SiolNET. Novice Svet
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

In 't Veldova ne vidi podlage za Janševo pogojevanje odgovorov skupini Evropskega parlamenta

1,46

termometer

Sophie in 't Veld
Foto: Reuters

Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld ne vidi podlage za pogojevanje odgovorov slovenskih oblasti na pisna vprašanja skupine z javnim predvajanjem videoposnetka o položaju medijev, kar sicer želi slovenski premier Janez Janša, je razvidno iz izmenjave med stranema, ki jo je skupina objavila na spletu.

Janša je sporočil, da bosta z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem na pisna vprašanja skupine Evropskega parlamenta v okviru procesa spremljanja razmer v Sloveniji odgovorila, ko bodo njun videoposnetek o položaju medijev, ki sta ga želela pokazati v razpravi konec marca, predvajali na javni seji parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), povzema STA.

Janševo sporočilo je preteklo sredo skupini z elektronsko pošto posredoval slovenski veleposlanik pri EU Iztok Jarc. In 't Veldova je dan pozneje v odgovoru na veleposlanikovo elektronsko pošto zapisala, da je sporočilo prenesla članom skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru odbora Libe. Poudarila je, da so vizualno gradivo v skladu z utečenimi postopki že posredovali vsem članom skupine.

Janez Janša Novice Janša pozval in 't Veldovo, naj odstopi kot vodja skupine Evropskega parlamenta

Ponudila predvajanje videoposnetka na koncu seje

Janez Janša Foto: STA Spomnila je tudi, da je v duhu vljudnosti v razpravi o razmerah v Sloveniji, ki je potekala 26. marca, ponudila možnost predvajanja videoposnetka na koncu seje, kar pa je premier zavrnil. "Poleg tega ni jasno, na kateri podlagi naj bi bilo predvajanje videoposnetka v okviru parlamentarnega odbora Libe pogoj za odgovore na vprašanja skupine DRFMG o razmerah v Sloveniji," je zapisala evropska poslanka v odgovoru slovenskemu veleposlaniku.

Vodja skupine, ki prihaja iz vrst liberalcev (Renew), je ob tem izpostavila vse večjo zaskrbljenost zaradi pritiskov na medijsko svobodo in pluralizem, glede neodvisnosti tožilcev in številnih drugih vprašanj. Skupina bi si po njenih besedah želela poglobljene izmenjave mnenj s premierjem in ministrom, kakršne je sicer imela z voditelji vlad in ministri drugih članic. Na svoja pisna vprašanja običajno tudi dobijo podrobne odgovore, je dodala, poroča STA.

Sophie In t'Veld Novice Planet TV: Izmenjava sporočil med Janševim kabinetom in Brusljem postavlja Sophie In t'Veldovo v čudno luč

Upajo, da bodo čim prej izvedli izmenjavo mnenj

Skupina po bo njenih besedah nadaljevala spremljanje in upa, da bo izmenjavo mnenj mogoče izvesti čim prej, je še razvidno iz izmenjave elektronske pošte med slovensko stranjo in skupino, ki jo je slednja danes objavila na svojih spletnih straneh.

Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije je na slovensko vlado, premierja Janšo in ministra za kulturo 31. marca naslovila več pisnih vprašanj o različnih tematikah, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov. Spraševali so pretežno evropski poslanci iz vrst socialdemokratov, liberalcev in zelenih, iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke je bilo zastavljeno samo eno vprašanje.

Simoniti s komisarko Sveta Evrope Mijatovićevo o svobodi medijev in STA

Minister za kulturo Vasko Simoniti je danes s komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Dunjo Mijatović prek videokonference razpravljal o svobodi medijev in pravici do svobodnega izražanja, so sporočili z ministrstva za kulturo. Med drugim sta govorila Slovenski tiskovni agenciji (STA) in predlogu medijske zakonodaje.
thumb Novice V Evropskem parlamentu znova soočenje mnenj o svobodi medijev v Sloveniji

Pisna vprašanja sledijo dvema razpravama o razmerah v Sloveniji, ki sta potekali 5. in 26. marca. V drugi razpravi naj bi sodelovala tudi premier in minister, a je Janša namesto svojih uvodnih pojasnil zahteval predvajanje videoposnetka, na kar vodja skupine ni pristala, češ da posnetek ne more nadomestiti njegovih ustnih pojasnil in odgovorov na vprašanja članov skupine. Je pa dopustila možnost, da videoposnetek predvajajo na koncu razprave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin