SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo bo po smrti Sassolija prevzel vodenje Evropskega parlamenta?

0,32

termometer

Evropski parlament
Prihodnji teden bo v Strasbourgu potekalo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo poslanci izbirali novo vodstvo, ob predsedniku parlamenta tudi podpredsednike in kvestorje. Foto: STA

Po smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija se odpira vprašanje, kdo bo do izvolitve novega predsednika prevzel dolžnosti. Glede na pravila naj bi funkcijo začasno opravljala prva podpredsednica Roberta Metsola. Maltežanka iz EPP se sicer poteguje za položaj nove predsednice parlamenta, izvoljena bi bila lahko že prihodnji torek.

Kaj se zgodi v primeru smrti predsednika parlamenta, ureja 20. člen poslovnika Evropskega parlamenta. Ta določa, da v primeru, da se "sprosti položaj predsednika, do izvolitve novega predsednika funkcijo predsednika opravlja podpredsednik po prednostnem vrstnem redu". V tem primeru bi torej Sassolija do izvolitve novega predsednika zamenjala prva podpredsednica Metsola.

Prvič v zgodovini Evropskega parlamenta se je zgodilo, da je predsednik te institucije umrl v času svojega mandata, so pojasnili v tiskovni službi parlamenta.

David Sassoli Novice Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Prihodnji teden bodo poslanci izbrali novo vodstvo

Prihodnji teden bo v Strasbourgu potekalo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo poslanci izbirali novo vodstvo, ob predsedniku parlamenta tudi podpredsednike in kvestorje. Volitve bodo, kot je bilo predvideno, potekale v torek.

Med kandidati je tudi 42-letna Metsola, ki prihaja iz največje parlamentarne skupine, Evropske ljudske stranke (EPP). Za prvo podpredsednico parlamenta je bila izvoljena novembra 2020.

Metsola bi lahko že prihodnji torek postala nova predsednica Evropskega parlamenta, če ji bo ob glasovih svoje EPP uspelo pridobiti še podporo socialistov (S&D) in liberalcev (Renew). V prvih treh krogih glasovanja mora kandidat oziroma kandidatka zbrati absolutno večino glasov, v četrtem krogu pa zadostuje relativna večina.

Če bo izvoljena, bo Metsola tretja ženska na čelu Evropskega parlamenta. Pred njo sta ta položaj zasedali Francozinji Simone Veil (1979-1982) in Nicole Fontaine (1999-2002).

Socialist (S&D) Sassoli je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin EPP, socialistov in liberalcev iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se ne bo znova potegoval za ta položaj.

David Sassoli je umrl v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije. Pred tem so iz Evropskega parlamenta sporočili, da se je od konca decembra zdravil v bolnišnici zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin