SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša pozval in 't Veldovo, naj odstopi kot vodja skupine Evropskega parlamenta

10

termometer

Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša je evroposlanko Sophie in 't Veld pozval, naj odstopi s položaja vodje skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Foto: Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je po petkovem sporu zaradi predvajanja videoposnetka o položaju medijev v Sloveniji vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld danes pozval, naj odstopi s tega položaja, saj da je nepopravljivo škodovala ugledu in verodostojnosti omenjene skupine.

Slovenska vlada jemlje svobodo govora in medijev zelo resno in ne sprejema cenzure. Spomin na čase, ko so morali novinarji časopisne članke pred objavo pošiljati v odobritev na sedež komunistične partije, so v Sloveniji še zelo živi, piše v pismu z današnjim datumom, ki ga je nizozemski evropski poslanki Sophie in 't Veld poslal vodja Janševega kabineta Peter Šuhel.

"Vaša cenzura nevarno spominja na tiste čase. A veseli me, da ste to storili pred evropsko javnostjo. Ker menim, da ste s svojim ravnanjem nepopravljivo škodovali ugledu in verodostojnosti skupine, vas pozivam, da odstopite kot predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, tako da bo lahko ta z novim vodstvom in verodostojnim delom znova pridobila zaupanje članov Evropskega parlamenta in državljanov EU," je zapisano v pismu.

Sophie In t'Veld Novice Planet TV: Izmenjava sporočil med Janševim kabinetom in Brusljem postavlja Sophie In t'Veldovo v čudno luč

Evroposlanka Janši ni dovolila, da bi predvajal videoposnetek

Sophie In 't Veld je za STA danes spet zavrnila Janševe očitke o cenzuri in poudarila, da so njihova vrata odprta. Sophie In 't Veld je za STA danes spet zavrnila Janševe očitke o cenzuri in poudarila, da so njihova vrata odprta. Foto: Reuters Pismo je naslovljeno na in 't Veldovo, v vednost pa so ga posredovali tudi vodji politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredu Webru. V EPP, katere članica je tudi SDS pod vodstvom Janeza Janše, sicer petkovega dogajanja v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta ne komentirajo.

Janša se je pretekli petek zapletel v spor z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije in 't Veldovo. V razpravi o razmerah v Sloveniji je namreč želel namesto svojega ustnega nastopa in odgovorov na vprašanja članov skupine najprej predvajati videoposnetek o položaju medijev v Sloveniji, česar mu evropska poslanka ni dovolila. Je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave.

Tudi današnje pismo se začne z besedami, da je bila evropska javnost minuli petek priča cenzuri, ki jo je in 't Veldova izvedla v imenu največje demokratične institucije v Evropi, in to ironično v okviru skupine, ki naj bi branila svobodo govora. Evropski poslanki očita, da je iz razprave izločila "prepričljiv dokaz", ker ji vsebina videa ni bila všeč, piše STA.

Ob tem je vodja premierjevega kabineta v pismu zavrnil argumente evropske poslanke v povezavi s predvajanjem videoposnetka, na primer da je takšna predstavitev pri delu skupine izjemno nenavadna. "Čeprav (še) nimam tako dolge kariere v Evropskem parlamentu kot vi, sem vendarle tam preživel šest let, zato dobro vem, da govorci pogosto uporabljajo avdiovizualno vsebino kot uvoden nastop," je zapisal.

Peter Jančič Siol Plus Woodyji Alleni koronavirusa

In 't Veldova odločno zavrnila očitke o cenzuri

Še zlasti pa je vodjo Janševega kabineta v petek osupnilo to, da je predstavnik sekretariata odbora za državljanske svoboščine, v okviru katerega deluje skupina, klical stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju nekaj ur pred začetkom razprave in jim dal jasno vedeti, da potrebujejo videoposnetek vnaprej, saj da mora o njegovi vsebini in primernosti presoditi in 't Veldova, še piše v pismu.

Janša je vodji skupine že v petek očital cenzuro. Konec tedna je nato na Twitterju zapisal, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar, da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo ter da jim "preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji". Poudaril je tudi, da kot niso dovolili cenzure Miloševiću, je zdaj ne bodo dovolili Sophie in 't Veld in Dacianu Ciolosu (evropski poslanec iz Romunije, op. a.).

In 't Veldova je danes v pogovoru z STA spet odločno zavrnila Janševe očitke o cenzuri in poudarila, da so njihova vrata odprta. Obžalovala je ustvarjanje vtisa, da je Evropski parlament nasprotnik Slovenije, saj da je to zelo daleč od resnice. Poudarila je tudi, da bodo storili vse, da Slovenija ne pride do točke, kjer sta Madžarska in Poljska, poroča STA.

Na pismo iz kabineta predsednika vlade se je odzvala tudi predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. "Janez Janša bi se moral manj ukvarjati z dopisovanji in Twitter bitkami ter bistveno več s strategijo cepljenja. Slovenije ne ogroža namišljena cenzura, ampak epidemija, ki je zaradi njegove kaotične vlade nikakor ne uspe zaustaviti," je zapisala Fajonova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 81
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin