SiolNET. Novice Svet
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Huda neurja pustošila po srednji Evropi. Meteorologi svarijo: ni še konec. #video

1,54

termometer

Nemčijo, Švico, Italijo in tudi Avstrijo so ponoči prizadela huda neurja. Na območju Luzernskega jezera v osrednji Švici so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti, na Južnem Tirolskem v Italiji se je drevo zrušilo na kabino žičnice, v več delih Nemčije so se spopadali z nevihtami, obilico težav pa sta silovit dež in veter povzročila tudi v avstrijski prestolnici.

Na območju četrtega največjega jezera v Švici, Luzernskega ali v nemščini Vierwaldstadtskega jezera, so po več dneh neurij v torek zvečer razglasili peto oziroma najvišjo stopnjo nevarnosti, saj je grozilo, da bo voda prestopila bregove. Vse ladijske prevoze na jezeru so ustavili.

Podobno napete so razmere na več drugih jezerih v Švici, promet pa je ustavljen tudi na reki Ren pri Baslu. Hidrologi poleg tega napovedujejo, da posebej na severni strani Alp še vse do petka grozijo večje količine padavin. Preglavice vreme med drugim povzroča turistom, saj so jih v več kampih v bližini jezer že pozvali, naj odidejo in se, če je mogoče, vrnejo konec tedna.

Meteorologi svarijo: Ni še konec

Iz več delov Nemčije so medtem ponoči poročali o poplavah in številnih nesrečah, ki sta jih povzročala dež in veter. Gasilci so imeli polne roke dela. Na Saškem v kraju Jöhstadt je narasla reka odnesla nekega moškega, ki ga doslej še niso uspeli najti. Ponekod na Bavarskem so v torek zvečer razglasili stanje elementarne nesreče, zaradi preobremenjenosti občasno ni delovala telefonska številka 112.

Tudi nemški meteorologi svarijo, da se bo močno deževje v prihodnjih dneh še nadaljevalo, predvsem v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija, Porenje-Pfalško in Posarje.

Na Južnem Tirolskem na severu Italije je medtem v kraju Mühlbach silovit veter podrl drevo, ki je padlo na kabino žičnice, v kateri se je peljalo deset ljudi. Na srečo so jo vsi odnesli brez poškodb. Evakuirali so še 13 ljudi v drugih kabinah.

Avstrijski časnik Kronen Zeitung medtem na svoji spletni strani poroča o kaosu, ki ga je silovit naliv s strelami davi povzročil na Dunaju. Med drugim je ponekod zmanjkalo elektrike, okoli 80 semaforjev na mestnih ulicah ni delovalo.

Toča Novice Za nami je pestra noč: veter je podiral drevesa, v Laškem padala toča #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin