Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
20.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

4

Natisni članek

testiranje ZDA Italija COVID-19 Kitajska

Sreda, 28. 12. 2022, 20.36

1 leto, 4 mesece

Italija in ZDA uvajata obvezno testiranje za potnike iz Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

4

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 | Odkar so oblasti v Pekingu v začetku tega meseca odpravile politiko ničelne tolerance do covid-19, se na Kitajskem spopadajo z naraščanjem števila primerov okužb z novim koronavirusom. | Foto Shutterstock

Odkar so oblasti v Pekingu v začetku tega meseca odpravile politiko ničelne tolerance do covid-19, se na Kitajskem spopadajo z naraščanjem števila primerov okužb z novim koronavirusom.

Foto: Shutterstock

Italija bo zaradi velikega števila primerov okužb z novim koronavirusom na Kitajskem uvedla obvezno testiranje za potnike in obiskovalce iz te države, ki bodo potovali skozi Italijo, je danes sporočil minister za zdravje Orazio Schillaci. Ukrep je nujen za nadzor in identifikacijo vseh različic virusa, je dejal. Enako so se odločili tudi v ZDA, kjer s 5. januarjem znova uvajajo obvezne negativne teste za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani.

"Odredil sem obvezne antigenske brise za covid-19 in s tem povezano sekvenciranje virusa za vse potnike, ki prihajajo iz Kitajske in potujejo skozi Italijo," je sporočil minister in dodal, da je ukrep "nujen za zagotovitev nadzora in identifikacijo vseh različic virusa z namenom zaščite italijanskega prebivalstva", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna italijanska dežela Lombardija je testiranje ob prihodu iz Kitajske uvedla že v torek. Na milanskem letališču Malpensa bodo denimo z ukrepom vztrajali vsaj do 30. januarja, je sporočilo italijansko zunanje ministrstvo.

Italijansko ministrstvo za zdravje medtem že analizira brise, ki so bili v zadnjih dneh zbrani na tem letališču, da bi tako pomagalo pri identifikaciji morebitnih novih različic virusa.

Podobno so se odločili tudi v ZDA

ZDA od petega januarja znova uvajajo obvezne negativne teste na covid-19 za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani. S tem so se pridružile vrsti držav, ki so zaradi naraščanja okužb z novimi različicami novega koronavirusa na Kitajskem uvedle podobne zahteve.

Število novih okužb je na Kitajskem naraslo po odpravi strogih preventivnih ukrepov zaradi protestov. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je pojasnil, da so se za ukrep odločili zaradi rasti števila okužb ter pomanjkanja ustreznih in preglednih informacij iz Kitajske. Nekateri zdravstveni strokovnjaki v ZDA menijo, da gre za stopnjevanje pritiska na Kitajsko, da deli več informacij s svetom.

Nekateri znanstveniki pa so zaskrbljeni, da bi lahko novi val covida-19 na Kitajskem vseboval nove različice koronavirusa, odporne na cepiva, ki so v uporabi. CDC je zato napovedal tudi razširitev programa zgodnjega opozarjanja, v okviru katerega na izbranih letališčih testirajo prostovoljce na nove in redke različice novega koronavirusa. Ta program se bo razširil na letališči v Seattlu in Los Angelesu.

V skladu z novimi pravili ZDA bodo morali potniki iz Kitajske, Hongkonga in Macaa v ZDA opraviti test najpozneje dva dni pred potovanjem in pred vkrcanjem na let predložiti negativen test. Testiranje velja za osebe, ki potujejo naravnost iz Kitajske ali preko tretje države. Kdor je pozitiven na test več kot deset dni pred poletom, lahko namesto negativnega rezultata testa predloži dokumentacijo, ki dokazuje, da je prebolel covid-19.

Letalske družbe bodo morale potrditi negativne teste pred vkrcanjem potnikov na letalo.

Podobne ukrepe so pred ZDA sprejele nekatere druge države, med njimi Indija, Italija, Južna Koreja in Tajvan. Japonska bo od potnikov iz Kitajske zahtevala negativen test, Malezija pa je napovedala nove ukrepe za sledenje in nadzor.

Lunarno novo leto, ki se začne 22. januarja, je običajno najbolj živahna potovalna sezona na Kitajskem, zato je Kitajska v torek napovedala, da bo prvič po začetku pandemije covida-19 leta 2020 ponovno začela izdajati potne liste za turizem. Ameriška vlada je zahteve po negativnih testih za tuje potnike v ZDA odpravila junija.

Kitajska covid-19
Novice Kaotične razmere na Kitajskem zaradi pomanjkanja zdravil
covid-19, Kitajska
Novice Kitajska 8. januarja ukinja karanteno ob vstopu v državo

 

Ne spreglejte