SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija še vedno brez novega predsednika države

0,07

termometer

Sergio
Številni so pustili prazne glasovnice. Največ glasov je prejel zdajšnji predsednik Matarella, ki pa zavrača možnost drugega mandata. Foto: Reuters

V Italiji so se danes nadaljevale volitve novega predsednika države, a tudi drugi krog glasovanja ni prinesel naslednika Sergia Mattarelle. Desnica je sicer danes predstavila svoje kandidate, ki pa jih je levica zavrnila. Obenem je desne stranke povabila, da se v sredo sestanejo na pogovorih. Za sredo je predviden tudi nov krog glasovanja.

V drugem krogu glasovanja je prazne glasovnice oddalo 527 članov volilnega kolegija, ki ga sestavlja 1.009 poslancev, senatorjev in predstavnikov 20 dežel. V ponedeljkovem prvem krogu je bilo praznih glasovnic še več, saj nobenega kandidata na volilni listič ni napisalo 672 elektorjev.

Največ glasov sta danes prejela zdajšnji predsednik republike Mattarella, ki sicer zavrača možnost drugega mandata, in pravnik Paolo Maddalena. Zanju je glasovalo po 39 članov kolegija, poročajo italijanski mediji.

Sreda bo ključna

Nihče ni torej prejel dvotretjinske podpore, kar bi pomenilo 673 glasov. Toliko jih bo za izvolitev potrebnih še v tretjem krogu, začetek katerega je predviden za sredo ob 11. uri.

Od četrtega kroga pa bo zadostovala že absolutna večina, torej 505 glasov. Takrat se bodo po mnenju analitikov tudi povečale možnosti, da bi bil kateri od kandidatov izvoljen za 13. predsednika italijanske republike.

Desnosredinske stranke predstavile tri kandidate 

Desnosredinske stranke so danes predstavile seznam svojih kandidatov. Na njem so 72-letna nekdanja italijanska ministrica za izobraževanje Letizia Moratti, 74-letni upokojeni sodnik Carlo Nordio in 78-letni nekdanji predsednik senata Marcello Pera.

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je ob predstavitvi kandidatov izrazil upanje, da bodo o teh imenih razpravljali s predstavniki levosredinskega bloka.

Levosredinske stranke brez kandidatov 

Levosredinske stranke so po današnjem sestanku sporočile, da sicer spoštujejo odločitev desnosredinskih strank, a menijo, da ta imena ne morejo dobiti široke podpore. Prav tako niso predlagale svojih kandidatov, ampak so desnico povabile, da se v sredo sestanejo na pogovorih.

"Naš predlog je, da prenehamo s taktiziranjem, se zapremo v sobo in najdemo dogovor," je povedal vodja levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta. Sreda bo po njegovih besedah ključen dan.

Roberta Novice Izvolili novo predsednico Evropskega parlamenta Evropski parlament Novice Kdo bo po smrti Sassolija prevzel vodenje Evropskega parlamenta?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin