Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2018,
9.45

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Natisni članek

noad Genova most italija

Sreda, 15. 8. 2018, 9.45

5 let, 8 mesecev

V tragediji pri sosedih umrlo 42 ljudi, razglasili izredne razmere #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Italijanski premier Giuseppe Conte je po katastrofi v Genovi, kjer se je v torek zrušil avtocestni viadukt, pri čemer je umrlo najmanj 42 ljudi, napovedal temeljit pregled infrastrukture v državi. Italijanski minister za promet Danilo Toninelli je krivdo pripisal podjetju Autostrade per l'Italia in zahteval odstop celotnega vodstva. Napovedal je tudi, da bodo podjetju odvzeli koncesijo za upravljanje italijanskih avtocest.

"Kar se je zgodilo v Genovi, ni le globoka rana za mesto, ampak tudi za Ligurijo in vso Italijo," je zapisal Conte in obljubil temeljito preiskavo, zakaj se je zrušil viadukt. 

"Vodstvo Autostrade per l'Italia bi moralo v prvi vrsti odstopiti," je še povedal Toninelli in se pridružil mnenju premierja. Ob napovedi odvzema koncesije za upravljanje avtocest je napovedal tudi kazen v višini do 150 milijonov evrov.

Conte razglasil izredne razmere

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes v Genovi razglasil izredne razmere. To naj bi trajalo naslednjih 12 mesecev, vlada v Rimu pa je za odpravo posledic nesreče že namenila prvih pet milijonov evrov, je sporočil Conte.

V Genovi se je danes italijanska vlada tudi sestala, da bi tako, kot je poudaril Conte, izkazali solidarnost s tem pristaniškim mestom.

Na območju nesreče se nadaljuje iskanje morebitnih preživelih v ruševinah. Reševalci so našli že 42 smrtnih žrtev, je sporočil državni tožilec Francesco Cozzi. Ranjenih je 16 ljudi, od tega jih je 12 v kritičnem stanju. Iskanje med ruševinami pa se nadaljuje in število mrtvih bi se utegnilo še povišati, je opozoril tožilec.

Morandi most
Novice Arhitekt Črnega Kala o zrušenem viaduktu v Genovi: To je pregrozno
Okoli sto metrov viadukta se je v torek opoldne v neurju zrušilo približno 40 metrov globoko na naseljeno območje - med drugim so pod viaduktom stanovanjski bloki, nakupovalna središča, skladišča in železniški tiri. Del viadukta se je zrušil na skladišče občinskega komunalnega podjetja, del pa v potok Polcevera. Preventivno so okoliške stavbe evakuirali. Avtocesto A10, ki povezuje italijansko riviero in jug Francije, so zaprli v obe smeri.

Podjetje Autostrade per l'Italia je v torek potrdilo, da so se na zrušenem viaduktu začela vzdrževalna dela, vendar pa niso ocenjevali, da bi se most lahko zrušil.

Notranji minister Matteo Salvini je medtem napovedal prenovo infrastrukture, predvsem pa varnosti objektov. Poudaril je, da bodo varnost Italijanov postavili na prvo mesto, pri tem pa ne bodo gledali na stroške, niti na evropske omejitve glede proračunske porabe. Stroški za varnost na cestah, pri delu in v šolah, "na katerih se vseskozi rušijo strehe", ne morejo biti odvisni o privolitve EU, je poudaril vodja evroskeptične desničarske Lige.

Viadukt so odprli 4. septembra 1967. Dolg je bil 1.182 metrov, visok 45 metrov, naslanjal pa se je na tri betonske stebre, ki so visoki 90 metrov. Najdaljši razpon med dvema stebroma je 210 metrov. Vse od  odprtja pred štirimi desetletji je bil viadukt predmet razprav, tudi zato, ker je bil speljan nad gosto poseljenim predelom Genove. V zadnjih letih so ga temeljito prenovili. Leta 2016 naj bi obnovili tudi danes porušeni del.

Morandi most
Novice V Genovi se je zrušil avtocestni viadukt, najmanj 35 mrtvih #foto #video
Ne spreglejte