Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška proračun

Petek, 28. 6. 2013, 10.47

8 let

Hrvaški iz evropskega proračuna 655 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančni ministri so sprejeli dopolnitev proračuna EU za letos, ki se bo povečalo za 655 milijonov evrov, ki bodo namenjeni za financiranje Hrvaške prvih šest mesecev članstva.

V skladu s predlogom Evropske komisije o spremembi proračuna Evropske unije za leto 2013, s katero bi upoštevali učinek pristopa Hrvaške k Uniji, obveznosti znašajo 655,1 milijona evrov (0,4 odstotka proračuna za leto 2013), plačila pa 374 milijonov evrov (0,3 odstotka). Ti zneski odražajo določbe iz pristopne pogodbe med EU in Hrvaško.

Hrvaški prispevek v proračun EU-ja za leto 2013 pa bo 211,9 milijona evrov.

Dve vrsti letnih odhodkov Kot so pojasnili na slovenskem predstavništvu Evropske komisije, so v letnih proračunih EU kot tudi v večletnem finančnem okviru določene zgornje meje za dve vrsti letnih odhodkov. "Na eni strani gre za obveznosti – to so pravna zagotovila za porabo denarja, ki ni nujno izplačan v istem letu, temveč se lahko izplača v več proračunskih letih; na drugi pa za plačila – gre za dejanske zneske, ki jih je treba izplačati v določenem letu."

To pomeni, da bo Hrvaška imela v letu 2013 na voljo 655,1 milijona evra, del, ki se bo odrazil v dejanskem plačilu, pa bo znašal 374 milijonov evrov. Drugo bo realizirano v naslednjih nekaj letih. Denar razdeljen po posameznih področjih Iz proračunske bo na področju ohranjanja in upravljanja naravnih virov, kamor spadata kmetijstvo in ribištvo, Hrvaška dobila 10,2 milijona evra v obveznostih in 2,6 milijona v plačilih.

Na področju državljanstva, svobode, varnosti in pravic je za Hrvaško predvidenih 73,3 milijona evrov v obveznostih in 42,2 milijona evrov v plačilih. Največji del tega zneska, ki bo realiziran takoj, bo namenjen prilagoditvi schengenskim pravilom in znaša 40 milijonov evrov.

Na podlagi novega večletnega finančnega okvira za obdobje 2014–2020 bo Hrvaška v sedmih letih imela na razpolago 11,7 milijarde evrov in ko od tega zneska odštejemo prispevek Hrvaške k EU proračunu, dobimo rezultat, da bo Hrvaški letno na razpolago okoli milijarda evrov.

Ne spreglejte