Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2011,
12.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Indija

Natisni članek

Sreda, 27. 4. 2011, 12.40

8 let, 3 mesece

Indijskega duhovnega voditelja pokopali z državniškimi častmi (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V mestu Puttaparthi v zvezni državi Andhra Pradesh na jugu Indije so se zbrali tisoči vernikov na pogrebu indijskega duhovnega voditelja Sathye Sai Babe.

Sai Babo so pokopali s polnimi državniškimi častmi. Pogrebni obred so v živo prenašali vsi kanali državne televizije. Na pogrebu je bilo prisotno 15.000 podpornikov Sai Babe, med njimi številni ministri, uradniki in športni ter filmski zvezdniki in zvezdnice. Pogrebne slovesnosti, ki jih je vodil nečak umrlega duhovnega vodje, so potekale v dvorani Sai Babovega duhovnega središča ali ašrama. Stotisoči so pogreb spremljali na TV zaslonih Več sto tisoč podpornikov Sai Babe je pogreb spremljalo na televizijskih zaslonih, ki so jih v ta namen postavili pred zgradbo duhovnega središča. Pokopali so ga pod odrom, kjer je pridigal Po vojaškem pozdravu, izkazanih državniških časteh in pripravi telesa na pogreb so Sai Babo pokopali pod odrom, s katerega je pridigal. Pogreba so po hindujski tradiciji deležni predvsem duhovni voditelji, medtem ko navadne smrtnike najpogosteje kremirajo.

Reinkarnacija svetnika Sai Babe iz Shirdija Sai Baba, ki je bil v javnosti poznan po svoji oranžni obleki in afro pričeski, je trdil, da je reinkarnacija svetnika Sai Babe iz Shirdija, ki je umrl leta 1918. A številni kritiki so mu očitali, da njegovi "čudeži" niso pravi, nekateri pa so ga obtoževali tudi spolnega nadlegovanja mladoletnih oboževalcev.

Truplo si je ogledalo od 300 in 400.000 ljudi Telo 84-letnega "živega boga", kot so Sai Babo imenovali njegovi privrženci, je bilo v prozorni krsti postavljeno na ogled v glavni dvorani njegovega ašrama takoj po njegovi smrti v nedeljo. Do torka si ga je po besedah upravnikov sklada, ki ga je ustanovil guru, ogledalo med 300 in 400.000 podpornikov.

Premoženje njegovega sklada ocenjujejo na šest milijard dolarjev Sai Baba, ki je umrl zaradi odpovedi srca in pljuč, je upravljal s celim imperijem, ki je obsegal duhovne centre, šole in bolnišnice v Indiji in 126 drugih državah. Premoženje njegovega sklada ocenjujejo na šest milijard evrov.

Ne spreglejte