Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2019,
11.36

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

6

Natisni članek

neofašizem neofašisti Italija Hrvaška

Petek, 13. 9. 2019, 11.36

4 leta, 7 mesecev

Hrvaška policija na Reki prijela 16 italijanskih neonacistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

6

shod neofašistov | Shod italijanskih neofašistov. Fotografija je simbolična. | Foto Jurij Paljk/STA

Shod italijanskih neofašistov. Fotografija je simbolična.

Foto: Jurij Paljk/STA

Hrvaška policija je v četrtek na Reki zaradi provokacij ob stoti obletnici zasedbe tega hrvaškega mesta s strani italijanskih paravojaških enot pridržala 16 italijanskih državljanov. Nekaj deset pripadnikov italijanskega neofašističnega gibanja je po poročanju hrvaških medijev nameravalo izvesti performans ponovne zasedbe Reke.

Pohod italijanskih neofašistov na Reko na dan, ko je minilo natančno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča, je bil po poročanju hrvaških medijev pazljivo načrtovan. Več deset pripadnikov italijanske neofašistične skupine je na različne načine poskusilo priti na Reko, med drugim z avtobusi, motorji in manjšimi letali.

migranti Italija
Novice Nova italijanska vlada bo dovolila vplutje ladjam z migranti

Italijanski neofašisti na Reki izobesili sporne zastave

Hrvaško notranje ministrstvo je v četrtek potrdilo, da so pet italijanskih državljanov pridržali na letališču na otoku Krk, potem ko so v njihovi prtljagi našli neprimerne vsebine, ki so jih glede na obletnico zasedbe Reke ocenili kot provokativne. Omenjeni italijanski državljani so prispeli na Krk v dveh manjših športnih letalih.

Pred tem je reška policija v četrtek prijela še štiri italijanske državljane pri poslopju nekdanje guvernerjeve palače, v kateri je imel začetnik fašizma Gabriele D'Annunzio svojo rezidenco, potem ko je 12. septembra 1919 vkorakal na Reko. Ob ograji poslopja, ki je danes mestni muzej pomorstva in zgodovine, so neznanci v noči na četrtek izobesili zastavo nekdanje Kraljevine Italije, pa tudi italijanske uprave za Kvarner, ki jo je kot neodvisno državo razglasil D'Annunzio.

Molize, Italija
Trendi V tej italijanski deželi ponujajo 25 tisoč evrov, če se priselite k njim

Hrvaška zaradi spornega kipa protestirala pri Italiji

Hrvaška policija je do četrtka zvečer zaradi kaljenja javnega reda in miru pridržala 16 italijanskih državljanov, ki so jim izrekli denarne kazni in prepovedali vstop na Hrvaško. Dodaja, da so hrvaške varnostne službe pri preprečevanju vstopa italijanskih fašistov sodelovale z italijanskimi kolegi. Pridržane osebe imajo od 19 do 74 let.

Policisti so v četrtek zvečer sicer varovali odprtje razstave D'Annunzijeva mučenica, na kateri so z antifašističnega vidika predstavili 16-mesečno D'Annunzijevo vladavino, ki je veljala za prvi fašistični režim. Njegov pohod na Reko naj bi navdihnil voditelja fašistične Italije Benita Mussolinija za fašistični marš na Rim leta 1922.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v četrtek v diplomatski noti Italiji tudi najostreje obsodilo odločitev mestnih oblasti v Trstu o postavitvi spomenika D'Annunziu na stoto obletnico italijanske zasedbe Reke.

Ne spreglejte