Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
11.48

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izrael Palestina zaporniki

Sobota, 20. 7. 2013, 11.48

4 leta, 7 mesecev

Izrael napovedal izpustitev palestinskih zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izraelska vlada je sporočila, da bo izpustila določeno število palestinskih zapornikov. To je sporočila dan po tem, ko so ZDA napovedale obnovitev mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci.

"Izpustili bomo omejeno število zapornikov," je dejal izraelski minister za mednarodne odnose, strateške zadeve in varnost Yuval Steinitz. Pri tem ni omenjal natančne številke, niti ni povedal, kdaj natančno bodo zapornike izpustili, pojasnil je le, da jih bodo na prostost izpustili v več fazah. Povedal je še, da bodo izpustili tudi zapornike, ki so v izraelskih zaporih preživeli tudi 30 let.

V Izraelu zaprtih 4713 palestinskih zapornikov Po podatkih izraelske skupine za človekove pravice B'Tsleme je v Izraelu zaprtih 4713 palestinskih zapornikov.

Napoved o izpustitvi je sledila novici ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je sporočil, da se bodo na podlagi dogovora o nadaljevanju mirovnih pogajanj izraelski in palestinski pogajalci v kratkem srečali v Washingtonu.

"Z zadovoljstvom oznanjam, da smo dosegli dogovor, ki omogoča osnovo za ponovno vzpostavitev neposrednih pogajanj med Palestinci in Izraelci. Gre za pomemben napredek," je dejal Kerry po štirih dneh intenzivnega posredovanja med stranema.

Abasovo srečanje s Kerryjem v Ramali je prineslo napredek Ob tem ni želel izdati nobenih podrobnosti dogovora, z izraelsko pravosodno ministrico Cipi Livni in palestinskim pogajalcem Saebom Erakatom pa naj bi se v Washingtonu srečal predvidoma že prihodnji teden.

Obnovitev mirovnih pogajanj sta pozdravili tako izraelska kot palestinska stran. "Abasovo srečanje s Kerryjem v Ramali je prineslo napredek in je tlakovalo pot dogovoru o ponovni vzpostavitvi mirovnih pogajanj," je sporočil tiskovni predstavnika palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudeina.

Izraelska ministrica Cipi Livni je bila po dogovoru optimistična. "To so bili dolgi meseci dvoma in cinizma, toda zdaj naj bi se štiri leta diplomatske stagnacije vendarle končala," je dejala in dodala, da se zaveda, da bodo pogajanja kompleksna in zelo zahtevna.

Na dogovor pa so se pričakovano kritično odzvali predstavniki palestinskega gibanja Hamas, ki so zavrnili nadaljevanje pogajanj in sporočili, da Abas nima legitimne pravice, da se pogaja v imenu palestinskega ljudstva.

Mirovna pogajanja potekajo že več desetletij Odločitev o nadaljevanju pogajanj je toplo pozdravila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je izrazila upanje, da "bomo končno priča napredku proti ciljem, ki jih strani delita skupaj s prijatelji in zavezniki po vsem svetu: mir, varnost in dostojanstvo za prebivalce." Ob tem je pohvalila Kerryjevo odločnost, da s stranema doseže dogovor.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je izraelske in palestinske voditelje pozval, da morajo pokazati pogum in odgovornost, da bodo oživljena mirovna pogajanja tudi uspešna. "Združeni narodi bodo podprli vsaka prizadevanja za uspeh pogajanj in dosego trajnega in celovitega miru v regiji," je še dejal Ban.

Mirovna pogajanja med Palestinci in Izraelci z vzponi in padci potekajo že več desetletij. Septembra leta 2010 so pogajanja popolnoma zastala, potem ko je Izrael zavrnil možnost ustavitve gradnje izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih.

Ne spreglejte