Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
8.43

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael nacionalizem Palestina

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 8.43

5 let, 7 mesecev

Izrael "nacionalna država Judov" kljub arabskemu prebivalstvu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova izraelska vlada bo v parlament poslala sporni zakon, ki bi državo definiral kot "nacionalno državo Judov" kljub dejstvu, da znotraj njenih meja živi 1,5 milijona Arabcev.

Gre zgolj za še en primer slabečih demokratičnih standardov v državi, kar še krepi prepričanje mnogih, da uradna oblast načrtno diskriminira arabsko prebivalstvo, ki sicer predstavljajo 20 odstotkov vsega prebivalstva v državi. Osnutek zakonodaje je posledica dogovora med stranko Likud premierja Benjamina Netanjahuja in ultranacionalistično stranko Habajit Hajehudi (Judovski dom), dveh izmed strank, ki sestavljajo vladno koalicijo.

Voditelj stranke Habajit Hajehudi Naftali Bennett ostro nasprotuje palestinski državi in se celo zavzema, da se izraelskemu ozemlju doda velik del Zahodnega brega. Če bo zakon potrjen, bo postal del temeljnega zakona, izraelske različice ustave, kjer bo zapisano, da je država Izrael nacionalna država Judov.

Zakonodaja po univerzalnih standardih nedemokratična "Tovrstna zakonodaja bo po univerzalnih standardih veljala za nedemokratično," pravi Tamar Hermann, raziskovalec na Izraelskem demokratičnem inštitutu. "Njeni zagovorniki bodo kljub temu trdili, da dokler ima nejudovsko prebivalstvo še individualne pravice, je 'košer'," dodaja.

Podobno zakonodajo so sicer pripravljali že leta 2011, vendar ji zaradi vsesplošnega nasprotovanja ni uspelo priti skozi parlamentarno sito. Vsebovala je številne sporne določbe, med drugim je kot edini uradni jezik priznavala hebrejščino, poudarjala pomembnost judovskih naselbin po vsem ozemlju države in stroga določala vse državne simbole.

Izraelski premier Netanjahu je po dolgotrajnih pogajanjih prejšnji teden le dan pred iztekom roka uspešno sklenil koalicijska pogajanja, v sredo pa svoj prvi obisk v Izraelu začenja ameriški predsednik Barack Obama.

Ne spreglejte