Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2023,
18.07

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

Natisni članek

reševalna akcija iskalna akcija turisti podmornica Titanik

Ponedeljek, 19. 6. 2023, 18.07

10 mesecev, 1 teden

Na krovu izginule podmornice tudi britanski znanstvenik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

Ob obali Nove Fundlandije v Kanadi je med potjo do ogleda razbitin slavne čezoceanske potniške ladje Titanik izginila manjša podmornica, poroča BBC. Že nekaj časa poteka iskalna in reševalna akcija. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bilo na krovu pet ljudi, med njimi tudi britanski poslovnež in raziskovalec Hamish Harding. Ali so bili poleg posadke na krovu tudi turisti, za zdaj ni znano.

Podjetje OceanGate Expeditions, ki organizira oglede razbitin ladje Titanik, je potrdilo, da je podmornica pogrešana in da je bilo na krovu pet ljudi. "Raziskujemo vse možnosti, da posadko vrnemo na varno. V mislih smo z vsemi v podmornici in njihovimi družinami," so sporočili s podjetja in dodali, da pri iskalni operaciji pomagajo bostonska obalna straža, podjetja, specializirana za raziskovanje morskega dna in mornarici ZDA in Kanade.

O podmornici zaenkrat še ni sledi, stik z njo pa so izgubili približno eno uro in 45 minut po potopu. Menijo, da je imela posadka od ponedeljka popoldne naprej še za približno štiri dni zalog kisika.

Doslej je znano, da je med udeleženci ogleda razbitin tudi 59-letni britanski poslovnež in raziskovalec Hamish Harding, kar je na družbenih omrežjih potrdil njegov pastorek Brian Szasz. "Moj očim Hamish Harding je na tej podmornici. Vaše misli in molitve so z mojo družino," je zapisal.

Titanik
Trendi Objavili nove digitalne posnetke Titanika, kot ga doslej še nismo videli #video

Harding, predsednik uprave podjetja Action Aviation, ki se ukvarja s prodajo letal, je v soboto na Facebooku zapisal, da je "ladja v petek izplula iz St. Johna v Novi Fundlandiji in da se s podmornico nameravajo začeti potapljati v nedeljo ob 4. uri zjutraj po lokalnem času." Dodal je še, da skupino sestavlja več raziskovalcev.

V podmornici je prostora za pet ljudi

Pogrešana podmornica Titan je velika kot manjši tovornjak, običajno pa se potopi s štiridnevno zalogo kisika. Cena ogleda sicer znaša 250 tisoč dolarjev (228.870 evrov), podmornica pa se potopi približno 3.800 metrov v globino. V njej je prostora za pet ljudi, kar običajno vključuje kapitana, tri goste in strokovnjaka oziroma vodnika ogleda. 

Podjetje OceanGate potovanje na dno oceana oglašuje kot "priložnost, da se odklopite od vsakdanjega življenja in odkrijete nekaj resnično izjemnega". Glede na spletno stran omenjenega podjetja ena odprava še ni končana, junija prihodnje leto pa načrtujejo še dve. 

Poleg komercialnih potovanj do razbitin Titanika podmornico Titan uporabljajo tudi za raziskovanje in pregled lokacij na dnu oceana, raziskave in zbiranje podatkov, filmsko in medijsko produkcijo ter globokomorsko testiranje strojne in programske opreme.

Titanik je potonil leta 1912, ko je na svojem prvem potovanju iz Southamptona v New York trčil v ledeno goro. Od skupno 2.200 potnikov in posadke na krovu je umrlo več kot 1.500 ljudi. Razbitina ladje je zdaj razdeljena na dva dela, ki sta med seboj oddaljena približno 800 metrov. 

Planet 18
Planet TV "Smo kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra" #video
titanik
Trendi Po 25 letih se v kinematografe, tudi slovenske, vrača Titanik
Ne spreglejte