Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2011,
7.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islandija pogajanja

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 7.25

8 let, 2 meseca

Islandija bo odprla in zaprla prva poglavja v pogajanjih z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Islandija bo na pristopni konferenci v Bruslju odprla in začasno zaprla prva poglavja v pogajanjih z EU, ki jih je začela pred letom dni.

Islandija je za članstvo v EU zaprosila julija 2009. Leto pozneje je na prvi pristopni konferenci začela pogajanja. Tedanje belgijsko predsedstvo je takrat predložilo pogajalski okvir, ki opredeljuje načela, vsebino in postopke za pogajanja.

Screening končali do poletja Pred začetkom odpiranja posameznih pogajalskih poglavij je morala Islandija opraviti proces screeninga. To je analiza usklajenosti islandske zakonodaje z evropskim pravnim redom. Predvideno je bilo, da bo ta postopek končan do letošnjega poletja.

Odprtje štirih novih poglavij Danes bo druga pristopna konferenca z Islandijo, na kateri naj bi ta severnoevropska država odprla štiri poglavja in dve od teh začasno tudi že zaprla. Odprla naj bi poglavja znanost, izobraževanje in kultura, javna naročila in medijska zakonodaja ter prvi dve začasno zaprla.

Islandija je že del schengenskega prostora Islandija, ki je poleg Turčije in Hrvaške tretja država, ki se pogaja za članstvo v EU, je že članica Evropskega gospodarskega območja in schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah, tako da je veliko večino svoje zakonodaje že uskladila z evropsko.

Večina zakonodaje že usklajena z evropsko Po navedbah islandskih pogajalcev je v svojo zakonodajo že prenesla večino evropskega pravnega reda pri 21 od 33 poglavij, od katerih se pogaja z EU.

Najtrši oreh bo ribištvo Najtežje vprašanje v pogajanjih Islandije z EU bo po vseh pričakovanjih ribištvo. Oteži pa jih lahko tudi njen spor z Nizozemsko in Veliko Britanijo glede povračila 3,9 milijarde evrov njunim varčevalcem zaradi škode ob propadu islandske banke Icesave.

Bodo Britanci in Nizozemci ovirali vstop? Čeprav to vprašanje ni del pogajanj in velja za "dvostransko vprašanje", pa so Britanci in Nizozemci že nakazali, da bi lahko Islandijo zaradi tega ovirali na poti v EU. Islandci so sicer povračila britanskim in nizozemskim varčevalcem zavrnili že na dveh referendumih.

Poleg omenjenih dveh vprašanj je za uspešno pot Islandije v EU ključno še to, ali bodo doslej evroskeptični Islandci na referendumu sploh podprli vstop v EU.

Ne spreglejte