Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
16.36

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86

1

Natisni članek

Bosna in Hercegovina Srbija poplave

Četrtek, 19. 1. 2023, 16.36

1 leto, 5 mesecev

Hude poplave na Balkanu: v narasli reki utonilo dekle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86

1

Zaradi obilnih padavin iz več držav na Balkanu danes poročajo o poplavah, pa tudi žrtvah. Najhuje je na jugu in jugozahodu Srbije, kjer pogrešajo dve osebi, ki sta se verjetno utopili. O poplavah poročajo tudi s Kosova ter Bosne in Hercegovine, kjer je v narasli reki utonilo dekle.

V Sarajevu, prestolnici BiH, se je ponoči v središču mesta v narasli reki Miljacka utopilo dekle. Okoliščine še niso znane.

Dež, ki je v BiH začel padati v sredo, je sicer povzročil nagel porast gladine rek, a se danes razmere večinoma umirjajo. Drina je danes prestopila bregove pri krajih Bratunac in Zvornik na vzhodu BiH. Dež ovira tudi promet po državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

O obilnih padavinah poročajo iz Srbije 

O obilnih padavinah danes poročajo iz Srbije, in sicer na jugu in jugozahodu države, kjer reševalci in meščani v Novem Pazarju iščejo pogrešani osebi, ki ju je odnesla narasla reka Travnica, ko sta na njenih bregovih postavljali vreče s peskom. Domnevajo, da sta se utopili. Reka je sicer odnesla še eno osebo, ki pa so jo rešili, poroča regionalni mediji.

Zaradi obilnih padavin so razglasili izredne razmere v Prijepolju in Sjenici, poplavljenih je več deset hiš, ogroženih pa jih je več sto, več ljudi so evakuirali. Izredno obrambo pred poplavami so uvedli na več rekah na jugu in jugozahodu Srbije, tudi na območju Novega Pazarja, poročajo srbski mediji.

Hidrolog Dejan Vladiković je za srbsko televizijo RTS povedal, da so največji porast vodostaja zabeležili na rekah Lim in Drina ter v zgornjem toku Zapadne Morave, potem ko je na jugozahodu države padlo od 20 do 40 milimetrov dežja. Ocenil je, da bo na ogroženih območjih gladina rek še naraščala v prihodnjih 12 urah, vrh poplavnega vala pa gre pričakovati v večernih urah v Prijepolju.

Zaradi obilnih padavin, ki na severu Kosova padajo neprestano od srede zvečer, je reka Ibar prestopila bregove blizu glavnega mosta na severu Mitrovice ter v krajih Zubin Potok in Leposavić. V občini Zvečan je poplavljenih več kot 50 hiš.

To so najtežje razmere v zadnjih 50 letih 

Poveljnik gasilcev v Zvečanu Vladan Radomirović je povedal, da so to najtežje razmere v zadnjih 50 letih, saj je zaradi narasle reke Ibar in drugih rek ogroženo celotno območje, sprožil pa se je tudi zemeljski plaz. Moten je tudi medkrajevni promet, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Z razmerami na poplavljenih območjih sta danes obrambni in notranji minister Miloš Vučević in Bratislav Gašić seznanila preostale člane vlade. Povedala sta tudi, da so na terenu vojaki, Gašić pa je nato odšel na ogled poplavljenih območij.

Na Hrvaškem je zaradi obilnih padavin v Karlovški županiji danes narasla reka Suvaj, ki ogroža prebivalce občine Tounja, kjer je poplavila več hiš. Iz države so sicer zaradi obilnih padavin o poplavah poročali v torek in sredo, danes pa se razmere večinoma umirjajo.

Kalifornija
Novice Po poplavah Kaliforniji grozijo še snežne padavine
Kalifornija
Novice Poplave v Kaliforniji: petletnika odnesel hudournik #video
Poplave Kalifornija
Novice Poplave v Kaliforniji: evakuacije iz naselij, kjer živijo zvezdniki, oglasila se je Ellen Degeneres
Ne spreglejte