Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
8.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

2

Natisni članek

Iran ZDA tanker Hormuška ožina

Sobota, 20. 7. 2019, 8.20

4 leta, 9 mesecev

Iran zadržuje britanski tanker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

2

Iranski tanker Grace 1 Gibraltar | Po navedbah britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta so tanker obkrožili štiri plovila in helikopter, ki so jo pospremili v iranske vode. Poročil o morebitnih ranjenih med 23 člani posadke, ki imajo indijsko, rusko, latvijsko in filipinsko državljanstvo, ni. | Foto Reuters

Po navedbah britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta so tanker obkrožili štiri plovila in helikopter, ki so jo pospremili v iranske vode. Poročil o morebitnih ranjenih med 23 člani posadke, ki imajo indijsko, rusko, latvijsko in filipinsko državljanstvo, ni.

Foto: Reuters

 Iranska revolucionarna garda še naprej zadržuje enega od dveh tankerjev, zaseženih v petek. Gre za tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo. Na drugi tanker, MV Mesdar, so se oboroženi vojaki vkrcali, a so mu nato dovolili nadaljevati pot. Savdska Arabija je ob zaostrovanju napetosti sporočila, da bo sprejela ameriške vojake.

Iranska revolucionarna garda je na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti med plovbo skozi Hormuško ožino zasegla tanker Stena Impero, češ da ta ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Lastniki tankerja, švedsko podjetje Stena Bulk, trdijo, da je ladja "v celoti spoštovala vsa pravila" navigacije in mednarodne plovbe. Iranski vojaki so se ji približali v mednarodnih vodah, navaja britanski BBC.

Oboroženi vojaki so se vkrcali tudi na tanker MV Mesdar, ki je v lasti britanskega podjetja Norbulk Shipping, a pluje pod liberijsko zastavo. Ladja je kasneje lahko nadaljevala svojo plovbo. Norbulk Shipping je sporočil, da z ladjo ponovno komunicirajo in da je posadka "na varnem in dobrega počutja".

Incident z britanskim tankerjem se je zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni. | Foto: Reuters Incident z britanskim tankerjem se je zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni. Foto: Reuters

Britanka vlada je sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi "nesprejemljivega" zajetja britanskega tankerja. Hunt je posvaril pred "resnimi posledicami", če se situacija kmalu ne bo razrešila.

"Ne razmišljamo o vojaških možnostih. Iščemo diplomatske načine za razrešitev te situacije, a smo zelo jasni, da jo je treba razrešiti," je poudaril minister.

Hormuška ožina
Novice Iranska revolucionarna garda v Hormuški ožini zasegla britanski tanker
boxer
Novice Pentagon potrdil: sestrelili smo iransko brezpilotno letalo
Naftni tanker Front Altair
Novice Iran zasegel tuj tanker v Hormuški ožini
Ne spreglejte