SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem rekordnih več kot devet tisoč novih okužb

0,56

termometer

ventilator covid-19
Na Hrvaškem že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih. Foto: Reuters

Na Hrvaškem so po poročanju hrvaških medijev potrdili 9.058 novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni, kar je največ doslej. Pozitivnih je 45 odstotkov vseh testov na novi koronavirus. Največjo rast novih okužb so zabeležili v starostni skupino od 20 do 29 let. V državi že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih. V Avstriji so danes zaradi širjenja koronavirusne različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Novi protikoronski ukrepi na Hrvaškem naj bi bili po poročanju časnika Jutarnji list predvsem povezani s skrajšanjem delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure ter prepovedjo množičnih zbiranj. Nove omejitve naj bi veljale za celotno državo, ne samo za obalo, saj povsod po državi beležijo rast števila novih okužb z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so že v sredo potrdili rekordnih 8.587 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Pred tednom dni so na dnevni ravni potrdili 5.958 novih okužb, pred 14 dnevi 3.831.

V Avstriji FFP2 maske na prostem in petdnevna karantena

Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi z novim koronavirusom na pet dni ter napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Zaprto javno življenje za necepljene

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tem zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Doslej jih je v Avstriji umrlo 13.823.

Kritične razmere: v britanskih bolnišnicah najvišje število covidnih bolnikov od februarja lani

V Veliki Britaniji je število bolnikov, ki se zaradi bolezni covid-19 zdravijo v bolnišnicah, najvišje od 19. februarja lani. Po podatkih vlade je bilo v torek v Združenem kraljestvu v bolnišnicah skupaj 17.276 covidnih bolnikov, kar je 58 odstotkov več kot prejšnji teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo dejal, da se število bolnišničnih sprejemov podvoji vsakih devet dni in da imajo v državi najhitrejši porast primerov covid-19 do zdaj.

Zadnji razpoložljiv podatek o sprejemih v bolnišnice za celotno Združeno kraljestvo kaže, da je bilo 28. decembra v bolnišnicah 2.258 covidnih bolnikov, 83 odstotkov več kot teden pred tem. V drugem valu epidemije je bilo največ covidnih bolnikov v enem dnevu hospitaliziranih 12. januarja 2021, in sicer 4.583.

V Veliki Britaniji je zaradi hudega pomanjkanja osebja v povezavi s koronavirusno različico omikron več kot 20 bolnišnic že razglasilo kritične razmere, kar bi lahko vodilo v to, da bolnišnice ne bi mogle več zagotavljati ključnih storitev.

Uradni tiskovni predstavnik predsednika vlade je sicer poudaril, da lahko kritične razmere v določenih okoliščinah trajajo nekaj ur, en dan ali pa tudi dlje, zato to ni dober pokazatelj uspešnosti nacionalne zdravstvene službe.

c Novice Poziv javnosti: Cepite se zdaj!

Od petka manj stroga pravila za vstop na Otok

V petek bodo začela veljati manj stroga pravila za prihod potnikov v Anglijo. Polno cepljenim in mlajšim od 18 let ob prihodu ne bo treba več predložiti negativnega testa na novi koronavirus, od nedelje pa jim po prihodu drugi dan ne bo več treba opraviti testa PCR, temveč bo zadostoval cenejši hitri test, je sklenila britanska vlada.

Do zdaj so morali vsi potniki predložiti negativen rezultat testa, ki so ga opravili tik pred prihodom na Otok, dva dni po prihodu pa so morali opraviti test PCR in se samoizolirati, dokler niso dobili izvida.

Kaj pa necepljeni?

Necepljeni potniki bodo morali še vedno opraviti test pred prihodom, testa PCR drugi in osmi dan po prihodu ter se za najmanj deset dni samoizolirati.

Britanski premier Johnson je ob objavi odločitve dejal, da testi, ki jih morajo potniki opraviti pred prihodom, številne odvračajo od potovanj, saj se bojijo, da bodo ostali v tujini in imeli dodatne stroške.

Britanske oblasti so se za rahljanje pravil odločile, ko se je izkazalo, da je bil zadnji teden preteklega leta eden od 15 ljudi v Angliji okužen z novim koronavirusom.

Vlada je nova pravila sprejela za Anglijo, pozneje so lokalne oblasti v Walesu sporočile, da bodo veljala tudi za območje Walesa. Po pričakovanjih bodo podobno odločitev sprejeli tudi na Škotskem in Severnem Irskem.

Britanska vlada je v sredo tudi sklenila, da ljudem, ki nimajo simptomov, pozitivnega hitrega testa ne bo treba več potrjevati s testom PCR, temveč se bodo morali samoizolirati. Na ta način želijo nekoliko sprostiti preobremenjen zdravstveni sistem.

Avstrija koronavirus Novice V zadnjem dnevu v Avstriji potrdili skoraj enkrat več okužb kot v torek

V Italiji poleg obveznega cepljenja za starejše od 50 let dodatni protikoronski ukrepi

Italijanska vlada je v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja proti covid-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja, in predvideva denarne kazni do 1.500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali, sprejela še dodatne protikoronske ukrepe. Spremembe so pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT ter karanteni učencev in dijakov.

Spremenjena karantenska pravila za učence in dijake bodo po poročanju Primorskega dnevnika omogočila, da bo pouk še naprej načeloma večinoma potekal v šolah.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija je poleg tega razširila uporabo covidnega potrdila. Po novem bo pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) veljal za vstop v trgovine, banke, frizerske salone ter urade javne uprave. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati za vstop v trgovine, ki prodajajo osnovne življenjske potrebščine, in lekarne.

Visoke globe za necepljene

Italijanska vlada je v sredo soglasno sklenila, da bo cepljenje obvezno za ljudi, stare 50 let ali več. Tistim, ki se ne bodo držali nove uredbe, grozi od 600 do 1.500 evrov globe.

Od 15. februarja bodo morali vsi javni in zasebni delavci, ki so dopolnili 50 let, na delovnem mestu pokazati potrdilo o cepljenju proti covid-19 ali prebolelosti. Tisti, ki tega ne bodo storili, ne bodo prejeli plače, bodo pa obdržali službo.

Ministri koalicijske Lige so se javno ogradili od odločitve o obveznem cepljenju za starejše od 50 let, ker naj bi bila "brez znanstvene podlage" in ker je v bolnišnicah večina covidnih bolnikov starejših od 60 let, a so na koncu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA vseeno glasovali za uvedbo obveznega cepljenja za starejše od 50 let.

V Italiji že velja obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce. Od oktobra lani velja pogoj PCT tudi za vse delavce, ki prihajajo na delovno mesto.

Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je v sredo, kot še na spletni strani poroča Primorski dnevnik, prižgala zeleno luč za poživitveni odmerek cepiva proti covid-19 za najstnike od 12. do 15. leta starosti, ki jih bodo cepili s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Poživitveni odmerek bodo prejeli najmanj štiri mesece po končanem prvem cepilnem ciklusu oziroma drugem odmerku.

V Italiji so v sredo potrdili 189.109 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covid-19.

cepljenje Italija Novice V Italiji obvezno cepljenje proti covid-19 za starejše od 50 let

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin