. Izvršna direktorica te organizacije Henriette Fore je opozorila, da je bilo v zadnjem tednu v konfliktu ubitih že 55 palestinskih otrok in dva otroka na strani Izraela, kar je po njenih besedah nesprejemljivo.

V Montrealu spopadi med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki

V več kanadskih mestih so v nedeljo potekali protesti v podporo Palestincev, v Montrealu pa so se zbrali tudi podporniki Izraela. Prišlo je do spopadov med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki, ki jih je montrealska policija prekinila tudi z uporabo solzivca. 

Spopadi so se sprva začeli mirno. Najprej se je v središču mesta zbralo več sto protestnikov, ovitih v izraelske zastave, da bi izrazili solidarnost z judovsko državo. Ko so prispeli propalestinski protestniki, pa je kmalu prišlo do napetosti in izbruhnili so spopadi. 

Montrealska policija, ki je proteste označila za nezakonite, je posredovala in uporabila solzivec, da bi ločila in razgnala obe skupini.  | Foto: Reuters Montrealska policija, ki je proteste označila za nezakonite, je posredovala in uporabila solzivec, da bi ločila in razgnala obe skupini.  Foto: Reuters

Kanadski premier Justin Trudeau je nasilje na protestih v Montrealu obsodil. Kot je izpostavil v objavi na Twitterju, je pomembna pravica do mirnega združevanja in svobode izražanja, a hkrati niso sprejemljivi antisemitizem, islamofobija ter kakršnokoli sovraštvo.

 

Ne spreglejte